Hyppää sisältöön

Nokia palasi Suomen ykkösyritykseksi – Supercell poikkeustapaus kymmenen kärjessä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos asetti Suomen suurimmat yritykset tärkeysjärjestykseen niiden tuottaman arvonlisän perusteella. Lisäksi tutkijat selvittivät Äänekosken biotuotetehtaan miljardi-investoinnin talousvaikutuksia.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Tietoliikennealan yhtiö Nokia on noussut takaisin Suomen tärkeimpien yritysten listan kärkipaikalle. Nokian jäljessä palkintosijoille ylsivät finanssiryhmät OP ja Nordea Finland.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos asetti suomalaisyritykset tärkeysjärjestykseen niiden Suomessa tuottaman arvonlisän perusteella. Etla teki selvityksen Elinkeinoelämän keskusliiton toimeksiannosta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vielä vuonna 2008 Nokia tuotti ylivoimaisesti suurimman osan Suomen bruttokansantuotteesta, mutta tämän jälkeen matkapuhelinliiketoiminnan vaikeudet pudottivat sen tärkeimpien listalta. 

Nokia ei mahtunut mukaan myöskään vuonna 2013, kun suurimpia yrityksiä viimeksi listattiin. Muita uusia yrityksiä viime kertaan verrattuna ovat Supercell ja Stora Enso.

Runsaat viisi vuotta sitten perustettu Supercell on listan todellinen poikkeustapaus. Kaikkien muiden listan yritysten historia on vähintään vuosikymmenten pituinen.

Etlan mukaan listalle on otettu mukaan vain yritykset, jotka eivät ole monopoliasemassa. Tästä syystä VR, Itella, Senaatti-kiinteistöt ja Veikkaus on jätetty pois. S-ryhmä puolestaan ei ole mukana, koska lista perustuu konsernitasoisiin lukuihin eivätkä S-ryhmään kuuluvat alueosuuskaupat ole osa SOK-konsernia.

Äänekosken uusi tehdas tuo miljardeja

Etlan tutkimuksen mukaan kymmenen arvonlisältään suurinta yritystä tuottaa 7,6 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Tämä on prosenttiyksikön enemmän kuin vuonna 2013. Lisäksi tärkeimmät yritykset synnyttävät ostojen kautta merkittäviä kerrannaisvaikutuksia talouteen. Listan yrityksistä kerrannaisvaikutukset ovat suurimmat metsäyhtiöillä, jotka ostavat puuraaka-aineensa pääosin Suomesta.

Etlan tutkijat analysoivat myös Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren Äänekosken uuden tehtaan (siirryt toiseen palveluun) talousvaikutuksia. Investointi maksaa lähes 1,2 miljardia euroa. Tutkimuksen mukaan vuosina 2015–2018 investointi lisää Suomessa toimivien yritysten liikevaihtoa yhteensä noin 2,4 miljardia euroa ja arvonlisää lähes miljardin.

Äänekosken tehtaan tuotannon on määrä käynnistyä vuonna 2017. Etlan laskelmien perusteella tehdas tuo 30 vuodessa Suomeen arvonlisää yhteensä lähes 12 miljardia euroa.

Juttua on muokattu 19.5. kello 19.10. Monopoliasemaa koskevaan kappaleeseen on lisätty maininta siitä, että kyse on Etlan arviosta.