Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto tiukensi linjaansa: Suomi ei voi olla houkuttelevampi kuin Ruotsi

Maahanmuuttovirasto arvioi nyt Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisiksi maiksi palata. Viraston uuden linjan mukaan esimerkiksi terroristijärjestö Isisin valtaamilta alueilta lähteneet voivat palata kotimaahansa turvallisemmille seuduille.

Joukko syyrialaisia turvapaikanhakijoita astuu lauttaan Rostockissa matkalla Ruotsiin. Syyriasta tulevien ei ole jatkossakaan vaikea saada toissijaista suojelua. Kuva: Jens Buettner / EPA

Suomi on tiukentanut näkemystään Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulevien turvapaikanhakijoiden suojelun tarpeesta. Maahanmuuttovirasto katsoo, että näihin maihin on turvallista palata riippumatta, miltä alueelta on lähtenyt.

Turvallisuustilanteen uusi arvio vaikuttaa oleskelulupaa toissijaisen suojelun perustella hakevien päätöksiin. Turvapaikan edellytykset eivät muutu.

Maahanmuuttoviraston ylijohtajan Jaana Vuorion mukaan uuteen linjauksen vaikutti ennen kaikkea Ruotsi. Suomella ja muilla Pohjoismailla on ollut hyvin erilaiset käytännöt oleskelulupien myöntämisessä.

– Olemme havainneet, että meillä on toissijaisen suojelun käsitettä sovellettu paljon laajemmin kuin esimerkiksi naapurimaassa, Vuorio sanoo.

Hänen mukaansa nyt linjattu vastaa hyvin paljon Ruotsin käytäntöjä.

– Jos haluamme poistaa vetovoimatekijät, on välttämätöntä että meillä on Ruotsin kanssa yhtenäiset käytännöt. Monet ovat voineet tulla tänne nopeamman käsittelyn toivossa, Vuorio sanoo.

Mahdollisuus palata vaikka pääkaupunkiin

Vuorion mukaan linjaus ei tarkoita, että kaikki alueet näissä maissa olisivat turvallisia. Esimerkiksi Irakissa terroristijärjestö Isis hallitsee alueita, joilla asuu noin kymmenen miljoonaa ihmistä.

Vuorion mukaan jokaisen lähtömaan osalta on kuitenkin tarkasteltava sisäisen paon mahdollisuutta.

– On todennäköistä, että vaikka henkilön kotiseutu on nyt Isisin valtaamalla alueella, hänellä on mahdollisuus palata jonnekin muualle, esimerkiksi maan pääkaupunkiin, Vuorio sanoo.

Isis-järjestöä kotoaan paennut perhe vietti aikaa pakolaisleirissä Bagdadin lähellä 20. huhtikuuta. Kuva: Ahmed Jalil / EPA

Uudesta linjauksesta huolimatta Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tulevat voivat yhä hakea turvapaikkaa tai oleskelulupaa, mutta niiden saaminen vaikeutuu.

Vuorion mukaan ainoastaan Syyriassa väkivalta on tällä hetkellä niin äärimmäistä, että jos hakijan turvapaikkakriteerit eivät täyty, toissijaisen suojelun edellytykset täyttyvät joka tapauksessa.

– Näiden kolmen muun maan osalta toissijaisen suojelun osuus päätöskäytännöissä tulee olemaan huomattavan kapea.

Ei enää humanitaarista suojelua

Oleskeluluvan saanti tiukentuu myös toisesta syystä. Maanantaina voimaan tullut lakimuutos poisti ulkomaalaislaista säädöksen, jonka mukaan turvapaikanhakija on voinut saada oleskeluluvan humanitaarisen suojelun perusteella.

Vuorion mukaan viime vuonna ja tämän vuoden alkupuolella sen perusteella myönnettyjä, vuoden mittaisia lupia on pari sataa.

Lakimuutos ei vaikuta voimassa oleviin lupiin, mutta niitä ei voi enää uusia samalla perusteella.

Humanitaarinen suojelu on ollut Suomen oma säädös eikä se perustu kansainvälisiin sopimuksiin. Tästä lähtien kansainvälisen suojelun perusteella myönnettäviä oleskelulupia ovat turvapaikka ja toissijainen suojelu.