Ex-natsipomo haluaa tukea muitakin irtautumaan natsismista – kertoo lisää salattuja tietoja SVL:n kytköksistä ja somekiihotuksesta

Yle Uutiset tapasi rasistisen ja natsistisen suomalaisjärjestön monivuotisen johtajan Esa Henrik Holapan ja kysyi, mitä hän pitää omana henkilökohtaisena rimanalituksenaan, miten hän aikoo hyvittää tekonsa ja mitä sanoisi ihmiselle, joka harkitsee natsiliikkeeseen liittymistä. Lisäksi Holappa läpivalaisee suomalaisen natsijärjestön toimintaa laajassa erikoishaastattelussa.

Kotimaa
Entinen natsipomo Esa Henrik Holappa
Entinen natsipomo Esa Henrik Holappa kertoo perheensä ottaneen tiedon suunnanmuutoksestaan hyvin vastaan. Kaikille vihakirjoituksia ja natsikiihotusta netissä lukeville Holappa sanoo: "Sellainen materiaali kannattaa laittaa pois. Siihen saattaa lähteä mukaan ja huomaakin yhtäkkiä olevansa oudossa porukassa." Holappa itsekin radikalisoitui aikanaan netissä.Jessikka Aro / Yle

Perustit uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen SVL:n vuonna 2008 ja johdit sitä vuoteen 2012. Kun katsot aikaasi järjestössä, mikä oli oma henkilökohtainen rimanalituksesi?

Suomen vastarintaliikkeen perustaminen oli aikamoinen henkilökohtainen rimanalitus. Ajattelin silloin toimivani hyvän asian puolesta ja yritin perustella asiaa itselleni. Mutta eräänä päivänä aloin miettiä, onko tässä mitään järkeä ja edistääkö tämä omaa elämääni. Vastauksia alkoi tulla: ei edistä mitenkään.

Myös tiettyjen asioiden läpi sormien katsominen oli rimanalitus: kun SVL:ää lähdin perustamaan, esikuvana olivat amerikkalaiset uusnatsit, jotka olivat aikanaan syyllistyneet terrorismiin. Natsi-Saksa vastasi omaa sotilaallista ajatustani ja mielipidettäni.

Järjestäytyneisyyskö sinua kiehtoi?

Kyllä. Suomessa ei ollut kunnon äärioikeistoliikettä. Etsin roolimalleja ja esimerkkejä ulkomaalaisilta uusnatsiliikkeiltä, jotka olivat huomattavasti järjestäytyneempiä kuin Suomessa oli nähty. Siinä tuli kaikenlaista henkilöä vastaan, heillä oli esimerkiksi ryöstöistä ja murhistakin pitkiä tuomioita. Siitä se lähti, kun vastaan tuli Richard Scutari, joka oli organisoinut uusnatsiliikettä Yhdysvalloissa. Suomalainen pohjautuu Ruotsin vastarintaliikkeelle, ja yhteys Ruotsiin syntyi Scutarin kautta.

Puhutaan liikkeen toiminnasta. Kuinka paljon on vastarintaliikkeen jäsenten tekemiä tai organisoimia väkivallantekoja tai muita rikoksia, jotka eivät ole selvinneet poliisille?

Kyllä, iskuja on ollut, joissa poliisi on epäillyt Suomen vastarintaliikkeen jäseniä, mutta ei ole pystynyt yhdistämään niitä jäseniin.

Sanoisin, että Oulun alueella joitain selvittämättömiä tekoja, kuten polttopulloiskut 2009–2010 ylioppilaskunnan rakennukseen. Kun iskuja Oulussa noihin aikoihin tapahtui, kukaan ei SVL:ssä sanonut tehneensä mitään, mutta yleinen ilmapiiri porukoissa loi vaikutelman, että jollain saattoi olla tekemistä iskujen kanssa.

Lisäksi on saattanut olla joitain suomalaisten ja ulkomaalaisten pahoinpitelyitä, sellaisia pahoinpitelyjä, joissa vastapuolena on ollut tunnettu henkilö.

Varmasti on ollut myös seksuaalivähemmistöihin kohdistuneita pahoinpitelyjä ja esimerkiksi Helsingissä Setan toimiston ikkunoiden rikkominen ja muita. Esimerkiksi Helsingissä on niin sanottuja tappelupukareita jonkin verran, jotka tykkäävät suoremmasta toiminnasta. En epäile yhtään, etteikö osallisena olisi voinut olla joku SVL:n jäsen.

