Tiskivuori odottaa nuorta mestarikokkia – "Sillä näytetään, onko sinusta oikeasti työhön"

Perunavannike ei onnistu aina, mutta Taitaja 2016-kilpailussa se onnistui. Niin onnistui muukin, sillä 19-vuotias Adele Kinnunen nappasi voiton ravintolakokki-sarjassa. Pian valmistuva kokki aloittaa kesäkuussa ravintolassa, jota ei vielä ole. Silti Kinnunen tietää jo, mitä kesäkuussa tekee: tiskaa.

Kotimaa
Adele Kinnunen.
Minna Mustonen / Yle

Taitaja 2016 -kisassa ravintolakokkisarjan voitti kannuslainen 19-vuotias Adele Kinnunen. Hän valmistuu pian Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta Kokkolassa.

Neljän päivän kisaurakkaan kuului erilaisia tehtäviä, kuten kahden ruokalajin menu. Järjestäjät toivat kisaajien suunnittelemaan menuun kisapaikalla vielä vähän muutoksia – vaikeuttaakseen urakkaa.

Pakollisena raaka-aineena oli porsaan kassler, ja Kinnunen pysyttäytyi perusasioissa: teki haudutettua possua, paistoi pinnat. Ja kylkeen paistettua varhaisperunaa.

– Pysyin perinteisellä linjalla: ei teknisesti vaikeaa, vaan maut hyvin kohdilleen. Se oli se tärkein juttu.

Näyttävyyttä Kinnunen haki toisena päivänä perunavannikkeen ja -vaahdon kanssa.

– Vannike on erittäin haastava tehdä, onnistumisprosentti ei ole ihan sata, mutta siellä kisoissa se onnistui ja se oli menoa. Sain tosi hyvät pisteet siitä, Kinnunen kertaa.

Ruuanlaitosta kisattaessa tärkeintä on maku, mutta myös tekniikkatuomarit kiertävät koko ajan tarkkailemassa kokkaajia. Ovatko työtavat järkevät, millaisia tekniikoita käyttää ja hoituuko hygienia.

Kilpakumppaneitaan Kinnunen pitää erittäin kovina ja voittoa isona saavutuksena. Myös valmentajan merkitys on suuri. Eniten se näkyy annosten rakentamisessa sellaiseksi, että niillä pärjää kisoissa.

Perusduuni näyttää, onko ihmisestä vastuullisempiin hommiin

Pian valmistuva taitaja on jo saanut työpaikan. Se löytyi helsinkiläisestä ravintolasta, joka avaa ovensa vasta kesäkuussa. Kinnusella on realistinen kuva siitä, mistä ura alkaa:

– Pitää aloittaa varmaan tiskaamisesta ja keittiön tervehdysten tekemisestä. Sillä näyttää, onko sinusta oikeasti työhön. Jos osaat perusjutut, tiskaamisen, siivoamisen, niin siitä lähdetään ylöspäin.

Ensimmäiseen paikkaansa Kinnunen lähtee ottamaan työstä kaiken irti. Kilpailut eivät juuri nyt kiinnosta eikä esimerkiksi oma kokkiohjelma ole mielessä ollenkaan.

– Mieluummin sitä itse tietää, että on hyvä laittamaan ruokaa. Julkisuus ei niinkään kiinnosta.

Kinnunen kokkaa paljon kotona, koska pitää siitä. Reseptiikan määrää monesti arki:

– Katsotaan mitä on jääkaapissa ja kootaan siitä hyvä setti.