Suomalaiset kehittivät maailman parhaan siitepölypalvelun – ennustaa tilanteen kahden tunnin tarkkuudella

Turun yliopiston aerobiologian laitos kehitti kaikessa hiljaisuudessa maailman parhaan siitepölypalvelun. Palvelusta voi oman sijainnin perusteella tarkistaa siitepölymäärät sekä ennusteen lähivuorokausille.

Kotimaa
Siitepölypalvelu auki puhelimessa
Mari Siltanen / Yle

Keltainen pöly värittää asvalttia, mutta se ei niinkään aivastuta. Värikäs pöly on havupuista, koivu on vaikeampi havaita ympäristössä. Ei hätää, apu on lähellä. Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on kehittänyt uudenlaisen palvelun, jossa voi seurata siitepölytilanteen kehittymistä oman sijainnin mukaan jopa kahden tunnin tarkkuudella.

– On kolmas kesä, jolloin tämä on käytössä, mutta nyt se on ensimmäistä kertaa yleisölle avoimena. Meillä on hyviä kokemuksia tästä ja uskomme siihen, että koivun suhteen tämä palvelu on aidosti luotettava ja ajallisesti sekä paikallisesti tarkin, mitä maailmassa on saatavilla, sanoo aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto.

Palvelusta näyttää tällä hetkellä ainoastaan koivun siitepölyn määrät, mutta tulevina vuosina tarkoitus on laajentaa sitä lepälle, heinälle ja pujolle.

Kolme eri palvelua eri tapeisiin

Aerobiologian yksikkö on kehittänyt kolme eri alustaa, jotka palvelevat hieman eri lailla.

Norkko.fi (siirryt toiseen palveluun)sisältää vyöhykekarttoja, joista näkee vuorokauden keskimääräisen siitepölytilanteen ympäri Suomea.

App.norkko.fi (siirryt toiseen palveluun) on mobiililaitteille kehitetty palvelu, josta voi nähdä oman oleskelupaikkakunnan tai minkä tahansa kaupunginosan siitepölytilanteen parhaimmillaan kahden tunnin tarkkuudella. Kuluvan päivän lisäksi ennuste on yhden tai enimmillään kahden päivän ajalle.

Norkko.fi/animaatio (siirryt toiseen palveluun)näyttää kuluvan vuorokauden siitepölymäärät kartalla animaationa, jota voi itse säätää.

Norkko.fi
Mari Siltanen / Yle

Taustalla kattavat tiedot 40 vuoden ajalta

Pääsyynä sovelluksen kehittämiseen oli Annika Saarton mukaan halu palvella paremmin siitepölyallergikkoja, joita on suomalaisista noin viidennes eli miljoona ihmistä.

– Mitä paremmin ihmiset pystyvät varautumaan siitepölytilanteeseen ja sen muutoksiin, sitä paremmin he ehkä kokevat pystyvänsä hallitsemaan allergiaansa ja parantamaan jopa elämänlaatua.

Toisaalta olisi ollut omituista jättää tilaisuus käyttämättä, sillä käden ulottuvilla oli jo maan kattava siitepölynmittausverkosto ja sen havainnot 40 vuoden ajalta, Ilmatieteenlaitoksen tekemät siitepölynkulkeutumismallit sekämoderni teknologia.

Suomalaisten meteorologien kehittämää SILAM-siitepölykulkemamallia aidosti pidetään Euroopassa parhaana ja se on suoraan meillä pohjalla.

Annika Saarto

– Ei ollut mitään syytä, miksei olisi voinut laittaa näitä kaikkia osasia yhteen ja parantaa kertaheitolla siitepölytiedotusta.

Suomalaiset meteorologit ylivoimaisia

Sovellusta tai palvelua voi hyvällä syyllä kutsua ainutlaatuiseksi, sillä yhtä hyvää ei ole olemassa. Maailmalla on käytössä erilaisia sovelluksia ja siitepölymallejakin, mutta yhtä hyvää tietoa ei Annika Saarton mukaan ole tarjolla muualla.

– Suomalaisten meteorologien kehittämää SILAM-siitepölykulkemamallia aidosti pidetään Euroopassa parhaana ja se on suoraan meillä pohjalla. