Haluatko halvemman vastikkeen? Aurinkosähkössä valtava potentiaali kerrostalojen energiaratkaisuksi

Helsinkiläinen kerrostaloyhtiö saa kiinteistösähkönsä aurinkoenergiasta. Investointi on tiettävästi Suomen ensimmäisiä asunto-osakeyhtiön itsensä rahoittamia aurinkosähköjärjestelmiä.

talous
aurinkopaneeli Oulunkylässä
Hirsipadontiellä Helsingin Oulunkylässä sijaitsevan kerrostalon katolla on yksi Suomen ensimmäisistä asunto-osakeyhtiön itsensä investoimista aurinkosähköjärjestelmistä.Janne Käpylehto

Putkiremontit ja kattourakat ovat tuttuja keskusteluaiheita kerrostalojen yhtiökokouksissa. Helsingin Oulunkylässä sijaitsevan taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla oli keväällä kuitenkin aivan uudenlainen ehdotus. Aurinkosähköjärjestelmä.

Puheenjohtaja Roger Santala esitteli idean yhtiökokouksessa ja yksimielinen päätös investoinnista syntyi yhdellä nuijankopautuksella.

– Enemmän tuli kritiikkiä siitä, miksei ideaan herätty jo aiemmin, Santala naurahtaa.

Viimeistään 15 vuoden kuluttua järjestelmä alkaa tuottaa enemmän kuin mitä olemme sijoittaneet.

taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Roger Santala

Oulunkylässä sijaitseva vuonna 1975 rakennettu taloyhtiö on aurinkosähköjärjestelmän kannalta optimaalinen. Isossa yhtiössä on seitsemän taloa, 12 porraskäytävää ja 128 asuntoa. Koneellinen ilmastointi nielee sähköä reippaasti myös kesäaikaan.

Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään siis ainoastaan kiinteistön julkisissa tiloissa ja asukkailla on yhä omat sähkösopimuksensa.

– Jos paneelit tuottavat enemmän sähköä kuin mitä käytetään, voi sitä myydä takaisin valtakunnan verkkoon, puheenjohtaja Roger Santala selventää.

Santalan mukaan järjestelmä maksaa itsensä takaisin maksimissaan 15 vuodessa. Jos aurinko oikein porottaa, niin nopeamminkin. Paneeleille on luvattu 40 vuotta käyttöikää.

– Että viimeistään 15 vuoden kuluttua järjestelmä alkaa tuottaa enemmän kuin mitä olemme sijoittaneet, Santala sanoo.

Taloyhtiöt eivät ole tottuneet sijoittamaan tuottaviin investointeihin

Energia-asiantuntija ja tietokirjaiija Janne Käpylehdon mukaan Suomessa on noin 80 000 kesämökkiä, joissa on sähköverkosta riippumattomasti toimiva aurinkosähköjärjestelmä. Verkkoon liitettyjä järjestelmiä on tällä hetkellä hieman alle 2 000.

Sen sijaan asunto-osakeyhtiöissä ja kerrostaloyhtiössä maataan vielä lähtökuopissa.

Putkiremontteja on totuttu tekemään, mutta aurinkosähkö on investointina hyvin erilainen.

energia-asiantuntija ja tietokirjailija Janne Käpylehto

– Oulunkylän taloyhtiön järjestelmä on tietojeni mukaan ensimmäinen kerrostaloyhtiön itsenäisesti investoima järjestelmä, Janne Käpylehto arvioi.

Syitä tilanteeseen Käpylehdon mukaan on kaksi: toteutetut esimerkit puuttuvat ja asunto-osakeyhtiön päätöksentekoprosessi.

– Putkiremontteja on totuttu tekemään, mutta aurinkosähkö on investointina hyvin erilainen. Se voidaan luokitella tuottavaksi investoinniksi ja tämä on taloyhtiöissä uusi asia.

Aina tosin ei taloyhtiön innokkuuskaan takaa onnistumista. Käpylehto kartoitti tilannetta eräälle yhtiölle Helsingin ydinkeskustassa. Kyseiselle yhtiölle optimikokoinen järjestelmä olisi lopulta tuottanut niin kallista energiaa, ettei sen asentaminen kannattanut.

"Vähintään 500 järjestelmää taloyhtiöihin 2-3 vuoden aikana"

Helsingin Oulunkylässä sijaitseva taloyhtiö maksoi järjestelmästään noin 30 000 euroa. Huoneistoneliötä kohden kustannuksia tuli neljä euroa.

Yhtiön sähkölasku on noin 15 000 euroa vuodessa ja aurinkosähköjärjestelmä tuottaa noin kymmenen prosenttia taloyhtiön kiinteistösähköstä. Rahassa mitattuna järjestelmä siis tuottaa sähköä noin 1 500 euron edestä. Se puolestaan nipistää asukkaiden vastiketta, kunhan investointi on kuoletettu.

– Mikäli sähkön hinta nousee tulevaisuudessa, järjestelmän tuotto kasvaa samassa suhteessa, koska järjestelmä on käytännössä huoltovapaa, kertoo isännöitsijä Jarko Haanpuu, LIV Isännöinnistä.

Energia-asiantuntija Janne Käpylehdon mukaan kulutusprofiilista riippuen jopa viidennes kiinteistön sähköstä voidaan tuottaa kannattavasti aurinkoenergialla.

Oulunkylässä järjestelmän nimellisteho on 15kW ja sen on arvioitu tuottavan vuodessa keskimäärin noin 12 000 kWh sähköä. Järjestelmä on mitoitettu siten, että valtakunnan verkkoon myytävän sähkön osuus olisi mahdollisimman pieni, sillä sähkön myyminen halpaan hintaan laskee järjestelmän kannattavuutta.

Energia-asiantuntija Janne Käpylehdon mukaan suomalaisessa asunto-osakeyhtiökannassa muhii valtava potentiaali hyödyntää aurinkoenergiaa taloudellisesti kannattavasti.

– Uskon, että vähintään 500 järjestelmää tulee taloyhtiötasolla seuraavan 2-3 vuoden aikana.