28 lukiota testaa nykyistä vapaampaa opiskelua – "Tätä on jo odotettu"

Ensi syksynä osa Suomen lukioista kokeilee uudenlaista tuntijakoa, jossa oppilaat saavat valita aiempaa vapaammin itseään kiinnostavia aineita. Suunnitelma on aiheuttanut huolta muun muassa yleissivistyksestä. Esimerkiksi Kannuksessa tällaista uudistusta on kuitenkin odotettu jo useampi vuosi.

Kotimaa
Kristiina Kaskinen ja Minnamari Jämsä Kannuksen lukion fysiikan tunnilla.
Juha Kemppainen / Yle

Tuntijakokokeilussa pakollisten kurssien määrä laskee ja lukiolaiset saavat valita aiempaa vapaammin itseään kiinnostavia reaaliaineita.

Keski-Pohjanmaalla Kannuksen lukiossa perustettiin eläinlääketieteen erikoislinja kolme vuotta sitten. Jo sen suunnitteluvaiheessa haaveiltiin, että lääketieteen yliopisto-opintoihin tähtäävät voisivat painottaa valinnoissaan heille tärkeitä matemaattis-luonnontieteellisiä aineita.

– Tätä on siis jo odotettu, minkä vuoksi hakeutuminen kokeiluun saattoi olla meille helpompaa kuin monelle muulle koululle, toteaa Kannuksen lukion rehtori Leevi Norrena.

Eläinlääketieteen erikoislinjalla opiskeleva Kristiina Kaskinen olisi toivonut valinnanvapautta silloin, kun itse aloitti lukiossa.

– Aion opiskella lääkäriksi, joten sinne painottuvia aineita olisin ottanut enemmän ja jättänyt itselleni turhempia aineita pois, kertoo toista vuotta linjalla opiskeleva Kaskinen.

Lukiolaisen ruutuvihko, jossa mittaustuloksia potentiaalimuutoksista virtapiirissä.
Juha Kemppainen / Yle

Romuttaa yleissivistyksen?

Uudenlaista tuntijakoa on kritisoitu liian varhaisesta erikoistumisesta ja yleissivistyksen heikentämisestä. Rehtori Leevi Norrena tunnistaa huolet.

– Olen itse historioitsija. Ymmärrän, että tämä voisi teoriassa johtaa siihen, että esimerkiksi juuri historiaa ei enää valittaisi. Lisäksi pitkän tähtäimen yleissivistyksen merkityksen ymmärtäminen voi olla nuorelle vaikeaa.

Norrenan mukaan pelot näyttävät ainakin tässä vaiheessa aiheettomilta tai ainakin liioitelluilta.

– Tuleville lukiolaisille tekemässämme kartoituksessa valintoja on tehty varsin perinteisesti, mutta pienillä painotuksilla. Ainakaan tässä vaiheessa ei ole ollut sellaista, että jotain aineita olisi jätetty kokonaan pois. Valinnaisuus saattaa näkyä toisena opintovuonna jo selkeämmin, hän pohtii.

Kannuksessa painotettiin odotetusti matemaattis-luonnontieteellisiä aineita mutta myös humanistisia ja taideaineita. 9.-luokkalainen Oona Ojanen kertoo, että valintojen tekeminen oli helppoa.

– Valitsin humanistisia aineita, koska ne kiinnostavat ja tiedän, mitä haluan opiskella tulevaisuudessa. En jättänyt kuitenkaan tiedeaineita kokonaan pois. Otin jokaista yhden, koska haluan sen yleissivistyksen, jonka lukiosta saa.

Kouluja eri puolilta Suomea

Kokeilussa ovat mukana syksyllä 2017 ja 2018 aloittavat ryhmät 28 lukiossa, koulutuksen järjestäjiä on 26. Osallistuminen kokeiluun on oppilaille vapaaehtoista.

Alun perin opetusministeriö kaavaili, että kokeiluun otetaan 50 lukiota. Koulut ovat kritisoineet hakua muun muassa liian nopeasta aikataulusta.

Alla ovat kaikki kokeiluun valitut koulut.

Laitilan lukio (Laitilan kaupunki)

Munkkiniemen yhteiskoulu (Munkkiniemen yhteiskoulun kannatusyhdistys r.y)

Forssan yhteislyseo (Forssan kaupunki)

Joensuun normaalikoulu (Itä-Suomen yliopisto)

Raision lukio (Raision kaupunki)

Siilinjärven lukio (Siilinjärven kunta)

Tampereen klassillinen lukio ja Tampereen teknillinen lukio (Tampereen kaupunki)

Kulosaaren yhteiskoulu (Kulosaaren yhteiskoulun osakeyhtiö)

Kiteen lukio (Kiteen kaupunki)

Mikkelin lukio (Mikkelin kaupunki)

Eurajoen lukio (Eurajoen kunta)

Lauttasaaren yhteiskoulun lukio (Lauttasaaren yksityiskoulujen kannatusyhdistys ry)

Tiirismaan lukio (Lahden kaupunki)

Kemin lyseon lukio (Kemin kaupunki)

Kuopion Lyseon lukio ja Kallaveden lukio (Kuopion kaupunki)

Helsingin yhteislyseo (Maanviljelyslyseon osakeyhtiö)

Vääksyn Yhteiskoulu (Asikkalan kunta)

Keravan lukio ja aikuislukio (Keravan kaupunki)

Kannuksen lukio (Kannuksen kaupunki)

Vaalan lukio (Vaalan kunta)

Lapinlahden Lukio ja Kuvataidelukio (Lapinlahden kunta)

Ressun lukio (Helsingin kaupunki)

Jyväskylän normaalikoulu (Jyväskylän yliopisto)

Kauniaisten lukio (Kauniaisten kaupunki)

Rautalammin lukio (Rautalammin kunta)

Porkkalan lukio (Kirkkonummen kunta)

Uutista korjattu klo 9.58. Koulutuksen järjestäjiä on 26, mutta lukioita kaikkiaan 28. Opetusministeriö tiedotti aluksi sivuillaan, että kokeilu käynnistyy 26 lukiossa.