Esa Holapan Yhdysvaltojen matka, vankeus ja karkotus takana. Holapan silloinen tyttöystävä otti Holapasta kuvan Saksan Rostockissa.
Esa Holapan Yhdysvaltojen matka, vankeus ja karkotus takana. Holapan silloinen tyttöystävä otti Holapasta kuvan Saksan Rostockissa.

Vuonna 2014 SVL:n ensimmäisen katupartion aikana – jossa oli poliisikin paikalla – oli puhetta, että helsinkiläisiä aktivisteja oli paikalla luomassa yhteenottoa äärivasemmistolaisiksi katsottujen henkilöiden kanssa. Tällaisista ei tehdä ”taisteluraportteja” eli kirjallisia raportteja aktivismista. Raportteja tehdään esimerkiksi tarrojen liimailusta.

SVL:n ideasta: väkivallanteot eivät kuulu järjestön toimintaan, mutta järjestön toivomus on, että suomalaiset aloittaisivat spontaanin väkivaltaisen toiminnan. Tämä toivomus on pinnan alla, vaikka järjestö ei sitä sano julkisesti. Järjestön johto ei käytännössä voi tietää, mitä jäsenet tekevät vapaa-ajallaan. Siitä halutaan pitää mahdollisimman vähäistä ääntä, eli jotkut ihmiset saattavat puhua jossain tapahtumassa ”kuulitteko että polttopulloja heitetty” ja iskevät silmää. Näin henkilö saattaa antaa vaikutelmaa, että hän on ollut tekemisissä tapahtuman kanssa.

Kirjassa kirjoitan, että Suomen Vastarintaliikkeessä syntyi klikki, joka oli suoran toiminnan puolella, mutta piti pienempää ääntä. Olin itse väkivaltaa vastaan ja sanoin, että väkivaltaa ei saa käyttää eikä pidä käyttää, vaan suomalaisia pitää saada kannattamaan kansallissosialismia. Mutta väkivaltaa olisi voinut käyttää tulevaisuudessa, sisällissodan kaltaisessa tilanteessa.

Suomessa on viime aikoina tapahtunut monta polttopulloiskua, voiko niillä olla kytköksiä vastarintaliikkeeseen?

Vaikka järjestö ei julkisesti kerro, että se kehottaa ihmisiä iskemään polttopulloja tai tekemään väkivallatekoja pakolaisia vastaan, käytännössä on ehkä mahdollista, että pientä vihan tunnetta artikkeleilla, uutisilla ja suht tehokkaalla mainonnalla pystytään jakamaan ja ihmisiä kiihottamaan tekoihin. Eli toivotaan, että ihmiset alkaisivat tehdä jotain ja nousta pakolaistilannetta vastaan.

Aina on mahdollista, että jotkut polttopullojen heittelijät ovat saaneet innostusta liikkeen radikaalista viestinnästä. En tiedä, millaisia henkilöitä nämä pullojenheittelijät ovat.

Millaiset yhteydet Suomen vastarintaliikkeellä on suomalaisiin poliitikkoihin?

En pysty vahvistamaan yhteyksiä. Jos ajatellaan tiettyjä kansanedustajia, Suomen vastarintaliikkeen Turun porukalla oli aikanaan yhteyksiä Suomen Sisuun. Turku on ollut aikanaan Suomen äärioikeiston ja uusnatsitoiminnan sulattamo tai pätsi, siellä skinipiireissä tai akateemisesta äärioikeistolaisesta toiminnasta kaikki tuntevat toisensa.

Vuonna 2014 järjestetyllä 612-marssilla Suomen Sisu ja SVL tekivät tiivistä yhteistyötä, vaikka mainostettiin ettei SVL ole mitenkään toiminnassa mukana. Suomen vastarintaliike esimerkiksi teki 612-verkkosivut.

Mainitsit “akateemiset” äärioikeistolaiset, keneen viittaat?

Esimerkiksi Suomen Sisu pitää itseään akateemisena ja Sarastus-lehti yrittää antaa kuvan akateemisuudesta.

Lukeutuuko näihin “akateemisiin äärioikeistolaisiin” esimerkiksi Sarastus-lehden päätoimittaja Timo Hännikäinen (siirryt toiseen palveluun)?

Kyllä. Ja varmasti monia muitakin.

