Euran musiikkihistoriaan mahtuu väriä – viinapullo vieri lavalla raittiusseuran juhlissa

Eurassa muistetaan pelimannit nimeltä jopa 1700-luvulta lähtien. Ei ihme, että musiikkiin liittyvät tarinatkin ovat jääneet elämään. Nyt ne on koottu kirjan sivuille.

Eura
Trumpetti
Johanna Manu / Yle

Euralaisen musiikkielämän vaiheista tehty kirja palaa muisteluissa 1700-luvulle asti.

– Sieltä ovat ensimmäiset nimeltä tunnetut pelimannit. Ainakin sieltä asti on musiikkia täällä harrastettu, kertoo muistelmien keräämiseen osallistunut Risto Pohjalainen.

Pohjalainen kertoo, että euralaiset ovat olleet musiikissa aina ajan hermolla.

– Täällä oli Satakunnan ensimmäinen maaseutusoittokunta. Ja kun tanssimusiikki tuli Suomeen 1920-luvulla, oli Paneliassa pian tanssiorkesteri. Siihen syntyi kylällä vahva perinne. Parhaimmillaan pienestä kylästä lähti sodan jälkeen viisi orkesteria keikalle lauantai-iltana.

Muistot kerättiin yhteen

Risto Pohjalainen keräsi yhdessä muiden kirjan tekoon osallistuneiden kanssa muistoja kasaan jopa kuuden vuoden ajan. Viimeisen kahden vuoden ajan niistä on koostettu tänä viikonloppuna julkaistavaa kirjaa.

– Pyysimme ensin lehden välityksellä ihmisiä tuomaan valokuvia kunnantalolle. Siitä lähdettiin liikkeelle. Jalkatyötä tehtiin paljon.

Osa teksteistä on saatu yleisöltä, mutta myös muusikot ovat kantaneet kortensa kekoon. Eräs soittokunnan johtaja kertoo muistelmissaan, että yhdeltä soittajalta luiskahti housuntaskuista viinapullo lattialle. Se lähti hiljalleen vierimään näyttämön reunaa pitkin. Torvisoittokunta ei voinut muuta kuin seurata pulloa katseellaan. Johtaja totesi siihen vain:

– Ja vielä raittiusseuran juhlissa!