Yksimielisyys vallitsee Niinistön Viron vierailulla – ainoa erottaja on Venäjä

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut valtiovierailullaan Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen. Pääaiheeksi Tallinnassa nousi odotetusti turvallisuuspolitiikka.

Ulkomaat
Presidentti Sauli Niinistö Virossa.

TallinnaKeväinen aurinko tervehti Viroon saapunutta presidentti Sauli Niinistöä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota. Kadriorgissa presidentinpalatsin edessä Niinistö tarkisti kunniavartion kollegansa Toomas Hendrik Ilveksen kanssa.

Hymy vaikutti olevan herkässä molemmilla. Vierellä loistivat puolisot Jenni Haukio ja Ieva Ilves.

Niinistö vitsaili

Sisällä palatsissa olivat vuorossa presidenttien kahdenväliset keskustelut, joihin ei osallistunut edes avustajia. Presidenteillä oli selvästi paljon asiaa toisiilleen, sillä tapaamisen jälkeinen lehdistötilaisuus alkoi parikymmentä minuuttia myöhässä.

– Ette varmaan osanneet odottaa, että suomalainen voisi olla näin puhelias, Niinistö nauratti toimittajia.

– Kävimme alussa läpi maidemme väliset suhteet, jotka koskettavat kaikkea mahdollista yhteistyötä ja ovat luonteeltaan sekä erinomaiset että ainutlaatuiset, Ilves sanoi.

Niinistö ja Ilves ovat tavanneet usein. Presidentit eivät enää edes muistaneet, montako kertaa.

”Emme käännä selkäämme”

Niinistö tapasi muiden Pohjoismaiden johtajien kanssa viime viikolla Washingtonissa presidentti Barack Obaman.

Yle kysyi, tarkoittaako Pohjoismainen ulottuvuus sekä Ruotsin ja Suomen välinen puolustusyhteistyö sitä, että Suomi on kääntämässä selkäänsä Baltialle.

– Meillä on kummallinen tapa ajatella, että heti kun katsotaan yhteen suuntaan, muka unohdettaisiin muut. Diplomatiaa ja kansainvälisiä suhteita hoidetaan niin, että työskennellään moniin eri suuntiin, Niinistö vastasi.

Ilves säesti vierestä ilmeisen itseironisesti.

– Kyllä Viro ja Suomi kykenevät sekä pureksimaan purkkaa että kävelemään samanaikaisesti, hän sanoi viitaten omaan tapaansa jauhaa purukumia.

Venäjän suhtautuminen estää yhteisen linjan

Presidentit ilmaisivat huolensa EU:n tilasta ja mahdollisesta Britannian EU-erosta. Niinistö toisti tutun sanomansa, johon yhtyi myös Nato-maa Viron presidentti Ilves.

– Haluaisin nähdä enemmän EU:n yhteistä turvallisuuspolitiikkaa. Minusta olisi hienoa, jos Brysselistä tulisi viesti, että huolehdimme myös turvallisuudestanne, Niinistö sanoi.

Presidenteiltä tivattiin, olisiko maiden Venäjä-politiikkaa mahdollista koordinoida. Niinistö sanoi, että maat vaihtavat jatkuvasti mielipiteitä, mutta historian kokemus vaikuttaa siihen, että Suomi on hoitanut eri tavalla suhteita Moskovaan kuin Viro. Neuvostoliitto miehitti Viron puoleksi vuosisadaksi.

Hän ehätti lisäämään, että nykyisin monet asiantuntijat ovat kiitelleet kylmän sodan aikaista Suomen myöntyväisyyspolitiikkaa.

– Meillä on Venäjän kanssa pitkä maaraja, emmekä halua aiheuttaa tappelua, hän sanoi.

Niinistö halusi korostaa myös Obaman lausuntoa, että keskusteluyhteyden pitäminen avoinna Venäjän kanssa on tärkeää.

– Ja tätä Suomi on pyrkinyt tekemään.

Ilves sanoi, että Venäjän erilainen suhtautuminen Suomeen ja Viroon estää maiden yhteistyön Moskovan kanssa asioitaessa.

– En tiedä mitä yhteinen linja antaisi, kun asenne on niin erilainen.

Taloudellinen riippuvuussuhde

Turvallisuuspolitiikan lisäksi presidentin keskustelivat taloudesta. Viron talous on Suomesta riippuvainen, ja suhdanteet tuntuvat Suomenlahden eteläpuolella puolen vuoden vuoden viipeellä.

Presidentit kertoivat haaveilevansa Suomen ja Viron esimerkkialueesta: se näyttäisi muulle maailmalle mallia talouden ja palvelujen toiminnasta, myös digitaalisesti.

Valtiovierailu jatkuu keskiviikkona.