1. yle.fi
  2. Uutiset

Aaltojen kunkku kuskaa lapsia – Iijokivarressa jatkuu satavuotinen koulumatkaperinne -video

Satavuotinen perinne koulumatkan taittamisesta veneellä jatkuu taas Jakun koululla Iijokivarressa. Talvella samalla paikalla oli jäätie, mutta rospuuton aikaan kotimatka joen yli vaatii puolen tunnin kiertotien. Kouluveneellä matka sujuu kolmessa minuutissa.

ilmiöt
Koululaiskyyti Iijoen yli Jakkukylässä alkaa toukokuussa.
Oulun Jakkukylässä osa oppilaista pääsee joen yli kotinurkille venekyydillä. Venekyyti alkaa toukokuussa ja jatkuu syyslukukaudella jäitten tuloon saakka. Talvella paikalla on jäätie, mutta kelirikon aikana joen yli pääsee vain 17 kilometrin kiertotietä pitkin.

Koulukuljetusten järjestäminen Oulun Yli-iin Jakkukylässä on vuosikymmenet vaatinut vähän tavallisuudesta poikkeavia järjestelyitä. Talvella joen yli kuljetaan jäätietä pitkin, mutta sulan veden aikana ylitys vaatisi 17 kilometrin kiertolenkin Raassakan padon kautta.

Siksipä venekyyti onkin Jakun koululaisille tuttua puuhaa jo vuosikymmenten takaa.

– Koulu on ollut Jakussa jo reilusti yli sata vuotta ja venekuljetus on aina sisältynyt tähän kouluelämään riippumatta siitä, kummalla puolella jokea koulu on ollut, kertoo Jakun koulun luokanopettaja Helena Saija.

Luokanopettaja Helena Saija on opettanut Jakun koululla 30 vuotta.
"Kyllähän tämä venekuljetus on meille koululla aina semmoinen kevään merkki. Nyt se on sitten kevät ja pian kesä", kertoo Helena Saija.Antti Pylväs / Yle

Nykyinen koulu on valmistunut sotien jälkeen ja se sijaitsee Iijoen pohjoisrannalla. Kylän eteläpuolella asuvat oppilaat kuljetetaan kouluveneellä. Se vie oppilaita joen yli aamuisin ja iltapäivin koulupäivän tarpeiden mukaan.

Joen halkaisema kylä

Kylää jakava Iijoki erottaa samalla noin 450 asukkaan Jakkukylän kahteen osaa. Puolet kyläläisistä asuu samalla puolella kuin koulu eli joen pohjoisrannalla. Vene onkin ollut jo vuosikymmenten ajan nopein tie kylänpuolelta toiselle.

Koulu on ollut Jakussa jo reilusti yli sata vuotta ja venekuljetus on aina sisältynyt tähän kouluelämään riippumatta siitä, kummalla puolella jokea koulu on ollut

Kylää halkova Iijoki on tärkeä osa kylän elämää ja siitä puhutaan myös koulussa paljon. Oppitunneilla muistutetaan myös veneturvallisuudesta.

– Pitää muistaa laittaa pelastusliivit kiinni eikä veneessä saa seisoa, kertovat kolmasluokkalainen Severi Jaara ja nelosluokkalainen Anton Kaisto.

Molemmat ovat tyytyväisiä venekyytiin, lyhentäähän se koulupäivää selvästi, kun ei tarvitse istua autossa puolen tunnin kuljetusmatkaa patosillan kautta.

Kouluauto kulkee aikataulun mukaan ja silloin oppilaille jää välillä myös odotustunteja ennen kuljetusta. Oppilaiden _Aaltojen Kunkuksi _ristimä vene rahtaa lapsia aina tarpeen mukaan.

Nopeasti sujuvat koulumatkat näkyvät myös koulun arjessa, kertoo Helena Saija.

– Kyllä se jollakin tavalla rauhoittaa tätä tilannetta, kun nimenomaan koulumatkoihin käytettävä aika lyhenee ja ne turhat odotustunnitkin jäävät pois, sanoo opettaja.

Jäitten lähdöstä porohommien alkuun

Kylän etelärannalla asuva Jari Jussila puhuttiin Aaltojen kunkun kapteeniksi vuonna 2011, kun paikka jäi avoimeksi edellisen kuljettajan jäätyä eläkkeelle. Siinä vaiheessa näytti jo vähän siltä, että koko perinne katkeaa, kun uutta kuljettajaa ei heti löydetty.

– Saivat sitten ylipuhuttua minut tähän, Jussila naurahtaa.

Jari Jussila kuljettaa koululaisia aaltojen kunkuksi ristityllä kouluveneellä Jakun koululta kylän eteläpuolelle.
Yhdellä kertaa veneeseen mahtuu nelja lasta, vaikka kilomäärän puolesta kantavuutta riittäisi isommallekin määrälle, kertoo Jari Jussila. "Kauan ne mietti trafissa, mutta päätyivät siihen, että kun veneen kilvessä lukee viisi henkeä niin, enempää ei kerralla kuljeteta."Antti Pylväs / Yle

– Mutta mukavaa hommaa tämä on ja ihan tuo on hyvin mennyt. Lapset ovat tottelevaisia ja kuuntelevat hyvin. Ihan positiivinen hommaa tämä on ollut.

Venekuljetukset Jakkukylän koululta vastarannalle alkavat jäitten lähdettyä ja jatkuvat sulan veden ajan.

– Joskus saattaa alkaa huhtikuun puolella. Se riippuu miten jäät lähtevät ja siitä sitten ajetaan kesäkuun alkuun, kun koulu päättyy, kertoo kouluveneen kuljettaja Jari Jussila.

Syyslukukaudella venekuljetukset jatkuvat lokakuulle saalla

– Riippuu milloin siirrytään porohommiin, silloin katkastaan tämä tai jos tule talvi enemmin niin silloin venekyydit katkiavat jo enemmin, kertoo Jari Jussila.

Lue seuraavaksi