Hoikan fitness-into voi torpata ylipainoisen harjoittelun – "Tällaiset ajatukset pitää jättää kokonaan pois"

Kuntosalille lähteminen tai osallistuminen ryhmäjumppaan on monesti kiinni pienistä asioista. Yksi sellainen on pelko siitä, ettei ole itse tarpeeksi hyvässä kunnossa aloittamaan harjoittelua.

terveys
Kahvakuula, jossa lukee 928 kiloa
Niko Mannonen / Yle

Mediassa suuren suosion saaneet fitness-kuntoilu sekä huippuunsa viritettyjen kehojen ihannointi voi lisätä kynnystä lähteä kuntosalille. Kyse ei välttämättä ole ylipainoisesta ihmisestä, vaan uskomus omasta huonosta kunnosta. Kuntosalin oven avaaminen on monesti pienestä kiinni.

– Pääsääntöisesti se on omien korvien välistä kiinni. Kun ovesta tulee sisään, niin hoksaa että tämähän on ihan kivaa ja kaiken on lähdettävä omasta hyvästä olosta, sanoo kajaanilaisen kuntokeskus Iso Hoon yrittäjä Marjut Heikkinen.

Silloin on uskallettu lähteä liikkeelle kuningasalueelta.

Marjut Heikkinen

Normaalipainoisten ihmisten valittaminen omasta ylipainosta voi estää runsaasti ylipainoisen ihmisen osallistumisen ryhmäjumppaan tai lähdön kuntosalille. Tämän myöntää myös kuntokeskusyrittäjä.

– Monesti tänä päivänä luodaan kuvia, että pitää näyttää joltakin ja ihannoidaan fitnessnaista tai – miestä, vaikka suurin osa meistä on ihan normaalivartaloisia.

Tärkeintä oma päätös

Vääristyneen minäkuvan korjaamisessa tärkeintä on oma päätös ja rohkeus toteuttaa se. Vertaisryhmistä tai vastaavista voi olla apua tuen saamisessa, mutta loppupeleissä päätös on tehtävä itse.

Käsipaino ja mittanauha.
Ismo Pekkarinen / AOP

– Elämänmuutosta ei voi tehdä kukaan muu kuin sinä itse. Kun tartut kuntokeskuksen oven ripaan ja tulet rohkeasti sisään, niin täällä me autamme löytämään itselle sopivat lajit tai liikuntamuodot ja ne keinot, mistä kannattaa lähteä liikkeelle. Teemme tietysti jokaiselle omat henkilökohtaiset harjoitusohjelmat, opastaa Heikkinen.

Osa normaalivartaloisista kuntosalilla kävijöistä pyrkii saamaan vartalon paremmaksi tai lihaksikkaammaksi, vaikka tarvetta tähän ei enää olisi. Kysymyksessä on tavallaan itsensä huijaaminen.

Pitää näyttää joltakin ja ihannoidaan fitnessnaista tai – miestä.

Marjut Heikkinen

– Tämän tyyppiselle ihmiselle voisi olla hyväksi kilpailla. Toisaalta, jos pitää itseään ylipainoisena, niin syyt tähän voivat olla jossakin muualla, arvelee Heikkinen.

Kuntokeskusyrittäjän mielestä on hyvä, että hän tapaa kuntosalille tulevia epäröiviä kansalaisia.

– Silloin on uskallettu lähteä liikkeelle kuningasalueelta eli sohvalta. Samalla voidaan todeta, että tämä on ihan tavallisten ihmisten paikka. Pitää hakea kokemuksia itse, eikä luoda sitä mielikuvaa, että kuntosalilla pitää olla hyväkuntoinen, pitää olla siistit vaatteet ja pitää näyttää joltakin ennen kuin tulee treenaamaan. Tällaiset ajatukset pitää jättää kokonaan pois, sanoo yrittäjä Marjut Heikkinen.