Venezuela säännöstelee sähköä, ruokaa ja työaikaa jatkuvan poikkeustilan aikana

Hallituksella on laajennetun poikkeustilan aikana oikeus muun muassa supistaa yksityisen sektorin työviikkoa ja pakkolunastaa tehtaita.

Ulkomaat
Mielenosoitus kadulla.
Sadat ihmiset osoittivat mieltään hallituksen toimia vastaan Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa lauantaina 14. toukokuuta.Miguel Gutierrez / EPA

Venezuelan hallitus laajensi maanantaina valtaoikeuksiaan. Hallitus valvoo tarkkaan turvatoimia, ruokasäännöstelyä sekä energiakulutusta.

Eteläamerikkalaista valtiota uhkaa hyperinflaatio öljyn hinnan laskettua. Öljyviennistä riippuvainen Venezuela kärsii pahasta energiapulasta poikkeuksellisen kuivuuden vuoksi – vesivoimalat eivät kykene tuottamaan tarpeeksi sähköä ja elintarvikkeita sekä lääkkeitä on vaikea saada ostettua.

Venezuelan vasemmistolaisen presidentin Nicolás Maduron julistama "taloudellinen poikkeustila" alkoi tammikuussa. Maanantaina laajennettu poikkeustila antaa sotilaille oikeuden ylläpitää yleistä järjestystä ja jakaa sekä myydä ruokaa. Armeija saa tueksen myös siviilijoukkoja, jotka osallistuvat turvallisuuden takaamiseen.

Presidentti Maduro päätti aiemmin, että kelloja siirretään puoli tuntia eteenpäin, jotta venezuelalaiset saavat lisää päivänvaloa.

Pakkolunastuksia ja jäädytettyjä varoja

Venezuelan valtio sai myös oikeuden jäädyttää varoja ulkomaalaisiin tahoihin sidoksissa olevilta ihmisiltä ja yrityksiltä, jos valtio katsoo niiden toiminnan uhkaavan maan vakautta. Lisäksi valtio saa pakkolunastaa tehtaita, joiden omistajat ovat sulkeneet ne materiaalipulan takia.

Hallitus saa laajennetun poikkeustilan myötä myös supistaa yksityisen sektorin työntekijöiden työviikkoa. Hallitus on jo lyhentänyt julkisen sektorin työviikkoa kahdeksi päiväksi.

Maanantaina voimaan tullet valtaoikeudet ovat voimassa 60 päivää, ja niitä voidaan aikarajan umpeuduttua jatkaa vielä yhtä kauan.

Venezuelan oppositio on vaatinut kansanäänestystä Maduron asemasta ja uusien vaalien järjestämisestä. 53-vuotias Maduro on vannonut, ettei hän aio väistyä vallasta. Maduron edeltäjä presidentti Hugo Chavez valitsi itse Maduron seuraajakseen vuonna 2013.

Lähteet: AFP