Kiistelty rantakaava läpi Rovaniemellä

Pitkään kiistelty Valionrannan ja Koskipuiston yleiskaavan muutos hyväksyttiin Rovaniemen kaupunginvaltuustossa maanantaina. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

leirintäalueet
Uimaranta Rovaniemellä
Bikka Puoskari / Yle

Valtuuston kokouksessa Reijo Sulasalmi (sd.) esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Tiina Outila (vas.) esitti, että kaavasta poistettaisiin merkintä kerrostaloista ja alue varataan urheilu- ja virkistyskäyttöön. Lisäksi Outila esitti, että alueelle voitaisiin rakentaa myös virkistysuimala ja talviuintikeskus. Kaupunginhallitus oli huhtikuussa linjannut, että alueelle ei sallita näiden rakentamista.

Kaavaa vastustaneet hävisivät äänestyksen. Kaupunginhallituksen esitys meni valtuustossa läpi äänin 43-13 ja kaksi tyhjää.

Kaavassa Kemijoen rannalle Valionrantaan on muun muassa suunniteltu kerrostaloja. Kerrostalojen määrästä ei vielä tässä vaiheessa päätetty, vaan se ratkeaa myöhemmin asemakaavoituksessa. Yleiskaavassa määrätään rakennusten likimääräiseksi korkeudeksi 20-22 metriä viereisen kadun pinnasta, mutta rakennusten korkeuskin tarkentuu myös asemakaavassa.

Valionrannassa on paikka myös hotellille.

Alueella säilyy leirintäalue. Leirintäalueen ja joen väliin on kuitenkin tulossa viherkaista, jota käytetään talvisin moottorikelkkareittinä.

– Viherkaista vie muutaman paikan leirintäalueelta. Leirintäaluetta voi kuitenkin laajentaa pohjoisen suuntaan. Yksityiskohdat ratkeavat asemakaavoituksessa, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo.

Myös ravintola Waldemari pysyy joen rannalla. Tenniskentät säilyvät, mutta skeittiparkin tilalle tulee parkkipaikka.

– Skeittaajat ovat halunneet siirtyä Santasportin yhteyteen, Lotvonen toteaa.

KORJATTU: Tiina Outila on (vas.) eikä (vihr.), kuten jutussa alun perin virheellisesti väitettiin.