Hyppää sisältöön

Lentomatkalle Marsiin – tamperelaisopiskelijat mukana NASAn tutkimusohjelmassa

Tampereen ammattikorkeakoulu osallistuu Yhdysvaltain avaruus- ja ilmailuhallinto NASAn ohjelmaan, jossa ratkotaan Marsin asuttamista. Mukaan valitaan 15 tekniikan opiskelijaa, jotka etsivät uudenlaisia ratkaisuja asuttamisen ongelmiin.

Hubble-avaruusteleskoopilla otettu kuva Marsin pinnasta. Kuva: NASA

Tampereen ammattikorkeakoulu on lähtenyt mukaan Yhdysvaltain avaruus- ja ilmailuhallinto NASAn Epic Challenge -ohjelmaan, jossa etsitään ratkaisuja Marsin asuttamiseen. Ensi lukuvuoden aikana TAMKin opiskelijat pääsevät ratkomaan näitä äärimmäisiä haasteita ja oppivat samalla hyödyntämään NASAn käyttämiä innovaatioprosesseja ja -menetelmiä.

TAMKista ohjelmaan valitaan 15 pääasiassa tekniikan alan opiskelijaa. Opiskelijoiden haku on parhaillaan käynnissä, kertoo NASA-yhteistyötä TAMKissa valmisteleva konetekniikan lehtori Antti Perttula.

NASAssa uskotaan Suomen korkeatasoiseen korkeakouluopetukseen joka edistää innovatiivisuutta.

Antti Perttula

– Opiskelijoiden valinnassa tärkein kriteeri on motivaatio ratkaista hankalia ongelmia monikulttuurisessa ryhmässä englannin kielellä. Kiinnostusta on kuitenkin ollut paljon.

Perttulan mukaan oppiminen ja työskentely tullaan toteuttamaan Tampereella ja yhteys NASAn asiantuntijoihin tapahtuu etäyhteydellä.

– Joka keskiviikko pidämme NASAn asiantuntijoiden kanssa neljän tunnin online-palaverin, jossa raportoimme projektien etenemistä ja saamme heiltä ohjausta.

Ruuanvalmistusta, kierrätystä, prototyyppejä

Antti Perttula Kuva: Antti Perttula

Käytännössä opiskelijat työskentelevät projektitiimeissä TAMKin opettajan johdolla, sanoo Antti Perttula.

– Projektit voivat liittyä vaikkapa ruuan valmistukseen avaruuslennolla tai Marsissa, kierrätykseen, tuotekehitysprosesseihin, monenlaisiin innovaatioihin. Kun aiheet on keksitty, ajatukset "myydään" NASAlle ja hyväksyttyjä ideoita lähdetään kehittämään eteenpäin.

Kyseessä ei ole pelkkä ideointi, korostaa Perttula.

– Voimme esimerkiksi tehdä prototyyppejä 3D-tulostuksella ja testata niiden ominaisuuksia, painoa ja lujuutta eri ympäristöolosuhteissa.

TAMKissa työskentely alkaa viikon mittaisella workshopilla elokuun lopussa.

Yhteistyö laajenemassa

Yhteistyö TAMKin ja muiden suomalaisten toimijoiden kanssa alkoi viime vuonna, kun NASA otti yhteyttä saadakseen uusia innovaatioita, joiden avulla miehitetyt Mars-lennot tulisivat mahdollisiksi, kertoo lehtori Antti Perttula. Hän on tavannut yhteistyön tiimoilta muun muassa NASAn johtavan astronautin.

– NASAssa uskotaan Suomen korkeatasoiseen korkeakouluopetukseen, joka edistää innovatiivisuutta. NASA on tehnyt aiemmin yhteistyötä yhdysvaltalaisten yliopistojen ja yritysten kanssa. Nyt he ovat todenneet, ettei sieltä ole mahdollista saada kaikkia sellaisia innovaatioita, mitä Mars-lennoilla tarvitaan.

Tärkein valintakriteeri on motivaatio ratkaista hankalia ongelmia monikulttuurisessa ryhmässä englannin kielellä.

Antti Perttula

Yhteistyö NASAn ja suomalaisten kanssa alkoi joensuulaisen Arcusys Oy:n NASAlle toimittaman Valamis-oppimisympäristön kehittämistyöstä.

Suomesta NASAn Epic Challenge -ohjelmaan ovat lupautuneet TAMKin lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Karelia -ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan ammattiopisto , Lapin ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Savonia -ammattikorkeakoulu, Vaasan kaupunki, Kuopion kaupunki, Joensuun kaupunki ja Sakky (Savon koulutuskuntayhtymä).