1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Toimittajat pääsevät käsiksi Snowdenin materiaaliin

Snowdenin yhteistyökumppani Glenn Greenwald avaa tietovuotajan arkistot eri maiden viestimille.

Tietovuotaja Edward Snowden puhui CeBIT- tietokonemessuilla Saksan Hanoverissa viime vuonna. Kuva: Ole Spata / EPA

NSA-tietoja luovuttaneen yhdysvaltalaisen Edward Snowdenin salaiset dokumentit julkaistaan toimttajien käyttöön. Snowdenin vuotamia tietoja Yhdysvaltain verkkourkinnasta julkaissut Glenn Greenwald ilmoitti The Intercept-sivuston (siirryt toiseen palveluun) kautta maanantaina, että tietoja tullaan jakamaan usean eri maan median kanssa.

Greenvaldin mukaan asiakirjojen jakaminen on jo aloitettu, muun muassa ranskalaisen Le Monde -lehden kanssa.

Greenwald toivoo, että Venäjällä piileskelevän Snowdenin arkistot auttavat toimittajia tiedonannossa. The Intercept on Greenwaldin mukaan tarkastellut kaikki asiakirjat ja kutsuu nyt ulkopuolisia toimittajia mukaan.

– Uskomme, että nämä kaksi lähestymistapaa helpottavat toimittamisessa ja tiedonannossa, samaan aikaan, kun toteutamme velvollisuuksiamme sekä suurelle yleisölle että lähteellemme, Greenwald kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalainen Intercept-sivusto perustettiin tietovuotaja Edward Snowdenin paljastamien NSA-dokumenttien analysointiin ja julkaisuun. Sivuston taustalla ovat muun muassa Greenwald ja dokumenttiohjaaja Laura Poitras. Poitras ohjasi Snowdenista kertovan dokumentin Citizenfour.

Niin sanotut Panaman paperit jaettiin myös eri tiedotusvälineiden kesken ympäri maailmaa. Maailman suurimmaksi tietovuodoksi kutsutut Panaman paperit käsittelivät veroparatiiseja.