1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisäministeriön kansliapäällikkö kadonneista turvapaikanhakijoista: "Ilmiö on tarkasti seurannassa"

Vastaanottokeskuksista on viime ja tämän vuoden aikana kadonnut jo noin 2 500 turvapaikanhakijaa, uutisoi MTV3. Kansliapäällikkö myöntää, että kadonneiden turvapaikanhakijoiden nykyinen olinpaikka on viranomaisille haaste.

Kotimaan uutiset
Päivi Nerg
Miten ihmisiä voi kadota Suomessa ja miksi turvapaikan saaminen Suomeen on jatkossa aikaisempaa vaikeampaa? Aamu-tv:ssä aiheesta oli puhumassa kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä.

Vastaanottokeskuksista on viime ja tämän vuoden aikana kadonnut jo noin 2 500 turvapaikanhakijaa, uutisoi MTV3 (siirryt toiseen palveluun). Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan kadonneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta pyritään seuraamaan tarkasti.

– Tämä ilmiö on meillä tarkasti seurannassa, että onko siellä jotain sellaista, mitä rikolliset voivat käyttää hyväkseen, tai onko siellä sellaisia, jotka ovat haavoittuvassa asemassa ja jotka eivät ymmärrä omaa asemaansa, kertoi Nerg Aamu-tv:n haastattelussa keskiviikkona.

Nergin mukaan poliisi ja rajavartiolaitos ovat tehostaneet ulkomaalaisvalvontaa.

– Viranomaiset seuraavat, alkaako näkymään haavoittuvassa asemassa olevia, tai sellaisia jotka mahdollisesti olisivat siirtyneet rikolliselle tielle. Sillä valvonnalla pystytään saamaan heitä jonkin verran kiinni, jos he ovat tänne jääneet.

– Suomen viranomaisten ja toimintamallin yksi hyvä puoli on se, että meillä turvapaikanhakijat ovat rekistereissä, ja nyt kun he eivät enää ilmaannu enää sinne vastaanottokeskukseen ilmoittautumaan, niin me tiedämme, että he ovat lähteneet jonnekin.

Haaste viranomaisille

Nerg myöntää, että kadonneiden turvapaikanhakijoiden nykyinen olinpaikka on viranomaisille haaste. Viranomaisilla ei ole myöskään tietoa, minkälaisissa oloissa he majailevat.

– Ei ole mitään mekanismia seurata heidän polkujaan sen jälkeen, kun he ovat vastaanottokeskukseen ilmoittautuneet. Emme myöskään pysty sanomaan, ovatko he lähteneet Suomen rajojen ulkopuolelle. Täältä on erittäin helppo lähteä eteenpäin Eurooppaan. On meille vakava asia ja pyritään kaiken keinoin löytämään, minne he ovat menneet.

Nerg muistuttaa, että Suomessa on vaikea elää paperittomana.

– Suomessa ei saa työpaikkaa, Suomessa ei pääse minkään tuen piiriin, Suomessa et saa pankkitiliä auki. Et oikeastaan pysty elämään normaalia elämää ilman papereita.

Nergin mukaan joissain Euroopan maissa on syntynyt "paperittomien" yhteisöjä, joissa joku, jolla on tarvittavat asiakirjat, hoitaa myös muiden asiat. Toistaiseksi Suomessa ei ole viitteitä tällaisesta.

Lue seuraavaksi