Oliko venäläisiä toimijoita missään vaiheessa yhteydessä SVL:ään?

Tunsin joitain venäläisiä järjestöstä nimeltä Northern Brotherhood. Se oli aktiivinen 2010-2012, mutta kuivui pois. He olivat melko hyvin organisoituneita, heillä oli muutama jäsen Kanadassa ja tukijäseniä jopa Ruotsissakin. Monella oli sotilaskoulutusta, ja jotkut olivat toisen Tshetshenian sodan veteraaneja. Se oli kunnon sotilaallista toimintaa, ja sitä voisi verrata amerikkalaiseen militiaan.

Yhdysvalloissa toiminnan pohjana on enemmän sananvapaus ja oikeus kantaa asetta, mutta venäläisillä toiminta on rasistisempaa ja rotuideologisempaa ja siten erilaista kuin amerikkalaisella äärioikeistomilitialla. Venäjällä on paljon aseistautunutta äärioikeistotoimintaa, nykyisinkin sotilaita Itä-Ukrainassa taistelemassa. Tukholmassa venäläisellä uusnatsiryhmällä oli oma toimisto, Ruotsin-osasto, ja Ruotsissa kävi venäläisiä vierailijoita, eli yhteyksiä on Venäjälle ollut.

Tuki- tai rahoitusehdotuksia Suomen vastarintaliikkeelle ei minun tietojeni mukaan tullut.

Millainen talous SVL:llä oli?

Järjestössä oli ongelmana raha – mistä sitä saa ja millä keinoin. Virallisesti perustettiin verkkokauppa, sen tuotot ja jäsenmaksut olivat käytännössä pääsääntöinen tulovirta järjestölle. Toki on mahdollista, että pikkuhiljaa rahoitus ja talous ovat kehittymässä toisenlaiseksi.

Tavallaan lainausmerkeissä [Breivikin] tekoa digattiin järjestön sisällä

Esa Holappa

Jos muistan oikein, kuulin että 8 000 euroa oli yhden vuoden niin sanottu liikevaihto vuonna 2010. Muistaakseni 8 000 euroa oli se raja, josta yhdistyksen ei tarvinnut maksaa veroa. Tästä asiasta en ole sataprosentisen varma.

Liike painaa t-paitoja ja jonkin verran kirjallisuuttakin, eikä niiden ja tarrojen kauppa ole ilmaista, joten sanoisin, että nykyään liikkeen kassa on varmaan muutama tuhat euroa.

Entä oliko kytköksiä vastajihadisteihin, esimerkiksi islamofobiseen Finnish Defence Leagueen?

Ainakaan minun aikanani ei ollut kytköksiä. Heitä pidettiin sionisti- ja Israel-myönteisinä, eli heidän ideologiansa tuli vastaan. Halusimme ottaa etäisyyttä ja irtisanoutua aatteista, joita pidimme ”sionistisina” ja natsisminvastaisina. Halusimme näyttää SVL:n omaa paremmuutta ja arvostella vastajihadistiporukoita, joksi myös (Norjassa kymmeniä ihmisiä terrori-iskuilla vuonna 2011 tappanut) Anders Behring Breivik aikanaan julistautui.

Kuvakaappaus YouTube-videosta.
Marraskuussa 2011 Henrik Holappa piti ulkomaalaisvastaista palopuhetta vastarintaliikkeen suuren marssin yhteydessä Tukholmassa. Kuvakaappaus YouTubeen ladatusta videosta.YouTube

Miten SVL sisäisesti reagoi Breivikin tekoihin?

Halusimme sanoutua irti niistä, kuten kaikesta terrorismista. Ei erityisesti katsottu palvelevan suomalaista tai pohjoismaista vastarintaliikettä, että liike olisi avoimesti alkanut tukea Breivikin tekoa. Lisäksi tuki olisi antanut valtioiden turvallisuuspoliiseille syyn seurata lähemmin järjestöjen toimintaa, eikä poliisia voi tuoda turhan lähelle toimintaa.

Ruotsissa kuulin puhuttavan aiheesta, esimerkiksi Emil Hagberg sanoi minulle, ettei hän siitä välitä, että Norjassa ihmisiä murhattiin ja ainoa syy, miksi hän ei tuo asiaa esille julkisesti, oli se, että Breivikillä on erilainen arvomaailma ja ideologia. Eli sitä tavallaan pidettiin kuitenkin hyvänä juttuna, koska 77 ihmistä kuoli ja ajateltiin, että siinä pyyhkäistiin vasemmiston tai äärivasemmiston seuraava sukupuolvi. Tavallaan lainausmerkeissä tekoa digattiin järjestön sisällä.

