Kauriin uintiretki päättyi murheellisesti – voimat ehtyivät Lappeenrannan suositun saunan edustalle

Pelastuslaitos ja meripelastusseura yrittivat ehtiä pelastaa aivan kaupungin edustalla uineen väsyneen metsäkauriin. Eläimen voimat loppuivat kuitenkin rantakivikolla.

luonto
Myllysaari Lappeenrannassa
Yle Petri Kivimäki

Etelä-Karjalan palastuslaitos sai maanantai-iltana ilmoituksen aivan Lappeenrannan kaupungin edustalla uineesta huonovointisesta metsäkauriista. Pelastuslaitoksen kaksi miestä ja vesillä ollut meripelastuseuran vene miehistöineen lähtivät etsimään eläintä.

Metsäkauris oli ehtinyt uida läheisen Myllysaaren rantaan ja menehtynyt aivan Myllysaaren saunan rantakivikolle. Myllysaaressa sijaitsevat saunan lisäksi myös mm. suosittu kaupungin uimaranta ja virkistyspuisto.

Ylivuotinen vasa

Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-aputoiminnan yhdyshenkilö Toni Penttinen arvelee, että menehtynyt metsäkauris oli ylivuotinen emonsa karkoittama vasa. Painoa sillä oli 10–15 kiloa.

metsäkaurisnaaraita metsässä Hämeenlinnassa talvella 2013
Aikuisen metsäkauriin säkäkorkeus on 65-75 cm. Se on pienin suomalaisista hirvieläimistä. Markku Karvonen / Yle

– On mahdollista, että kylmä vesi on kangistanut eläimen. Myös ympärillä olleet veneet ovat saattaneet saada kauriin shokkitilaan.

Toni Penttisen mukaan metsäkauriita tavataan kaupungin lähellä silloin tällöin. Suomen riistakeskuksen arvion mukaan metsäkauriita on manner-Suomessa noin 20 000 yksilöä.

Menehtynyt metsäkauris on haudattu maahan.