1. yle.fi
  2. Uutiset

Flunssaa voi vältellä kotikonstein – vuotava nenä saattaa johtua myös allergiasta

Konsteja flunssan välttämiseksi on monia, mutta niistä oleva tutkimustieto on ristiriitaista. Etenkin näin keväällä nenän vuotaminen voi johtua myös siitepölyallergiasta.

ilmiöt
Mies suihkauttaa nenäsumutetta nenäänsä
Tuomas Hirvonen / Yle

Yksi vannoo C-vitamiinin, toinen valkosipulin ja kolmas hunajan nimiin. Konsteja flunssan välttämiseksi on varmasti yhtä monta kuin on kertojaakin, naurahtaa proviisori Maarit Turrek kajaanilaisesta apteekista.

– Lämmin hunajatee on hyvä juoma. Hunajahan on hyvä, perinteinen rohdosaine, jolla on antibakteerista vaikutusta. Kotikonsteista on kuitenkin hyvin ristiriitaista tutkimustietoa, että mikä niiden teho on loppupelissä. Mutta, jos niistä kokee saavansa apua, niin ilman muuta niitä kannattaa käyttää, Turrek sanoo.

Tänä keväänä on ollut liikkeellä voimakasta flunssaa ja se on huomattu myös apteekissa. Aikaisemmin keväällä oli yksi flunssakausi ja nyt on ollut toinen, Turrek sanoo.

Nenäerite on kirkasta ja valuvaa, kun taas flunssassa se on aika paksua ja usein myös keltaista.

Maarit Turrek

Mikä siis avuksi, jos haluaa välttää räkätaudin? Turrekin mukaan kaikki lähtee käsien pesemisestä, se on erittäin tärkeää.

– Ihan peruspesu saippualla käsille, niin sillä voi hyvin ennaltaehkäistä flunssan tulemista. Toisaalta, jos lähipiirissä on flunssaa tai itsellä tuntuu jo olevan oireita, niin markkinoille on tullut myös suusuihkeita, joilla on saatu helpotusta. Tieteellisessä tutkimuksessa on todettu, että sinkkisuihketta suuhun suihkuttamalla voi lyhentää flunssan kestoa tai jopa ehkäistä sen tulemista, kun käytön aloittaa riitävän ajoissa.

Flunssan ja allergian oireet eroavat toisistaan

Usein flunssan voi sotkea siitepölyallergiaan, mutta ne erottaa toisistaan helposti oireiden perusteella, sanoo proviisori Maarit Turrek.

– Kyllä yhtä aikaa voi olla sekä flunssa että allergia päällä, mutta yleisesti ottaen allergiaoireet erottaa flunssasta siinä, että allergiaoireisiin liittyy usein nenän ja silmien kutinaa sekä voimakasta aivastelua. Nenäerite on kirkasta ja valuvaa, kun taas flunssassa se on aika paksua ja usein myös keltaista. Flunssaan liittyy usein myös kuumetta, mitä ei allergiaan liity.

Siitepölykausi on alkanut ja koivun siitepölyä (siirryt toiseen palveluun) on tällä hetkellä esimerkiksi Kainuun korkeudella runsaasti.

Allerginen nuha johtuu useimmiten siitepölystä. Turrek ennakoi, että tänä kesänä allergisten oireet tulevat olemaan ennusteiden perusteella keskimääräisiä. Sekin tosin vaihtelee, sillä jotkut oireilevat enemmän kuin toiset.

Koivun norkkoja.
Koivun siitepölyä on nyt runsaasti osassa Suomea.Mikko Savolainen / Yle

Allergista nuhaa (siirryt toiseen palveluun) hoidetaan esimerkiksi kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla ja antihistamiinitableteilla, mutta oireita voi helpottaa myös tavallisessa flunssassa käytettävin keinoin.

– Esimerkiksi tavallista nenäsuihketta, joka avaa tukkoisen nenän, saa käyttää lyhytaikaisesti myös allergiaoireisiin, mutta vain lyhytaikaisesti niin kuin flunssassakin. Allergiaoireiden helpottamiseen on olemassa ihan omia nenäsuihkeita, mutta niitä käytetään mieluummin pidempiaikaisesti ja säännöllisesti koko allergiakauden ajan, Turrek sanoo.

Lue seuraavaksi