Myös Suomessa?

En tiedä, mutta Ruotsissa.

Ruotsin uusnatsijärjestössä “digattiin” Breivikiä, mutta sitä ei sanottu julkisesti?

Kyllä.

SVL:n ideana on valmistautua tulevaan rotusotaan ja -vallankumoukseen. Vastarintaliikkeessä ajatellaan, että siihen asti, kunnes “aika tulee”, meillä on aikaa valmistautua

Esa Holappa

Miten itse osallistuit näihin Breivik-keskusteluihin?

Olin mukana niissä, sen pystyn sanomaan. Se oli 2011 heinäkuussa. En muista, kirjoitinko aiheesta vai en. Ajattelin, että onneksi eivät olleet meikäläisiä, jotka terrori-iskun tekivät. En tarkasti pysty sanomaan, olisinko suoralta istumalta lähtenyt ihailemaan terroristi-iskuja.

Tunnetko Suomessa ihmisiä, jotka voisivat tehdä vastaavia iskuja täällä? Tai ihmisiä, jotka ovat puhuneet sellaisesta?

Sellaista ei ole tullut vastaan, että ”NYT” tehdään isku tai tehtäisiin vastaavaa. SVL:n ideana on valmistautua tulevaan rotusotaan ja -vallankumoukseen. Vastarintaliikkeessä ajatellaan, että siihen asti, kunnes “aika tulee”, meillä on aikaa valmistautua ja antaa koulutusta esimerkiksi katuaktivismiin, ja luoda ideologista vastapainoa. Pitkällä tähtäimellä ajatus on, että vallanpitäjät pitää poistaa tavalla tai toisella.

Jos ajatellaan vaikka Jyväskylän kirjastopuukotusta (Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytapahtumassa), uskoisin, että siinä tietoisesti haettiin yhteenottoa ja sellainen tuli. Vihollisasetelma oli rakennettu jo etukäteen, eli vasemmisto käsittelee äärioikeistosta kertovaa kirjaa. Pidän mahdollisena, että siinä haluttiin antaa varoitusta kirjailijoille tai heille, mitä yleensä SVL:ssä pidetään vasemmistona.

Suojelupoliisi kertoi viime syksynä, että SVL on lisännyt kampanjointia (siirryt toiseen palveluun) turvapaikanhakijoita vastaan ja haluaa rekrytoida uusia jäseniä. Onko kampanjan tavoite uudet jäsenet ja rahan saanti, ideologian levitys vai molemmat?

Molemmat. On hyvä juttu, jos järjestön lompakko kasvaa ja jos uusia jäseniä tulee. Liikkeen radiolähetyksissä on jo muutaman kerran juhlittu, kun pakolaisaallon vuoksi jäsenhakemuksissa on ollut ruuhkaa. Pidän vastarintaliikkeen uutisointia asiasta rehellisenä: kun menee hyvin, siitä myös kerrotaan.

Uskoisin, että SVL:n jäsenistö ja tukijäsenistö on saattanut kasvaa viime kesän jälkeen. Jos aktiivisten jäsenten määrä syksyllä 2015 oli 60, myös tukijäsenten määrä on saattanut kasvaa. Ihmisillä on tällaisina aikoina henkilökohtaisia tai yhteiskunnallisia syitä ottaa yhteyttä erilaisiin äärijärjestöihin.

Ajautuminen piireihin voi alkaa pienestä – esimerkiksi nettisivujen aktiivisesta lukemisesta. Näin kävi itsellenikin: lueskelin ja aloin pikkuhiljaa olla samaa mieltä tietyistä asioista. Ja kun on samaa mieltä, haluaa tsekata omat kaveripiirit, löytyykö sieltä ketään samanhenkisiä.Jos ei, ainoa keino on ottaa niihin yhteyttä, jotka kertovat olevansa samaa mieltä. Siksi ajattelen, että järjestö on saattanut kasvaa viime aikoina.

