Lahden kaupunki kiistää korkosuojauksilla keinottelun

Lahden kaupungin mukaan johdannaissopimuksilla halutaan vain suojata kaupungin lainoja korkoheilahtelujen vaikutuksilta, ei tuottaa voittoa. Tarkastuslautakunta on syyttänyt kaupunkia keinottelusta.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Lahden kaupunki kiistää väitteen, että se olisi keinotellut korkojen suojauksella eli niin sanotuilla johdannaisssopimuksilla.

– Kaupungin tarkoituksena ei ole eikä aikaisemminkaan ole ollut käydä aktiivista kauppaa johdannaissopimuksilla voiton ansainta mielessä, todetaan Lahden kaupunginhallituksen tarkastuslautakunnalle osoittamassa lausunnossa.

Tarkastuslautakunta on epäillyt, että kaupunki olisi tehnyt johdannaissopimuksia keinottelumielessä eli ansaitakseen voittoa.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) on aiemmin todennut Yle Lahdelle ongelman olevan se, että Lahdella on noin 90 miljoonaa johdannaisia, jotka eivät kohdistu mihinkään lainoihin.

Tarkastuslautakunta on myös laskenut, että kaupungille voi aiheutua parin kymmenen miljoonan euron tappiot johdannaisista tulevina vuosina.

Kaupungin mukaan tappioiden toteutuminen eli johdannaissopimuksista syntyvän vastuun muuttuminen velaksi on epätodennäköistä.

– Vastuu realisoituu vain, jos johdannaissopimus ennenaikaisesti puretaan tai lunastetaan. Johdannaissopimuksen negatiivinen markkina-arvo kuvaa sopimuksen edullisuutta tai epäedullisuutta sopimusosapuolelle suhteessa vallitsevaan korkotasoon, kerrotaan kaupungin lausunnossa.

Kaupunki ei usko, että pankit luopuisivat sopimuksista ennen niiden eräpäiviä.

Kaupunki korostaa lausunnossaan, että johdannaissopimusten tarkoitus on suojata lainoja korkojen heilahtelun aiheuttamislta riskeiltä.