Boko Haramin hyökkäykset pahentavat miljoonien nälänhätää Tšadjärven ympärillä

Taistelu Boko Haramia vastaan on tuottanut tulosta, mutta ei voittoa. Nigeriassa, Nigerissä, Tšadissa ja Kamerunissa on yli yhdeksän miljoonaa nälkäistä, joiden tilanne on väkivaltaisuuksien takia yhä haavoittuvampi, varoittaa YK.

Ulkomaat
Viisi naista kantamuksineen palaneen talon raunioilla.
Nigerialaisia naisia lähdössä pakoon Boko Haramin iskun tuhottua Mairin kylän viime helmikuussa.EPA

Islamistijärjestö Boko Haramin väkivaltaisuudet ovat ajaneet keskisessä Afrikassa miljoonia ihmisiä sekä kodeistaan että tilanteeseen, jossa heille tarvitaan pikaisesti ruoka-apua, sanoo YK:n humanitaarisia kysymyksiä koordinoiva OCHA-järjestö (siirryt toiseen palveluun).

Tšadjärven ympäristössä 9,2 miljoonaa ihmistä elää jatkuvassa ruoan puutteessa ja aliravitsemuksessa, ja Boko Haramin hyökkäykset heikentävät tilannetta edelleen, sanoo OCHA. Sen mukaan taistelut ovat lisänneet alueen asukkaiden haavoittuvuutta katastrofaalisesti.

Jyrkkää islamistivaltaa ajava Boko Haram on lähtöisin Koillis-Nigeriasta, mutta tekee hyökkäyksiä myös muissa Tšadjärven rantavaltioissa Tšadissa, Nigerissä ja Kamerunissa. Seitsemän vuotta sitten alkaneissa iskuissa on kuollut 20 000 ihmistä ja joutunut pakolaisiksi 2,4 miljoonaa. Järjestöllä on tiettävästi myös tuhansia siepattuja vankeja.

Sotilaskoneita Yhdysvalloista?

YK:n apulaispääsihteeri Stephen O'Brien aloitti alueella maanantaina nelipäiväisen kiertomatkan, jonka tarkoituksena on herättää tietoisuutta kriisistä. Hän käy muun muassa Kaakkois-Nigerissä Diffassa, jossa elää 200 000 pakolaista, ja Koillis-Nigeriassa Maidugurissa, joka on ollut Boko Haramin vastaisen taistelun etulinjassa.

Alueen valtiot ovat onnistuneet viime kuukausina heikentämään Boko Haramia, mutta nujerretuksi sitä ei ole saatu. Tšadjärveä ympäröivässä tiheässä kasvillisuudessa bokoharamilaiset ovat edelleen päässeet liikkumaan huomaamatta. Järven saarista on evakuoitu asukkaat Tšadin armeijan pyynnöstä taistelun helpottamiseksi.

Yhdysvalloissa pohditaan, voidaanko Nigerialle myydä sotilaskoneita; päätös riippuu kongressista. Yhdysvallat on aiemmin torjunut asekaupat sillä perusteella, että Nigerian asevoimissa on ollut paha korrutio-ongelma.

YK:n turvallisuusneuvosto sanoi perjantaina olevansa huolissaan Boko Haramin ja Isis-järjestön lisääntyneistä yhteyksistä. Boko Haramin jäseniä kerrotaan menneen Libyaan, jossa Isis on saanut viime kuukausina vahvan jalansijan.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset