Britannian parlamentti pohtii korkkaripakon laillisuutta

Britannian työpaikoilla on laillista vaatia naisilta korkeita korkoja. Kapinaan noussut toimistotyöntekijä vaatii pakon kieltämistä lailla, ja ehdotuksen kannattajien määrä on niin suuri, että parlamentin on keskusteltava asiasta.

Ulkomaat
Kuva kahden korkokengissä kävelevän naisen jaloista.
Peter Powell / EPA

Britannian parlamentti ottaa keskusteltavakseen kansalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun), joka kieltäisi vaatimasta naisilta korkeakorkoisia kenkiä työpaikalla. Ehdotus keräsi muutamassa päivässä yli sadan tuhannen kansalaisen allekirjoituksen, joten parlamentin on käytävä siitä keskustelu. Myös hallitus ottaa kantaa kaikkiin näin monen allekirjoittamiin aloitteisiin.

Henkilöstövuokrausyritys Porticon työntekijä Nicola Thorpe meni joulukuussa lontoolaiseen tilitoimistoon matalakantaisissa kengissä. Hän joutui lähtemään palkatta kotiin, koska Portico edellytti naistyöntekijöiltään korkeita korkoja. Tilitoimisto sitä ei olisi vaatinut.

Portico on sittemmin muuttanut linjaansa juuri kyseisen tilitoimiston ehdotuksesta, ja matalat kannat ovat nyt sallittuja. Thorpe ja nyt jo noin 136 000 allekirjoittajaa ovat kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä on yhtä tapausta laajempi tasa-arvokysymys, josta on säädettävä laki.

Korot aiheuttavat terveysongelmia

Aloitteessa muistutetaan, että vaikka Portico muutti kantansa, Britanniassa on edelleen laillista vaatia naista käyttämään työpaikalla korkeita korkoja vastoin tahtoaan. Se on vanhentunut ja seksistinen käytäntö, aloitteessa sanotaan.

Naisten ja miesten erilaisen pukeutumiskoodit ovat sinänsä hyväksyttäviä, mutta naisten korkeiden korkojen vaatimus suosii miehiä, Thorpe sanoi ITV (siirryt toiseen palveluun)-tv-yhtiön haastattelussa.

– Miesten ei tarvitse pitää kenkiä, jotka vaikuttavat asentoon ja liikuntakykyyn ja aiheuttavat pitkällä tähtäyksellä terveysongelmia, hän perustelee.

Seksistinen ryöpytys ei purrut Thorpeen

Yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun):lle Thorpe kommentoi sadan tuhannen allekirjoituksen ylityttyä, että kannattajien suuri määrä osoittaa vaatimuksella olevan merkitystä – eikä vain naisille, sillä allekirjoittajissa on paljon miehiäkin.

Thorpe kertoo saaneensa sosiaalisessa mediassa seksistisen ryöpytyksen, mutta sanoo jokaisen viestin vain vahvistaneen hänen päättäväisyyttään.

– Toivon, että tämä saa naiset ymmärtämään, ettei heidän ole pakko suostua mihinkään vain sukupuolensa vuoksi, hän sanoo.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset