1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talvi kuritti kestäviä perennoja – taimistolla otettiin some apuun kasvituhojen paikkaamiseksi

Puutarhaharrastajat tarttuivat vauhdilla taimiston pyyntöön perinneperennan tuhojen paikkaamiseksi. Facebookissa esitetty taimipyyntö poiki valtavasti yhteydenottoja.

Kotimaan uutiset
Yrittäjä Jari Särkkä tutkii taimituhoja kasvihuoneessaan.
Hanna Juopperi / Yle

Viime talvi oli monille kasveille tuhoisa ja perennapenkeissä voi paljastua mustia kohtia. Taimituhoja on verrattu yleisesti kolmenkymmenen vuoden takaiseen aikaan.

Pohjoisessa taimistoyrittäjät ihmettelevät monien kestävien lajien kärsineen pahasti, kun puolestaan monet arat lajit näyttäisivät pärjänneen talven yli paremmin. Tuhot alkavat nyt kevään edetessä paljastua, kertoo Särkän perennataimiston yrittäjä Jari Särkkä.

Märkyydeltä suojautumiseen täytyy ehkä alkaa paneutua paremmin.

Jari Särkkä

– Kurjenpolvissa on ollut pahimmat vauriot. Myös kesäpikkusydän, malvat sekä sammalleimut ovat kärsineet pahasti ja esimerkiksi meillä kolmenkymmenen vuoden ajan viljellyn isorikon taimista puolet on ihan mustia.

Suosittujen lajien kohdalla aukkoja

Suomen oloissa jokaisena talvena kuolee kasveja, mutta nyt tuhot ovat poikkeuksellisen pahat.

Oulujoen taimiston yrittäjä Matti Kulju harmittelee, että tuhot kohdistuivat juuri suosituimpiin lajeihin.

Pensaillakin kolmen vuoden tuotanto on voinut mennä hukkaan.

Matti Kulju

– Pahinta oli, että tuhot kohdistuivat massakasveihin, joita käytetään paljon. Kaupallisesti merkittäviä kasveja on kuollut paljon.

Pahimmillaan talvi tuhosi monen vuoden työn, Kulju sanoo.

– Pensaillakin kolmen vuoden tuotanto on voinut mennä hukkaan. Nyt lähdetään taas alusta ja pahimmassa tapauksessa meidän pitää etsiä uudet emotaimet, että päästään edes aloittamaan lisääminen.

Ei vain pelkkä talvi, vaan koko kehno vuosi

Kasvien kehno talvehtiminen oli monen huonon tekijä summa. Kasvit talvehtisivat paremmin, kun takana olisi hyvä kesä, Jari Särkkä kertoo.

– Kylmää kesää seurasi lämmin jakso ja kasvit lähtivät vauhdikkaasti kasvuun. Sitten syksyn sataa lotuutti vettä jouluun asti. Lopulta täysin lumettomaan maahan tuli 30 asteen pakkaset. Meillä rannikolla tuhot vielä viimeisteli helmikuun alun lauha kausi, jonka myötä maanrajaan tuli paha jääkerros.

Viestejä, joissa tarjottiin kesäpikkusydäntä ja muitakin taimia, tuli valtavasti.

Jari Särkkä

Jari Särkkä on pannut merkille, että sateiden määrä on viime vuosina lisääntynyt.

– Ilmaston lämpenemistä on ollut havaittavissa ja sadanta on lisääntynyt. Syksyisin on tullut vettä paljon. Märkyydeltä suojautumiseen täytyy ehkä alkaa paneutua paremmin.

Puutarhasomettajat lähtivät liikkeelle

Jari Särkkä laittoi viikonloppuna facebookiin ilmoituksen, jossa hän kertoi taimistonsa etsivän kesäpikkusydämen taimia. Hän hämmästyi kuinka hyvin avunpyyntö sai vastakaikua puutarhaharrastajilta.

– Viestejä, joissa tarjottiin kesäpikkusydäntä ja muitakin taimia, tuli valtavasti. Olin tosi yllättynyt kuinka nopeasti ja paljon viestejä tuli.

Talvituhojen aiheuttamat tappiot ovat useiden kymmenien tuhansien eurojen luokkaa, mutta tarkkaa arvioita Särkkä ei ole vielä laskenut. Eikä ehkä laskekaan.

– Vahinkojen todellinen suuruus paljastuu kevään ja kesän edetessä, mutta pohdin, että kannattaako edes laskea kuolleiden taimien määrää. Tulee vain entistä pahempi mieli, jos alkaa laskea tarkasti kuinka iso taloudellinen menetys on.

Lue seuraavaksi