Outo festivaali – liput myytiin loppuun 56 sekunnissa eikä tietoakaan esiintyjistä

Rockfestivaali Naamat Muuramessa on omalla tavallaan Suomen oudoin festivaali. Heinäkuisen festivaalin esiintyjistä ei ole vielä tietokaan. Tapahtuman lipunmyynti alkoi netissä maanantaina kello 12 ja loppui saman tien: 1000 lippua myytiin ennätysajassa 56 sekunnissa eli liki 18 lippua sekunnissa. Esiintyjät paljastetaan touko-kesäkuun aikana.

Heinäkuussa 2015 Naamoilla juhli 1000 vierasta. Kuva: Samppa Erkkilä / Naamat

Naamat –festari järjestetään Tuomiston tilalla Muuramessa Jyväskylän naapurissa 22.-24. heinäkuuta. Festivaalin alaikäraja on 18 vuotta. Naamat järjestetään nyt  jo 17. kerran. Tapahtuma myytiin loppuun nyt kymmenettä kertaa peräkkäin.

– Liput varattiin siis loppuun nopeammin, kuin mitä yhden löylykauhallisen kestää haihtua Tuomiston rantasaunan kuumilta kiuaskiviltä, kerrotaan Naamojen nettisivulla.

Vielä on tulossa nettimyyntiin niin sanottuja Survival Kittejä. Se sisältää pääsy-, ruoka- ja juomalippuja sekä festivaalikokemusta edesauttavia  ja nostattavia hyödykkeitä.

Ylikasvaneet kotibileet

Aluksi Naamat oli kolmen lukiolaisen sisäpiirin yksityistilaisuus. Perustajina ja isäntinä ovat edelleen työterveyspsykolgi Antti Kauppi, yrittäjä Jukka ”Foto” Järvinen ja yrittäjä, Jyväskylän kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Selin. Kolmikko myöntää, että Naamoista on tullut ylikasvaneet kotibileet, joihin ei ole tarvinnut soittaa poliisia.

Jaakko Selin.

– Kerran poliiseja tuli tänne ja jengi alkoi kysellä mitä tuo maija tuossa tekee, onko jotain sattunut. Järkkärit kommentoivat, että joo, pari poliisia tuli kattomaan Swallow The Sunin keikkaa, muistelee Jaakko Selin.

Naamojen pääisäntä on Antti Kauppi, jonka sukutilalla festari on aina järjestetty. Hänelle Tuomiston tila on sielunmaisema ja tosi tärkeä rauhoittumisen paikka.

– Monessa polvessa ollaan täällä asuttu ja myös lapsuuden muistot ovat täällä, kertoo Kauppi.

Ensimmäisille festareille vieraat kutsuttiin soittamalla

Ensimmäisille festareille saapui 200 vierasta. Ne Antti soitti paikalle rimpauttamalla jokaiselle. Ja homma ei ole kolmikolta karannut käsistä, vaikka jo vuosikausia Tuomiston tilalla on juhlinut tuhat vierasta.

Naamat järjestetään Antti Kaupin kotitilalla.

– Vaikka tämä tapahtuma on kasvanut alkuvuosista, niin tässä on kuitenkin säilynyt joku kauhean aito perusajatus. Sen ajatuksen nykymaailman ihmiset kokevat hyvin kiehtovana. Tämä ei nimenomaan ole kaupallinen tapahtuma, vaan hyvin lähellä keskisuomalaista maalaista tapaa pitää hauskaa, kuvailee Kauppi.

Antin vanhemmat Marja ja Markku asuvat edelleen Tuomiston tilalla ja ovat olleet alusta alkaen täysiillä tukemassa Naamojen järjestämistä.

– Meidän kaikkien suhde mun vanhempiin on erittäin hyvä. Naamat on täällä sen takia, että me hoidamme asiat tosi hyvin. Tila on aina festivaalin jälkeen samassa kunnossa kuin ennen Naamoja.

Festareiden jälkityö ei enää stressaa

Kauppi myöntää, että haastavin vaihe on kun festari sunnuntaina loppuu ja alkaa siivoaminen sekä laskujen ja jälkipyykin hoito. Mutta mitä pidemmälle Naamat on edennyt, sitä enemmän on tullut vapaaehtoisia. Alkuvaiheessa jälkiurakan hoiti kolmikko itsekseen.

Festivaalialue on herkkä miljöö järven rannalla. Rantasauna ja laituri ovat kovassa käytössä juhlan aikana. Viereiselle pellolle nousee aina värikäs telttameri. Vanha kivinavetta on kunnostettu juhlatilaksi ja esiintymispaikaksi.

Jukka "Foto" Järvinen.

Nurmipihan toisella laidalla on päälava eli stage. Lautalattiainen ja hirsiseinäinen riihilava on vanha luuva, jossa aikoinaan jyvät on eroteltu akanoista. Nyt samassa tilassa erotellaan musiikillisia jyviä ja akanoita. Jukka ”Foto” Järvinen valikoi esiintyjät  noin 15 vuotta yksinvaltiaana, mutta on nyt ottanut avukseen nuorempaa kaartia, muun muassa ohjelmavastaava Ville Koiviston.

