Ihmissalakuljetus tuottaa miljardeja ja keskittyy harvojen käsiin

Ihmisten salakuljettaminen Eurooppaan tuotti viime vuonna yli viisi miljardia dollaria. EU:n alueelle tuli viime vuonna noin miljoona siirtolaista. Ala keskittyy ja rikollinen raha pestään Euroopassa.

Ulkomaat
Satoja Afrikasta Eurooppaan pyrkiviä sulloutui kalastajaveneeseen Libyan rannikon edustalla
Satoja Afrikasta Eurooppaan pyrkiviä sulloutui kalastajaveneeseen Libyan rannikon edustalla huhtikuussa 2014.Giuseppe Lami / EPA

Kansainväliset poliisiorganisaatiot Interpol ja Europol julkaisivat tiistaina raportin, jonka mukaan yhdeksän kymmenestä Euroopan Unionin alueelle pyrkineestä siirtolaisesta käytti salakuljettajien palveluita.

Eurooppaan salakuljetetut ihmiset maksoivat salakuljettajien palveluista 3 000-6 000 euroa. Salakuljettajat pesivät rikollisen rahan yleensä autokaupan, kuljetusliikkeiden, ravintoloiden ja vähittäiskaupan kautta.

Salakuljettajien verkosto on poliisien raportin mukaan hierarkkinen. Salakuljettajat olivat usein samoista maista, mista salakuljetettavatkin.

Monilla salakuljettajilla oli rikoiskumppaneita Euroopan maiden viranomaisissa. Useilla heistä oli myös oleskelulupa jossakin EU-maassa tai EU-maan passi.

Ihmissalakuljetus harvojen käsissä

Poliisiraportin mukaan salakuljetusjengien välillä ei tiettävästi ole ollut väkivaltaisia yhteenottoja. Useat jengit ovat tosin sulautuneet toisiinsa ja alasta on tullut muutamien rikollisklaanien kontrolloima.

Valtaosa viime vuonna salakuljetetuista ihmisistä teki vaarallisen merimatkan yli Välimeren Turkista tai Libyasta - ja sen jälkeen he taittoivat matkaa teitä pitkin.

Poliisin arvion mukaan Libyassa odottaa edelleen tällä hetkellä pääsyä Eurooppaan noin 800 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters