Ranuan eläintarhaan syntyi myskihärkä - "Ei mikään rimpulalapsi"

Ranuan myskihärkäpariskunnalle syntyi maanantaina iltapäivällä tomera pikkukili. Eläintarhavieras huomasi synnytyksen alkaneen ja hälyytti henkilökunnan paikalle.

luonto
Bodil-naaras synnytti tomeran pikkukilin
Bodil-naaras synnytti tomeran pikkukilin Ranuan eläinpuistossa.Ranuan Seudun Matkailu Oy

Pikkukili ponnisti maailmaan eläintarhavieraiden silmien alla.

– Yksi asiakas sen synnytyksen huomasi ja ilmoitti meille. Kyllä siinä nopea lähtö tuli, sorkat jo pilkottivat kun pääsimme paikalle, kertoo eläintarhan intendentti Mari Heikkilä. Synnytys kesti vartin verran ja kili ponnisteli tolpilleen jo puolen tunnin kuluttua synnytyksestä.

– Sananmukaisesti tolpilleen, kili ei ole mikään rimpulalapsi, Heikkilä naurahtaa jykeviin jalkoihin viitaten.

Myskihärkiä on tällä hetkellä Suomessa vain Ranualla. Ensimmäiset myskihärkänsä eläinpuisto sai Tallinnan eläintarhasta vuonna 2006, jolloin Ranualle muutti kaksi uroshärkää. Naarasta piti odottaa yhdeksän vuotta, kunnes viimein vuosi sitten Kööpenhaminasta liikeni Bodil-niminen myskihärkänaaras.

Bodilin ja Max-härän jälkeläinen viettää ensimmäistä kokonaista elinpäiväänsä syöden ja nukkuen, välillä se seisoo Heikkilän todistuksen mukaan topakasti jaloillaan.

Edellisen kerran Ranuan seudulla syntyi myskihärkiä noin 9000 vuotta sitten, kun arot peittivät jäästä vapautuneita alueita, eläintarha tiedottaa.