– Olen se joka meistä eniten musiikkia harrastaa, myöskin kuuntelija- ja fanituspuolella. Käyn eniten katsomassa keikkoja, vaikka kävisin kyllä ilman tätä jobiakin. Ja levyhyllykin on minulla isoin, perustelee Järvinen.

– Eikä ole hirveästi tullut pettymyksiä, olen aina tiennyt mitä tänne hommaan. Hieno asia oli kun saatiin Laika and the Cosmonauts tänne ennen kuin bändi lopetti.

Paras festari 16 000 joukossa

Naamojen yleisösuhde on vankkaakin vankempi. Sen osoittaa lippujen loppuunmyynti hetkessä ja vieraskirja. Siellä lukee muun muassa, että vaikka olisi 16 000 muuta festaria tarjolla, niin Naamoja ei jätetä väliin.

Kimmo Rantamäki on Naamat-konkari.

Naamojen kestofaniksi tunnustautuu myös Kimmo Rantamäki, entinen jyväskyläläinen, nykyinen helsinkiläinen. Kimmo on tullut tutuksi muun muassa Martti Vainaa -yhtyeen solistina. Hän arvostaa Naamoilla tunnelmaa, ihmisiä ja tietysti musiikkia.

– Ihmiset ovat lämpimiä ja miellyttäviä ja saatuaan liput ne tuntee ittensä ainutlaatuisiksi, etuoikeutetuiksi. Maalaisuus ei haittaa, sama taivas on kaikilla päällä ja luonto parhaimmillaan, julistaa Kimmo.

Majoitustapoja festareilla on monia. Rantamäki kertoo majoittuneensa vuosien varrella teltassa, pirtin puolella ja autossa.

Presidentti Kekkonen pitää sekavat hipit loitolla

Jyväskyläläinen Ville Haapsaari vannoo telttamajoituksen nimeen ja isännöi näyttävää Humppateltta 2006:sta. Vuosi vuodelta kohentunut telttakokonaisuus on tribuutti Eläkeläiset –bändille Teltta-alueen laidalta löytyy kyltti ”Humppa-anniskelualue K-28” ja tila-auton vieressä tönöttää pahvinen Kekkonen kädet puuskassa.

Ville Haapsaari Humppateltasta.

– Kun Urkki vahtii, niin sekavinkaan hippi ei uskalla astua tälle tontille pahoissa mietteissä. Tukikohta on rakentunut puolijoukkueteltan ympärille ja sadekatos on viritetty kaiken ylle. Lisäksi pitää olla saksalaista olutta ja kauniita naisia, linjaa Haapsaari ja kehuu, että Humppateltan huolto pelaa hyvin.

– Perjantai-iltaisin on tehty itämaistyylinen wok-ruoka, lauantaina on ollut vähän sekavampaa satsia ja sunnuntaina on ylikersantti tehnyt hernekeittoa. Ja taskun pohjalla pitää olla yhden tähden jaloviinaa masennuksen varalle, luettelee Haapsaari.

Humppateltalta löytyy tietenkin ”humppakone” eli kunnon stereot. Se on odottanut kesän suurta tapahtumaa talven yli naftaliineissa.

– Saattaa sieltä tulla myöskin Anna Hanskia, mutta se on rinnastettavissa teltan humppamusiikkiperinteeseen, paljastaa Haapsaari ennen monta vuotta odotettua Eläkeläisten keikkaa aamuyöllä yhden jälkeen.

Humpparokkia Brysselistä Muurameen

Eläkeläiset on joensuulainen, vuonna 1993 perustettu yhtye, joka soittaa pääasiassa humppa- ja jenkkaversioita tunnetuista rock- ja popkappaleista. 2010 keväällä Eläkeläiset sijoittui Suomen euroviisukarsinnoissa kolmanneksi kappaleella "Hulluna humpasta".

Kristian Voutilainen Eläkeläisistä.

2010 heinäkuussa Eläkeläiset valmistautui valloittamaan Naamat nerokkaalla taktiikalla.

– Poltetaan tietysti liiteri, sitten ihmisiltä taju kankaalle ja itteltämme, puolitoista tuntia kunnon tanssia, eiköhän se ole tälle illalle tarpeeksi, leukaili rumpali Kristian Voutilainen.

Keikan jälkeen Eläkeläiset olivat vielä tajuissaan ja iloitsivat hikisinä Naamojen hulvattomasta meiningistä. Sen avulla oli helppo unohtaa edellinen tilauskeikka Brysselissä, jossa autonäyttelyn kahvilassa oli yleisönä 70 suomalaista.

Eläkeläiset esiintyi Naamoilla 2010. Kuva: Arvo Vuorela / Yle