Välimerestä löytyi roomalaisen rahtilaivan patsas- ja kolikkolasti (video)

Auringonjumala lamppuna, kuunjumalatar patsaana ja 20 kiloa kolikoita olivat matkalla Caesarean satamaan runsaat 1 600 vuotta sitten.

Ulkomaat
Uutisvideot: Tutkijat löysivät muinaislaivan hylyn Israelin rannikolta
Uutisvideot: Tutkijat löysivät muinaislaivan hylyn Israelin rannikolta

Välimerestä Israelin rannikolta on löytynyt runsaat 1 600 vuotta sitten uponnut rahtilaiva ja sen poikkeuksellisen suuri tavaralasti: pronssipatsaita, öljylamppuja, ruukkuja ja kolikoita.

Alus oli noin 150–200-tonninen, ja sillä oli hyvin suuret rauta-ankkurit. Aluksen arvellaan joutuneen myrskyn kouriin yrittäessään päästä satamaan ja iskeytyneen kivikkoon.

Israelin museoviraston mukaan sukeltajat paikallistivat hylyn joitakin viikkoja sitten Caesarean muinaisen sataman edustalta.

Sittemmin pintaan on nostettu muun muassa auringonjumala Solia kuvaava pronssilamppu, kuunjumalattaren Lunan patsas, ihmisen kokoisten pronssipatsaiden kappaleita ja tuhansia kolikoita.

Hiekka on suojellut löytöjä

– Näin suurta roomalaista lastia emme ole tainneet nähdä vuosikymmeniin. Kolikoita on noin 20 kilon edestä, kertoo museoviraston edustaja Jacob Sharvit.

Merenpohjan hiekan suojissa erinomaisessa kunnossa säilyneet löydöt valaisevat sitä, miten satama toimi ja miten rikas kaupunki tuohon aikaan oli, Sharvit sanoo.

Caesarean satama oli kaupalle tärkeä solmukohta, kunnes sortui mereen. Jotkut tutkijat uskovat, että syynä oli maanjäristys, toiset epäilevät tsunamia.

Satamassa ja kaupungissa on tehty arkeologisia kaivauksia 1960-luvulta asti. Muun muassa roomalainen teatteri ja pyhiinvaeltajien kirkko ovat nyt osa Caesarean luonnonpuistoa, joka on avoin vierailijoille.

Lähteet: Reuters, AFP