Israelin uutta tappajarobottia ohjataan tabletilla – Glock-pistooli tähdätään ja laukaistaan kosketusnäytöltä langattomasti

General Robotics -yhtiö kaavailee laitteestaan erikoisjoukkojen apuvälinettä.

Ulkomaat
General Robotics Twitter Account
Kuvakaappaus / Twitter

Israelilaisyhtiö on kehittänyt teloilla liikkuvan robotin, joka kykenee tähtäämään ampuma-aseen ja laukaisemaan sen.

Erikoisjoukkojen käyttöön suunnattua, 12 kiloa painavaa Dogo-robottia ohjataan etänä tabletilla. Yhtiön julkaisemalla markkinointivideolla (siirryt toiseen palveluun) käyttäjä suuntaa asetta lasertähtäimen avulla. Videolla laite myös kulkee maastossa ja nousee portaita pitkin.

Täysin itsenäisesti robotti ei vielä laukaise sen käyttöön asetettua 9 millimetrin Glock-pistooliaan, vaan laukaisu vaatii käyttäjän toimenpiteitä. Yhtiö mainostaa, että laitteeseen saa myös ei-tappavia aseita, kuten pippurisumutteen tai häikäiseviä valoja.

Dogo sisältää kahdeksan VGA-kameraa, joiden avulla käyttäjä näkee reaaliaikaisesti laitteen ympärille. Tämä mahdollistaa sen, että laite voidaan haluttaessa ohjelmoida tunnistamaan hahmoja tai liikettä ja laukaisemaan ase myös itsenäisesti. YK on halunnut viivyttää tappajarobottien kehittämistä ja järjestön ihmisoikeuskomission mukaan roboteilla ”ei pitäisi olla valtaa päättää ihmisten elämästä ja kuolemasta.”

Esitellään kesäkuussa puolustusmessuilla

Nimensä Dogo on saanut argentiinassa riistan metsästykseen kehitetystä dogo argentino -koirarodusta. Laitteen kaksisuuntaisen puheyhteyden avulla voi esimerkiksi neuvotella kidnappaajan kanssa.

Kun kameravarret nostetaan ylös, robotin korkeus on noin 30 senttimetriä. Pituutta on vajaat puoli metriä ja leveyttä 40 senttiä.

Laitetta esitellään mahdollisille ostajille kansainvälisessä puolustusalan Eurosatory-näyttelyssä kesäkuussa Pariisissa.

Robotista ovat kertoneet muun muassa Foxtrot Alpha (siirryt toiseen palveluun) -blogi ja Defensenews (siirryt toiseen palveluun)-sivusto.

Lähteet: Foxtrot Alpha, Defencenews, General Robotics