Kaikki äärioikeistolaiset ja uusnatsistiset järjestöt tarvitsevat viholliskuvan. Jos sitä ei ole, on hankalampi toimia

Esa Holappa

Internet on ollut uusnatsipiireissä merkittävä tekijä ja äärioikeiston ideologioiden jakamisessa hyvinkin suosittu niin kauan kuin se ollut olemassa. Aluksi SVL:llä oli Facebookiin ja Twitteriin kielteinen suhde, koska niitä pidettiin osana juutalaista maailmanvaltaa.

Mitä mieltä olet kaduilla liikkuvan Soldiers of Odinin toiminnasta? SOO:n johtaja Mika Ranta on itse kertonut kannattavansa kansallissosialismia, siis natsismia.

Luonnollisesti tuomitsen sen. Olen seurannut heidän tiedotustaan, ja näyttää siltä, että Soldiers of Odinin pyrkimys on lietsoa vastakkainasettelua ja esiintyä pelastavina ritareina. SOO pyrkii lisäämään ihmisten pelkotiloja ja väittämään, että Suomen kadut olisivat turvattomia ja vaarallisia, siten he saavat kannatusta. SOO:lla on sama idea, jota käytettiin natsi-Saksassa: he nostavat esiin yksittäistapauksia, joiden takia muka pitää olla kadulla ja suojella naisia sekä lapsia. On toki mahdollista, että SOO:lla voi olla poliittisia päämääriä ja he pyrkivät järjestäytymään, kuten ”taistelu valkoisen suomen puolesta”.

Soldiers of Odinin maahanmuuttovastaisuus näyttää keskittyvän islam-vastaisuuteen ja SOO haluaa sanoa, että raiskaus ja kivitys on islamia, eivätkä he halua nähdä, että ne ovat islamin ääripuoli, kuten suuri osa suomalaisista ei ole äärioikeistoa eivätkä muslimit jihadisteja. Tämä sopii heidän rasistiseen maailmankuvaansa. SOO on myös kytköksissä Rajat kiinni -liikeeseen.

Entä juuri tämä viholliskuvan luominen, jota vahvasti SVL tekee netissä – leimaa kaikki järjestön kanssa erimieliset vihollisiksi. Miten näit viholliskuvan levittämisen tapahtuvan?

Kyllä, kaikki äärioikeistolaiset ja uusnatsistiset järjestöt tarvitsevat viholliskuvan. Jos sitä ei ole, on hankalampi toimia. Erilaisia vihollisia on paljon, kuten esimerkiksi ”suvakit” - minun aikoina puhuttiin mokuttajista, tai monikulttuurin kannattajista. Jos ihmisiä ei lokeroi, järjestö ja sen ideologia on heikko. Oma asia ja aate täytyy oikeuttaa, ja siitä täytyy tehdä jalompi. Esimerkiksi tuoreimman pakolaiskriisin aikana on tietenkin tarve luoda erilaisia leirejä. Se on toki myös yksi värväyskeino.

Sanoisin, että hyvin on mennyt perille kansankiihottajien viesti.

Kyllä. Olen itsekin kiihottanut näihin samoihin asioihin, joista nyt puhumme.

Uskoisin, että erityisesti sillä, mitä esimerkiksi Pariisissa tapahtui (terrori-isku), tulee olemaan kauaskantoisia vaikutuksia. Jos Suomessa on jo valmiiksi vihan ilmapiiri, - joka helpommin ehkä voi muodostua pienemmässä maassa kuin suuremmassa – , jos Suomessa tapahtuisi Pariisin iskun kaltaista, olisi tuli irti. Ihmisten asenteet ovat muuttuneet, ja se on vakava asia.

Entäs netissä tapahtuvat masinoinnit - eli kehotetaan ihmisiä hyökkäämään “suvakkien” kimppuun - näitkö tällaista tai olitko mukana suunnittelemassa?

En ole ollut mukana suunnittelemassa. Vuonna 2012 SVL:ssä suunniteltiin, että aloitetaan sellainen nettiaktivismi, jossa käydään korjaamassa tietoja tai antamassa tietoa liikkeestä, kun siitä keskustellaan netissä.

Uskon, että vuoden 2012 jälkeen toiminta on kehittynyt sellaiseen suuntaan, että nettimasinointeja tehdään, kun tapahtuu isompaa, esimerkiksi Jyväskylän mellakat, siinä oli SVL:n nettiaktivistit liikkeellä.

Osa saattaa olla ihan spontaaneja SVL:n nettitukijoita, joilla ei välttämättä ole suoraa kytköstä liikkeeseen. Nettiaktivismia pidetään helpoimpana aktivismin muotona, koska kuka tahansa voi sitä tehdä.

Kuvakaappaus Mv-lehden keskustelufoorumista, joka on omistettu SVL:lle
Kuvakaappaus Mv-lehden keskustelufoorumista, joka on omistettu SVL:lle

Ketkä ovat SVL:n hengenheimolaisia tai yhteistyökumppaneita netissä ja somessa?

Niihin aikoihin kun olin itse vielä mukana, suomalaisista pystyisi sanomaan Poliittisen korrektiuden parhaat PKP* -blogin ja Facebook-sivun, Yle Watch** -blogin, MV-lehden, Patriootti.comin, ruotsalaiset ja pohjoismaisen vastarintaliikkeen sivut.

*Poliittisen korrektiuden parhaat -blogissa ja sen FB-sivulla sivulla jaetaan mm. kauniiden valkoisten naisten ja perheiden kuvien lisäksi esimerkiksi Racism is love -meemejä, salaliittoteorioita, Rajat kiinni -ryhmän sekä MV-lehden juttuja ja muuta rasistista materiaalia.

** Yle Watch -blogissa julkaistaan rasistista propagandaa, lietsotaan salaliittoteorioita mm. Yleä ja yksittäisiä toimittajia kohtaan sekä loataan nimellä mainiten ulkomaalaisia ja ulkomaalaistaustaisia ihmisiä.

Minkälaiset kytkökset SVL:llä on rasistiseen MV-julkaisuun?

MV-lehdessä on esimerkiksi oma keskustelufoorumi, jossa Suomen vastarintaliikkeen jäseniä kirjoittelee omalla nimellään. Magneettimedia*** on vastaavanlainen. Itse asiassa viimeinen tieto on, että SVL:n entinen johtaja (2012-2015) Juuso Tahvanainen olisi Magneettimedian epävirallinen päätoimittaja. Hän itse sanoi minulle 2014 huhtikuussa olevansa julkaisun päätoimittaja ja käsittääkseni kirjoittelee Arvi Pihkala -nimimerkin takana. Lisäksi SVL:n perustama yhdistys Pohjoinen perinne painoi viimeisen Magneettimedian sanomalehtiversion (kun Keskisuomalainen oli kieltäytynyt painamasta sitä).

***Magneettimedia julkaisee salaliittoteorioita, valeuutisia ja juutalaisvastaisia vihakirjoituksia. Magneettimedian silloinen päätoimittaja tuomittiin vuonna 2013 sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja lehden kustantaja sai yhteisösakon, mutta sivusto julkaisee yhä mm. holokaustin kieltäviä tekstejä.

Sunnuntaina julkaistiin Ylellä juttusarja, jossa kerroit suunnanmuutoksestasi. Juttujen jälkeen SVL:n verkkosivuilla ja Yle Watchissa julkaistiin lokakirjoituksia sinusta – sinua kutsutaan mm. ”vasikaksi”. Kohdistetaanko sinuun fyysisiä kostotoimenpiteitä?

Kuten etukäteen arvelin, liike näyttää menneen aika sekaisin. Minut on leimattu petturiksi ja erilaisia huhuja varmasti levitellään, kuten että olen Supon agentti tai yleläinen. En usko, että heti tuoreeltaan tulee fyysistä uhkaa.

Minuun on pidetty tiettyä etäisyyttä jo jonkin aikaa. Viimeisen kerran tapasin SVL:n ihmisiä loppuvuodesta 2015, kun halusin kuulla tunnelmia ja viime hetken tietoja.

Kuvakaappaus Yle Watch -blogin nettisivulta.
Kuvakaappaus Yle Watch -blogin nettisivulta.

Kaipaatko jotain ns. entisestä elämästä?

En kaipaa tällä hetkellä mitään. Siellä ei ole mitään kaivattavaa. Olen aika tyytyväinen siihen, mitä minulla tällä hetkellä on.

Oletko saanut uuden sosiaalisen piirin vanhan tilalle tai onko sellaista muodostumassa?

Ei ole. Olen ollut aika hissukseen viime aikoina. On vähän hankala tutustua uusiin ihmisiin, kun aina tulee jossain vaiheessa esiin, mikä olen ollut aikanaan miehiäni. Nyt sosiaalisessa piirissä on vaimo, perhe ja lapset aiemmasta suhteesta. Olen ihan tyytyväinen tilanteeseen, eikä toistaiseksi ole tarvetta kerätä ympärille uusia kavereita. Uskon, että heitä aikanaan tulee.

Miten perheesi on suhtautunut muutokseesi?

Positiivisesti.

Millaisen sanoman haluat lähettää henkilölle, joka lukee vihakiihotusta tai SVL:n materiaalia netistä, kannattaako lähteä mukaan? Entä nuorelle, joka on kiinnostunut äärioikeistosta?

Sanoisin, että sellaiset materiaalit kannattaa laittaa pois. Siihen saattaa lähteä mukaan ja huomaa yhtäkkiä olevansa oudossa porukassa – sille linjalle ei kannata lähteä. Kannattaa ymmärtää, että väkivaltaisten aatteiden tukeminen ei omaa elämää paranna millään lailla. Toki politiikasta kannattaa olla kiinnostunut ja voi esittää ajatuksia, mutta pitää olla muutakin kuin ääripolitiikkaa.

Natsismi tai rasismi eivät ole vastauksia minkäänlaisiin ongelmiin. Vihan kuilu on syvä. Sieltä pois kiipeäminen on lohduttoman kova ja pitkä matka. Olin siinä kuilussa 16 vuotta elämästäni. En voi suositella sitä kenellekään.

Itse olisin mieluummin tehnyt elämälläni jotakin viisaampaa, vaikkapa käynyt koulut loppuun ja opiskellut itselleni ammatin.

Mikäli voisin keskustella nuoren itseni kanssa, tuomitsisin natsismin sekä rasismin niiden vihamielisyydellä ja vaarallisuudella. Sanoisin ihmisarvon olevan tärkeä ihonväristä ja kulttuurista huolimatta. Kehottaisin nuorta minääni astumaan niiden ihmisten kenkiin, joita vihasin. Pyytäisin häntä miettimään, miltä tuntuisi liikkua ulkona pelossa, vihattuna ja syrjittynä. Kaksi tärkeää kysymystä, joita kysyisin nuorelta itseltäni: ”tuntisitko olosi hyväksi" ja "miksi haluat muiden ihmisten voivan pahoin”.

Esa Holappa ja Reinhold Leidenfrost vanhassa kuvassa
Elokuussa 2005 Esa Holappa loi yhteyksiä ja tapasi Oulussa saksalaisen natsiupseerin ja Luftwaffen taistelulentäjän Reinhold Leidenfrostin. He pitivät yhteyttä vuosia tapaamisen jälkeen. Vuonna 2008 tapaamiseen Holapan ja Leidenfrostin kanssa osallistui myös entinen SS-mies Konrad Schneider. Schneider kuoli syyskuussa 2009.

Haluan ehdottomasti painottaa nuorten vanhemmille, perheenjäsenille ja ystäville: kuunnelkaa nuorta. Jos nuoren ajatukset viittaavat radikalismiin, haastakaa tämän ajatukset. Minun kohdallani hyökkäävä ja huolestunut käytös vain lisäsi kiinnostusta natsismia kohtaan.

Haluatko hyvittää tekemiäsi rikoksia, kuten kiihottamista kansanryhmää vastaan yhteiskunnalle? Miten?

Totta kai haluan hyvittää yhteiskunnalle. Haluan hyvittää myös osallisuuttani kiihottamiseen kansanryhmiä vastaan. Eräällä tapaa uskon jollakin tavoin jo hyvittäneeni tekojani haastatteluiden kautta.

Uskon, että hyvityksen ensimmäinen askel on siinä, että voi tehdä henkilökohtaisen muutoksen ja todeta tehneensä väärin. Itse asiassa, jokin aika sitten ajattelin, että voisin osallistua esimerkiksi vapaaehtoistyöhön, jossa tutustuisin ihmisiin – ulkomaalaisiin – joita vastaan olen puheissani ja kirjoituksissani kiihottanut.

Eräänä hyvityksenä on tietenkin se, että sen sijaan että puhuisin natsismin puolesta, puhun sitä vastaan.

Paljon on vielä tehtävänä.

Jos joku saa sinusta inspiraation lähteä itsekin natsiliikkeestä, voiko hän kääntyä sinun puoleesi saadakseen tukea irtautumisessa?

Totta kai. Olen apuna!

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus