1. yle.fi
  2. Uutiset

Jo Darwin kummasteli kirahvin kaulaa – nyt sen syy selvisi

Selitys kirahvin kaulan pituuteen löytyi geenitutkimuksessa. Hyvin pienet erot ihmisen perimään verrattuna ovat venyttäneet savannin jättiläisen kaulan kaksimetriseksi.

Ulkomaat
Kirahvi syömässä hedelmiä puusta Murchison Fallsin kansallispuistossa, Ugandassa vuonna 2012.
Kirahvi syömässä hedelmiä puusta Murchison Fallsin kansallispuistossa Ugandassa vuonna 2012.Gernot Hensel / EPA

Kirahvin outo ruumiinrakenne on aiheuttanut kauan päänvaivaa biologeille, ja itse Charles Darwinin tiedetään pohtineen, miten eläin on saanut tavattoman pitkän kaulansa ja sen vaatimat erityisomainaisuudet.

Jotta veri nousee viiden metrin korkeudessa keikkuvaan päähän asti, kirahvi tarvitsee turboahdetun sydämen ja miltei kolminkertaisen verenpaineen ihmiseen verrattuna.

Lisäksi kaulassa on oltava erityisiä turvaventtiilejä, joiden ansiosta eläin voi taipua juomaan ja nostaa sen jälkeen päänsä pyörtymättä.

Nyt tansanialais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa on ensi kertaa avattu kirahvin koko perimä. Siitä paljastui DNA:n pieniä omaperäisyyksiä, jotka selittävät, miten kaula on venynyt kaksimetriseksi.

Pienet erot perimässä venyttivät kaulan

Tutkijat vertasivat kirahvin perimää sen lyhytkaulaiseen sukulaiseen, okapiin, sekä yli 40 muuhun nisäkäslajiin, muun muassa lehmään, lampaaseen ja ihmiseen.

70 geenistä löytyi kirahville ainutlaatuisia muutoksia. Eniten ne liittyivät verenkiertoon ja luuston rakenteeseen. Samalla selvisi, että okapin ja kirahvin kehityslinjat erosivat toisistaan oletettua myöhemmin, noin 11,5 miljoonaa vuotta sitten.

– Kaikki ne geenit ovat myös meillä. Ne vain ovat kehittyneet kirahvilla himpun verran omanlaisikseen, kertoo Pennsylvanian yliopiston tutkija Douglas Cavener.

Kehitys ei myöskään antanut kirahville muita nisäkkäitä enempää niskanikamia. Niitä on silläkin seitsemän, aivan kuten ihmisellä. Ne vain ovat venyneet roimasti pituutta.

Tutkimus jatkuu

Syy kaulan venymiseen on yhä arvoitus. Ilmeinen selitys on, että kaulansa ansiosta kirahvi yltää syömään puiden latvoja. Kilpailevan teorian mukaan syy on se, että pitkäkaulaisin kilpailija on voimakkain, kun urokset tavoittelevat naaraiden suosiota.

Cavener ja hänen tansanialainen kollegansa Morris Ageba aikovat jatkaa tutkimuksiaan selvittääkseen syntymekanismin lisäksi myös syyn kirahvin huimaan kaulaan.

Tähänastiset tulokset on julkaistu Nature (siirryt toiseen palveluun)-tiedelehdessä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi