1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhanhoito

Kukilla hidas kotimatka: Aikainen kevät seisottaa kasveja kasvattajilla ja kaupoissa

Lämpimät päivät houkuttaisivat jo puutarhaostoksille, mutta vieraisilla kulkevat yöhallat seisottavat kukkia puutarhoilla ja kesäpihojen myymälöissä. Puutarhojen pöydillä on ahdasta, ja kauppojen pihoilla kasvit nuupottavat pienet myyntiruukut juuria täynnä. Kukka tahtoisi jo kotiin.

puutarhanhoito
Mustia petunioita kauppapuutarhalla.
Siru Päivinen/ Yle

Moni on katsellut kauppojen kesäpihojen nuupottavia kesäkukkia, ja pohtinut joko yöhallat väistävät ja kukkia uskaltaisi ostaa mukaan. Kukille tulikin tänä vuonna pitkä odotus. Lämmin kevät saapui Itä-Suomeen aikaisin, mutta kesäksi siitä ei vielä ole.

– Pienissä kasvatusruukuissa on kyllä ahtaat oltavat, kasvit kasvattavat nopeasti ruukut juuria täyteen. Kotona kannattaa aivan ensimmäiseksi siirtää kukat isompiin ruukkuihin, laittaa reilusti hyvää multaa ja kastella kunnolla, ohjaa puutarhuri Ulla Romppanen.

Markettien kesäpihoilla kasvien hinnat ovat usein puutarhamyymälöitä edullisempia, mutta kasvit joutuvat välillä koville ennen kotiin pääsyä. Elvyttelyssä voi olla hommaa. Puutarhoilta haettuina hintaa voi tulla enemmän, mutta mukaan lähtevät kasvit ovat saaneet kerätä voimia yleensä ihanteellisissa oloissa.

Kyllä minä pidän pohjoiskarjalaisia aika kokeilunhaluisina, ja sehän on tietysti puutarhurin työn haaste ja mauste.

Ulla Romppanen

Kukkiin ja pihaan satsataan vuosi vuodelta enemmän

Yli 30 vuotta puutarha-alalla toiminut Lehmon Puutarhatilan omistaja, puutarhuri Ulla Romppanen näkee aitiopaikalta, että kukkiin ja pihaan satsataan vuosi vuodelta enemmän.

– Tietysti on kestohitit, kuten aina ihanat pelargoniat. Niissä riittää väriskaalaa, mistä valita, ja kukka kestää aurinkoa ja muutakin säätä, puutarhuri Ulla Romppanen kertoo.

– Suurin perinnekasvi-innostus taitaa vähitellen nyt väistyä, selvästi halutaan kokeilla myös uusia lajeja. Kyllä minä pidän pohjoiskarjalaisia aika kokeilunhaluisina, ja sehän on tietysti puutarhurin työn haaste ja mauste.

Surfinialla on myös mustat helmat!

Nuorten naisten suosikiksi on parina viime kesänä noussut musta petunia, eli surfinia. Varsin erikoisen näköinen tumma kaunotar ei todellakaan ole perinteinen näky puutarhassa.

– Kyllä se hieman asennetta vaatii, ja on selvästi nuorempien asiakkaiden lajike, Ulla Romppanen naurahtaa.

Lue seuraavaksi