Ilmianna yksinäinen vanhus, seuraa tarjolla: "Useammallekin meillä olisi aikaa"

Kajaanilainen erityisopettaja Toni Sutinen innostui Arman Alizadin tv-ohjelman myötä tarjoamaan seuraansa hoitolaitoksissa ja yksin kotona eläville vanhuksille.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

35-vuotias Toni Sutinen sanoo miettineensä omaa tulevaisuuttaan vanhuksena etenkin katsottuaan vanhuutta ja vanhustenhoitoa käsitteleviä dokumentteja. Tuorein ajatustyö käynnistyi, kun hän näki televisiosta Arman Alizadin Täällä Pohjantähden alla -tv-sarjan vanhusjakson.

– Heräsi halu auttaa omalta osalta. Työskentelen opettajana, minulla on kesällä vapaata, ja mietin, että miksi en käyttäisi aikaani vanhusten seuraksi. Olen ymmärtänyt, että hoitotyö on kiireistä eikä vanhusta ehkä ehditä lähestyä sillä tavoin kuin sekä vanhus että hoitaja toivoisivat.

Sutinen on perheellinen mies, jonka lapsilla on vireät isovanhemmat samassa maakunnassa. Sutisen omat isovanhemmat ovat menehtyneet jo varsin nuorella iällä, ja hän arvelee, että oma motivaatio vanhusten auttamiseen syntyy osin siitäkin.

– Koen, että olen jäänyt jostain paitsi, kun omat isovanhemmat ovat menehtyneet aikaisessa vaiheessa omaa elämää. Ajattelen niin, että jos omat isovanhemmat olisivat hengissä ja tarvitsisivat apua, niin mielelläni heitä auttaisin.

Hyvää hyvyyttään ja vapaaehtoisesti

Toni Sutinen kirjoitti julkisen päivityksen Facebookiin, missä hän kertoi ajatuksestaan olla seurana yksinäisille vanhuksille.

...Eli jos sinulla tai läheiselläsi on omaisia vanhustenkodissa Kajaanissa tai yksinasuvia, ja et itse pääse paikalle huonostikkaan, niin voisin käydä silloin tällöin juttelemassa ja ehkä ulkoiluttamassa tätä vanhusta. Ja vanhuksen täytyisi olla mielellään sellainen, jolla ei käy vierailijoita juuri ollenkaan. Rahaa en ole vailla tästä hommasta, koska vanhenen itsekin ja toivoisin itselleni myös tällaista kohtelua. En ole siis hoitaja ammatiltani, vaan erityisopettaja. Toni Sutinen Facebook-päivityksessään 11.5.2016

Hänen tuttavansa synnyinseudulta Suomussalmelta innostui ajatuksesta, ja hoitoalalla työskentelevän ystävän pari työkaveriakin halusivat mukaan antamaan aikaansa vanhuksille, torjumaan vanhusten yksinäisyyttä ja masennusta. Yhden miehen kipinä on sytyttämässä tuleen muidenkin innostuksen.

Haasteena on nyt löytää yksinäisiä vanhuksia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Toni Sutinen korostaa, että vapaaehtoisina on mukana nuhteettomia ja rehtejä ihmisiä. Vapaaehtoisporukkaan pääsee mukaan henkilö, josta Sutinen pystyy menemään takuuseen.

– Tässä ollaan liikkeellä ihan hyvää hyvyyttään ja vapaaehtoisesti. Rahaa ei liiku mihinkään suuntaan. Olen jo saanut yhteydenoton yhdestä kajaanilaisesta hoitolaitoksesta, että siellä vanhukset kaipaisivat seuraa, ja yhdeltä lapsenlapselta, jonka 89-vuotias pappa asuu yksin ja kaipaa seuraa. Useammallekin meillä olisi aikaa.

Juttu-, kahvi- ja ulkoiluseuraa vanhuksille

Haasteena on nyt löytää yksinäisiä, seuraa kaipaavia vanhuksia, joilla ei ole tukiverkostoa ympärillään asuivatpa he kotona tai hoitolaitoksessa. Sitä helpottamaan Toni Sutinen perusti Facebook-sivun Vanhuus ei tule yksin (siirryt toiseen palveluun), joka on muutamassa päivässä kerännyt satoja tykkäyksiä. Sutinen toivoo, että yksinäisiä vanhuksia ilmiannettaisiin rohkeasti.

– Ei se tarkoita, että sukulaisia ei olisi samoilla seuduilla, koska voi olla, että työn ohessa ei vain ole aikaa käydä kylässä niin paljon kuin ehtisi. Me olemme vanhusten luona ihan niillä töin, että tarjoamme juttu-, kahvi- ja vaikkapa ulkoiluseuraa ja kuuntelemme tarinoita – olemme seurana.

Meille se ei ole iso aika, mutta vanhukselle se voi merkitä paljon.

Toni Sutinen

Sutisen tavoitteena on pitää vapaaehtoisapu pienimuotoisena ja vapaamuotoisena. Hän ei ole perustamassa yhdistystä tai muutakaan virallista tahoa toimintaa pyörittämään. Byrokratia on tarkoitus pitää minimissä, koska tavoite on kuitenkin vanhusten auttaminen eikä ajan käyttäminen kokouksiin.

– Ajattelen, että vanhusten luona voisi käydä kerran viikossa hoitolaitoksen, vanhuksen ja tämän omaisten kanssa sovitunlaisesti. Meille se ei ole iso aika, mutta vanhukselle se voi merkitä paljon. Tällaista saattaisin toivoa omallekin kohdalle sitten vanhana.

Kajaanilaisissa hoivakodeissa vapaaehtoiset toivotetaan tervetulleiksi.