Tässä ovat Suomen pörssiyhtiöiden hallitushait – Jorma Eloranta istuu viidessä hallituksessa

Yle Uutiset selvitti, keillä on eniten hallituspaikkoja pörssiyhtiöissä. Kolmea tai useampaa yhtäaikaista hallituspaikkaa pitää 21 henkilöä. Hallituspaikkojen kuningas on vuorineuvos Jorma Eloranta viiden pörssiyhtiön hallitusjäsenyydellään.

talous
Yhtiöiden hallituksien jäseniä

Yle Uutiset kokosi Suomen top 21 -vaikuttajalistan, kun perusteena pidetään hallituspaikkojen määrää pörssiyrityksissä. Mukana selvityksessä ovat Helsingin pörssiin päälistatut yhtiöt.

Tiedot perustuvat kevään yhtiökokousten päätöksiin ja julkistettuihin ehdotuksiin hallituskokoonpanoista.

Yksi henkilö, vuorineuvos Jorma Eloranta, istuu peräti viiden pörssiyhtiön hallituksessa. Eloranta on täysverinen hallitusammattilainen, eikä työskentele päätoimisesti muualla.

Yhtiöiden hallituksien jäseniä

Hän toteaa, että kyse on elämäntapavalinnasta. Viiden hallituspaikan hoitaminen samanaikaisesti vaatii runsaasti töitä.

– En ole vielä päässyt tavoitteeseeni 40-tuntisesta työviikosta. Niin alas en ole päässyt, Eloranta sanoo.

Keskuskauppakamari: Hallituspaikat eivät kasaudu

Keskuskauppakamarin mukaan yleinen käsitys hallituspaikkojen kasaantumisesta samoille henkilöille ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Toki meillä on joitakin henkilöitä, joilla on useita paikkoja, mutta se ei ole se yleinen kuva, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa sanoo.

Keskuskauppakamari julkisti tiistaina oma selvityksensä hyvästä hallinnoinnista pörssiyrityksissä – yksittäisiä hallitusten jäseniä tai yhtiöitä yksilöimättä.

Selvityksessä lasketaan, että 89 prosenttia pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä pitää kerralla vain yhtä hallituspaikkaa. Hallituspaikkoja on pörssiyhtiöissä yhteensä 756 ja ne jakaantuvat 659 henkilölle. Näistä naisia on 158.

– Yhtä henkilöä kohden hallituspaikkoja on keskimäärin 1,1 kappaletta. Eli ei paljoakaan varsinkaan kansainvälisessä vertailussa, sanoo varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.