Oleskelulupien saanti vaikeutuu – Migri: Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan turvallista palata

Oleskelulupia ei myönnetä enää humanitaarisen suojelun perusteella. Oleskelulupia on jatkossa vaikeampi saada myös toissijaisen suojelun perusteella, sillä Maahanmuuttoviraston arvion mukaan turvallisuustilanne keskeisissä lähtömaissa on parantunut.

Kotimaa
Nuoret turvapaikahakijat pelaavat biljardia vastaanottokeskuksen ikkunan äärellä.
Humanitaarisen suojelun perusteella on myönnetty vuosittain muutamia satoja oleskelulupia lähinnä Irakista ja Somaliasta tulleille. Antti J. Leinonen

Maahanmuuttovirasto tiedottaa turvapaikanhakijoiden oleskelulupien edellytyksien kiristymisestä. Eilen maanantaina ulkomaalaislaista poistui säädös, jonka perusteella turvapaikanhakijoille on voitu myöntää oleskelulupia humanitaarisen suojelun perusteella.

Humanitaarisen suojelun perusteella on myönnetty vuosittain muutamia satoja oleskelulupia lähinnä Irakista ja Somaliasta tulleille. Perustetta on käytetty, jos turvapaikan tai niin sanotun toissijaisen suojelun edellytykset eivät ole täyttyneet, mutta hakijan ei ole ollut turvallista palata kotimaahansa siellä vallitsevien vaikeiden olosuhteiden vuoksi.

Myös toissijaista suojelua on jatkossa vaikeampi saada, sillä Maahanmuuttoviraston arvion mukaan turvallisuustilanne keskeisissä lähtömaissa on parantunut. Maahanmuuttoviraston puolivuosittain tekemän turvallisuuskatsauksen mukaan Afganistanin, Irakin ja Somalian kaikille alueille on tällä hetkellä turvallista palata.

Toissijaista suojelua myönnetään niille hakijoille, jotka eivät täytä pakolaissopimuksen asettamia kriteerejä, mutta jotka ovat vakavassa henkilökohtaisessa vaarassa kotimaahan palatessaan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus