Bisnesjetit löysivät Lappeenrannan kentän – idän liikesuhteet elpymässä?

Lappeenrannan lentoasemalla vierailee tänä kesänä kymmeniä yksityisyritysten omistamia liikesuihkukoneita. Valtosalla koneiden asiakkaista käynnit liittyvät liiketoimintaan Venäjällä.

talous
Charter Jets Dassault Falcon 2000S liikesuihkukone Lappeenranta bisnesjetti LY-CVS
Liettualaisen Charter Jetsin Dassault Falcon haki Lappeenrannan lentoasemalta Pietarista tulleen matkustajan. Jari Tanskanen / Yle

Lappeenrannan lentoasemalle ei kesällä 2016 ole reittilentoja, mutta lennonjohdolla ja kentän kunnossapidolla riittää töitä bisnesjettien ansiosta. Kentällä vierailee kesän aikana noin 40 liikesuihkukonetta.

Valtaosa koneiden matkustajista jatkaa matkaansa Venäjälle – joko samalla koneella tankkauksen jälkeen tai maakulkuneuvolla.

Liikelentojen kysyntä on lisääntynyt keväällä.

– Olemme avoinna joustavasti silloin, kun asiakkaat haluavat lentää ja liikennöintimaksut ovat edullisemmat kuin aiemmin, pohtii Lappeenrannan lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Petteri Lehti syitä kasvavaan liikematkustamiseen.

Lentoasema siirtyi Finavialta Etelä-Karjalan liiton ja Lappeenrannan kaupungin omistamalle säätiölle vuodenvaihteessa. Tuolloin kentällä lopetettiin muun muassa ylimääräisten kentän avausmaksujen periminen, jos kone tulee varsinaisen aukioloajan ulkopuolella.

– Tarjouspyyntöjä tulee nyt runsaasti ja koneita käy muutamia viikossa koko kesän ajan, laskee Lehti.

Itse asiakkaista emme juurikaan tiedä, eikä se ole lentoaseman asia tietääkään

Petteri Lehti

Kaukaisimmat lennot ovat tulleet Lappeenrantaan Atlantin takaa Dallasista ja Atlantasta. Valtaosa kävijöistä on kuitenkin muista EU-maista tulevia liikesuihkukoneita, jotka jättävät tai hakevat matkustajia Lappeenrannasta. Osa koneista tekee myös teknisen välilaskun ennen lopullista määränpäätä Venäjällä.

– EU-maan Euroopasta tuleva kone, joka käy joko tankkaamassa tai tekemässä rajaselvityksen ja lentää sitten itään päin, kertoo Petteri Lehti.

Lentoasemalle liikesuihkukoneet ovat merkittävä tulonlähde. Käytännön ongelmaksi on havaittu riittävän tasokkaiden VIP-tilojen puute. Liikelentoyritykset haluaisivat usein kuljettaa matkustajansa terminaalin läpi huomaamattomasti.

– Itse asiakkaista emme juurikaan tiedä, eikä se ole lentoaseman asia tietääkään, vastaa toimitusjohtaja Lehti kysymykseen koneilla kuljetettavista matkustajista.