1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansainvälinen avaruusasema pyörähti 100 000. kerran Maan ympäri

ISS on taittanut niin paljon matkaa, että sillä olisi käynyt kymmenisen kertaa Marsissa.

Ulkomaat
Astronautti Jeffrey Williams avaruuspuvussa sulkemassa kypäränsä visiiriä.
Jeffrey Williams on mukana ISS:n miehistössä jo kolmatta kertaa. "Matka jatkuu", hän julisti, kun asema pyörähti Maan ympäri 100 000. kerran.Juri Kotšetkov / EPA

Kansainvälinen avaruusasema ISS tuli maanantaiaamuna tehneeksi sadannen tuhannen kierroksensa maapallon ympäri. Samalla ISS:lle on tullut täyteen yli 4,2 miljardia kilometriä taivaallista matkaa. Se riittäisi kymmenkuntaan edestakaiseen Marsin-matkaan.

ISS kiitää noin 28 000 kilometrin tuntivauhdilla 400 kilometrin korkeudessa. Jokainen pyörähdys Maan ympäri kestää puolisentoista tuntia.

Asemaa alettiin koota moduuleista vuonna 1998. Ensimmäisen osan lähetti Venäjä. Nykyisellään moduuleja on 15, noin jalkapallokentän verran.

Rahoituksesta sovittu vielä kahdeksaksi vuodeksi

Asukkaita asemalla on ollut tauotta vuodesta 2000, kaikkiaan 226. Heistä 47:n matka on ollut piipahdusta pidempi. Astronautteja ja kosmonautteja ovat lähettäneet Yhdysvaltain, Venäjän, Japanin ja Euroopan avaruusjärjestöt. Kaikkiaan ISS:ssä on käynyt 15 maan kansalaisia.

Tällä hetkellä asemalla on kolme venäläistä, kaksi yhdysvaltalaista ja yksi britti. "Sata tuhatta kierrosta, ja matka jatkuu", julistaa yhdysvaltalaisastronautti Jeffrey William juhlavideolla (siirryt toiseen palveluun). Hänelle oleskelu ISS:ssä on jo kolmas.

ISS:n rahoittajat ovat sopineet, että aseman matka jatkuu vuoteen 2024.

Korjaus klo 02.50: ISS kiitää noin 28 000 kilometrin tuntivauhdilla.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi