EU rahoittaa sikatilaa natsien keskitysleirin sijaintipaikalla

Tšekkiläiset ihmisoikeusaktivistit arvostelevat EU:n tukea tilalle, joka on rakennettu satojen romanien kuolinpaikalle.

Ulkomaat
EU:n sinikeltainen tähtilippu.
Patrick Seeger / EPA

Rasismia vastustavat tšekkiläiset aktivistit ovat pyytäneet EU:ta lopettamaan tuen sikatilalle, joka on rakennettu toisen maailmansodan aikaisen keskistysleirin paikalle. Leirissä tapettiin satoja romanivankeja.

Letyn kylään 1970-luvulla rakennettua tilaa on arvosteltu niin kotimaassa kuin ulkomailla aina sosialismin romahtamisesta ja Tšekkoslovakian hajoamisesta asti. Tila on kuitenkin kunnostettu EU:n varoilla ja se tukee toimintaa edelleen, minkä merkkinä tilan lipputangossa liehuu EU:n lippu.

EU:n veronmaksajien rahojen käyttäminen tällaisen toiminnan pyörittämiseen kansanmurhan tapahtumapaikalla rikkoo unionin perusarvoja, sanoo aktivistien Konexe-järjestön edustaja Miroslav Broz.

Olisiko mahdollista Auschwitzissa?

EU:n komission edustajan Jan Michalin mukaan se, mihin EU:n myöntämät maataloustuet käytetään, on kunkin jäsenmaan oma asia.

Tšekin ihmisoikeusministeri Jiří Dienstbier haluaisi lopettaa toiminnan, mutta sanoo, ettei tilan omistajan kanssa käydyissä keskusteluissa ole syntynyt konkreettista tulosta.

– Haluaisimme, että alueesta tehtäisiin arvokas muistopaikka. On ymmärrettävää, etteivät uhrien sukulaiset hyväksy sikatilaa tällaisella paikalla. Kuvitelkaa, että tällaista olisi vaikkapa Auschwitzissa, Dienstebier kommentoi Rome.cz (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla.

Natsit tappoivat puolet Euroopan romaneista

Natsi-Saksa ja sen tšekkiläiset tukijat toivat Letyn leirille vuosina 1940–1943 yli 1 300 Tšekin romania. Heistä noin neljännes kuoli Letyssa ja yli 500 lähetettiin edelleen Auschwitz-Birkenaun keskitysleirille Etelä-Puolaan.

Tšekissä oli ennen sotaa 9 500 romaniksi rekisteröityä asukasta. Alle 600 jäi henkiin.

Historioitsijat arvioivat, että natsit tappoivat yli puolet Euroopan sotaa edeltäneestä miljoonaisesta romaniväestöstä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset