Yle Cannesissa: Saksalainen komedia yllätti kaikki – Toni Erdmann on festivaalin kuuma elokuva

Kultaisen palmun ennakkosuosikiksi on noussut kolmetuntinen, Pulttibois-sketsit mieleen tuova saksalaiselokuva, joka löi kriitikot ällikällä. Myös parhaan koiran palkinnolle on jo vahva suosikki, kirjoittaa Yle Uutisten kulttuuritoimittaja Janne Sundqvist.

elokuvat
Kuva Toni Erdmann -elokuvasta.
Kuva Toni Erdmann -elokuvasta.Komplizen Film

Cannesissa on tapahtunut jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa. Oli jo yllätys, että festivaalin kilpasarjaan nousi saksalainen elokuva. Sitä suurempi ihme tapahtui, kun kriitikot alkoivat kuorossa ylistää Maren Aden lähes kolmetuntista komediaa.

Toni Erdmann -nimisessä elokuvassa keski-ikäinen isä pukeutuu Pulttibois-hahmon mieleen tuovaan pilailuasuun ja väijyy aikuista uranaistytärtään tämän työpaikalla ja työmatkoilla tarkoituksenaan pelastaa tyttären elämä liialta vakavoitumiselta.

Jollakin ihmeellisellä tavalla elokuva onnistuu viihdyttämään koko kestonsa ajan. Kritiikkien perusteella se käsittelee samalla kuin vaivihkaa isoja asioita, kuten työelämän muuttumista ympärivuorokautiseksi, perheiden sisäisiä kommunikaatiovaikeuksia sekä seksismiä työpaikalla.

Cannesissa elokuvakriitikot ovat yleensä hyvin erimielisiä elokuvien hyvyydestä. Elokuva-ammattilaisten Screen Daily -lehden jokavuotisessa koosteessa Toni Erdmann sai kaikkien aikojen ylimmän arvosanan. Kahdentoista kriitikon yhteenlasketut tähdet olivat keskiarvoltaan 3.8, kun asteikko nollasta neljään.

Toni Erdmann nähdään elokuvateattereissa myös Suomessa. Elokuvan ensi-ilta on näillä näkymin loppuvuodesta.

Kuva Toni Erdmann -elokuvasta.
Kuva Toni Erdmann -elokuvasta.Komplizen Film

Kuivat 32 vuotta

Edellinen saksalainen elokuva Cannesin kilpasarjassa oli Wim Wendersin Palermo Shooting vuonna 2008. Festivaalin pääpalkinto Palme d’or eli Kultainen palmu on viimeksi mennyt Saksaan vuonna 1984. Voittaja oli Wim Wenders ja elokuva Paris, Texas.

Wendersin ja muutaman muun vanhan polven nimekkään ohjaajan elokuvia lukuun ottamatta saksalaisia elokuvia katsotaan lähinnä Saksassa.

Syynä on se, että samoin kuin Toni Erdmannin tytärtä, myös saksalaista elokuvaa on vaivannut liika vakavuus. 2000-luvulla saksalaiseen elokuvaan vaikuttaneen Berliinin koulukunnan ihanteet arjen kuvaamisesta ilman sen suurempaa draamaa ovat tehneet maan taide-elokuvasta hyvin pienen piirin jutun.

Kuivan ei-dramaattisen draaman lisäksi Saksassa tehdään lähinnä komedioita. Niiden huumorin yltiömitoitettu poliittinen korrektius hankaloittaa elokuvien liikkumista rajojen yli, muutamia poikkeuksia (esim. Fack ju Göhte, 2013) lukuun ottamatta.

Nähtäväksi jää onko Toni Erdmann poikkeus, joka vahvistaa säännön vai uusi alku saksalaiselle taide-elokuvalle.

Bulldoggi ennakkosuosikki parhaaksi koiraksi

Cannesin festivaalilla on ilmaantunut myös vahva suosikki Palme dog -palkinnon saajaksi. Festivaalielokuvien parhaalle koiralle jaettava vitsikäs palkinto menee ainakin yleisön reaktioiden perusteella Jim Jarmuschin Paterson-elokuvan karvaiselle sivuosanesittäjälle.

Adam Driverin esittämän runoilevan bussikuskin ja hänen tyttöystävänsä (Golshifteh Farahani) mustasukkainen englanninbulldoggi Marvin keräsi spontaaneja aplodeja elokuvan lehdistönäytöksessä. Myös koiran reaktiot elokuvan tapahtumiin heittelivät yleisön tunteita laidasta laitaan.

Suomeen Palme dog on saatu kerran, kun Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -elokuvassa Hannibal-koiraa esittänyt Tähti voitti palkinnon vuonna 2002. Kaurismäen Le Havressa esiintynyt Laika sai juryn erikoispalkinnon vuonna 2011.

Vielä on turhan aikaista veikata voittajia. Cannesin kilpasarjan elokuvista on esittämättä vielä puolet. Toni Erdmann tulee kohtaamaan kovia haastajia, ja lopulta ratkaisu on Mad Max -ohjaaja George Millerin johtaman juryn käsissä.

Myöskään Marvinin voitto ei ole varmaa, sillä koiria on myös muissa festivaalin elokuvissa. Minkä tahansa muun elokuvan koiran on kuitenkin oltava todella vahva näyttelijä, mikäli se tahtoo edes kilpailla Patersonin rakastettavan ja vihattavan surunaamaisen piskin kanssa.