Tays alkaa vierottaa leikkauspotilaita tupakasta – tupakointi voi perua toimenpiteen

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on aloittamassa leikkauspotilaiden järjestelmällistä tupakkavieroitusta, sillä savuttomuus ennen leikkausta vähentää riskejä merkittävästi. Tupakointi pitäisi lopettaa heti, kun leikkausta suunnitellaan.

Kotimaa
Tupakointikielto
Yle

Tampereen yliopistollinen sairaala toivoo, että yhä useampi potilas lopettaisi tupakoinnin ennen leikkaukseen tuloa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Taysin kirurgiset yksiköt ovat aloittamassa järjestelmällistä ja tehokasta leikkauspotilaiden tupakkavieroitusta. Leikkaukseen tulevia potilaita kannustetaan entistä ponnekkaammin luopumaan tupakasta ajoissa ennen toimenpidettä. Keinoja ovat esimerkiksi tehostettu ohjaus ja tupakkavieroitus.

Mallia on kokeiltu jo Sastamalassa ja Valkeakoskella.

Savuttoman riskit pienemmät

Paras hyöty tutkimusten mukaan saadaan, kun tupakointi lopetetaan vähintään kaksi kuukautta ennen leikkausta.

Kirsi Laasonen

Tutkitun tiedon mukaan tupakoinnin lopettaminen ennen leikkausta vähentää komplikaatioriskiä huomattavasti. Riskit vähenevät noin 19 prosenttia jokaista savutonta viikkoa kohden. Eli mitä aiemmin tupakoitsija tumppaa, sitä vähemmän hänelle tulee leikkaukseen tai toipumisaikaan liittyviä ongelmia, sanoo Taysin keuhkolääkäri Kirsi Laasonen.

– Jos tupakoi ennen leikkausta, voi tulla komplikaatioita. Meillä on paljon tutkimustuloksia siitä, miten merkittävästi riittävän pitkä savuttomuus vähentää komplikaatioita, Laasonen sanoo.

– Myös toimenpide – oli se mikä tahansa – onnistuu paremmin, samoin nukutus.

Savuttomuus edesauttaa nopeampaa toipumista ja voi lyhentää sairaalassaolon kestoa, muistuttaa keuhkolääkäri Kirsi Laasonen.

– Joskus nämä komplikaatiot – varsinkin jos on kyse isosta leikkauksesta ja tulee haavaongelmia – saattavat olla paljon työläämpiä kuin varsinainen toimenpide.

Mies tumppaa tupakan
Savuttomuus edesauttaa nopeampaa toipumista ja voi lyhentää sairaalassaolon kestoa.Yle

Tupakasta vieroittaminen pitäisikin Kirsi Laasosen mukaan aloittaa jo silloin, kun ihminen laitetaan leikkausjonoon.

– Paras hyöty tutkimusten mukaan saadaan, kun tupakointi lopetetaan vähintään kaksi kuukautta ennen leikkausta, hän snoo.

– Tupakointi voi olla peruste perua tai siirtää leikkaus. Perusterveyshuolto ja työterveyshuolto ovat tässä avainasemassa.

Aktiivisesti puheeksi

Tupakoimattomana leikkaukseen -toimintamalli on otettu käyttöön Sastamalan ja Valkeakosken terveyskeskusten alueella. Sastamalassa pilottihanke alkoi vuosi sitten keväällä ja Valkeakoskella viime syksynä. Kumpikin terveyskeskus tekee yhteistyötä Taysin kirurgisten yksikköjen kanssa.

Sairaanhoitopiirin mukaan molemmissa pilottiterveyskeskuksissa on räätälöity oma toimintamalli, ja koulutetut vieroitushoitajat antavat joko yksilö- tai ryhmävieroitusta leikkaukseen valmistautuville potilaille. Lisäksi potilasta hoitavat lääkärit ja hoitajat ottavat tupakoinnin ja sen aiheuttamat riskit aktiivisesti puheeksi kaikissa hoidon vaiheissa. Potilasta motivoidaan lopettamaan ja annetaan hänelle siihen käytännön työkaluja.

Mies sytyttää tupakkaa.
Tupakoinnista kysytään moneen otteeseen ennen leikkausta.Hanna Lumme / Yle

Tupakoinnista kysytään lähettävän lääkärin vastaanotolla ja leikkauksen esikäynnillä, ja vielä leikkauspäivän aamuna tarkistetaan tilanne. Jos potilas ei ole lopettanut tupakointia ennen leikkausta, se voi olla peruste perua tai siirtää leikkaus.

Pilottihanke päättyy tämän vuoden lopussa, ja siitä saatujen kokemusten avulla toimintamalli on määrä vakiinnuttaa perusterveydenhuoltoon. Erikoissairaanhoidossa jokainen kirurginen yksikkö voi muotoilla toimintamallia omaan toimintaansa soveltuvaksi.