1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaihto-oppilaat vierailivat suomalaiskoulussa: "Ihmiset ovat ystävällisiä ja näyttävät onnellisemmilta kuin Saksassa"

Ystävyyskoulutoiminta sai oppilaat viestittelemään WhatsApp-sovelluksessa ja lopulta Saksasta tultiin vierailulle. Sauna on lämmennyt usein viikon aikana.

Kotimaan uutiset
Emma Tutt ja Marten Christ
Matti Vikman / Yle

Saksalainen ystävyyskoulu ei ole Virroilla ollut vain nimi vuosikertomuksessa tai maininta juhlapuheessa. Sähköpostit ja WhatsApp-viestit ovat kulkeneet viime kuukausina, kun 30 virtolaista oppilasta on ollut yhteydessä oman saksalaisen ystäväoppilaansa kanssa. Viikko sitten ystäväoppilaat tulivat Virroille käymään ja yhteinen aika on mennyt nopeasti.

15-vuotias Emma Tat on huomannut vierailun aikana selkeitä eroja suomalaisessa ja saksalaisessa koulukulttuurissa.

Oppilaita ryhmätöissä atk-luokassa
Koululaiset tutustuivat yhdessä fanikulttuuriin.Matti Vikman / Yle

– Saksassa on tiukempi kuri, eikä välitunteja ole yhtä paljon. Täällä on tuntien välissä aina 15 minuuttia taukoa, kun Saksassa on viisi, ja kerran päivässä 15 sekä kymmenen minuuttia.

Kännykkääkään ei saa Saksassa käyttää koulupäivän aikana, mainitsee Emma ja vieressä oleva 14-vuotias Marten Christ myötäilee. Martenin mielestä kännykkä on tunneilla ihan ok, mutta Facebookissa käyminen tunnin aikana taas ei. Molemmat ylistävät niin Suomea kuin sen asukkaita.

– Ihmiset ovat ystävällisiä ja vastaavat heti kysymyksiin. Kaikki puhuvat hyvää englantia, sanoo Marten.

– Ihmiset näyttävät onnellisemmilta kuin Saksassa ja puhuvat enemmän. Täällä on myös paljon enemmän metsää ja näyttää vihreältä, jatkaa Emma.

Englannin puhuminen on tullut luontevammaksi

Suomalaisillekin on vierailusta ollut vain hyötyä. Tosin on Tuomo Viitanen ollut aktiivisten päivien jälkeen niin väsynyt, ettei kotona ole jaksanut kuin syödä ja käydä nukkumaan.

Tuomo Viitaen ja Roni Savolainen
Tuomo Viitanen (vas.) ja Roni Savolainen majoittivat saksalaiset ystävänsä.Matti Vikman / Yle

– Puhumiseen on tullut rentoutta paljon enemmän. Ei ole enää niin kankeaa puhua.

Mitään ongelmia ei ole ollut ja samat jutut naurattavat niin Suomessa kuin Saksassa. Roni Savolaisen ja Tuomo Viitasen mielestä ystävyystoiminta on hyvä tapa tutustua toiseen kulttuuriin.

Roni sanoo vähän ihmetellenkin, että vieraat ovat halunneet kokeilla kaikkea suomalaista.

– Kun ne tykkää saunomisesta paljon, niin on saunottu.

Lue seuraavaksi