Uuden Valamon luostarissa esillä huikea taidekokoelma – Picasso, Chagall tai Edelfelt kotiin Valamon reissulta

Uuden Valamon luostarista Heinävedellä on tullut Suomen merkittävimpiä taidekeskuksia. Hengellistä taidetta esitelleet Mestarien jälki -näyttelyt ovat olleet yleisömenestyksiä, nyt esille tullut maallisen taiteen Via Finlandia -näyttely on jo kiinnostanut ulkomaita myöten. Tällä kertaa kaikki työt ovat myynnissä.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

HEINÄVESI Uuden Valamon luostarin taidenäyttelystä voi ostaa kotiinsa vaikkapa Marc Chagallin tai Eero Järnefeltin taideteoksen. Heinävedellä avautui ainutlaatuinen huipputaiteen myyntinäyttely.

Via Finlandia -näyttely on esillä vuoden ajan, mutta osa töistä on ostettavissa jopa suoraan mukaan. Vastaava huipputaide myydään yleensä huutokaupoissa, Uuden Valamon näyttelyssä töillä on kiinteät hinnat.

Anonyymeinä pysyttelevät taidekeräilijät lahjoittavat kolmasosan näyttelyn myyntituotosta luostaritoiminnan hyväksi. Via Finlandia on kiinnostanut jo ulkomaita myöten, kertoo luostarin pääopas, isä Simeon.

Albert Edelfeltin 'Romanttinen nainen' vuodelta 1903. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Kotimaisista töistä epäilen ensiksi myytävän Kylli-tädin, eli taiteilija Kylli Kosken vesivärityön, joka on näyttelyn vaihtuvassa osassa, hän kertoo.

Via Finlandiassa on esillä 78 arvoteosta, joiden hinnat vaihtelevat muutamasta tuhannesta satoihin tuhansin euroihin. Näyttely on ainutlaatuinen, tuskin koskaan tällaista määrää arvotaidetta on myyty kiintein hinnoin, epäilee isä Simeon.

Pablo Picasson saisi omakseen 2 400 euron hintaan. Kolmasosa myyntituotosta jää luostarille ja taidenäyttelyistä on tullut luonteva ja tärkeä osa luostarin varainhankintaa. Tuntemattomana pysyttelevät taiteenkeräilijät aikovat jatkossa keskittyä uskonnolliseen taiteeseen, siksi he luopuvat 30 vuoden aikana keräämästään kokoelmasta.

– Heillä on täällä nyt esillä olevien lisäksi vielä satoja töitä, jotka voidaan tuoda tänne, mikäli täältä vaihtuva osa tyhjenee, selittää isä Simeon.

Päivitys 8.5.2018: Poliisi on kertonut tutkivansa eräiden muun muassa tässä näyttelyssä olleiden teosten aitoutta. Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-10194547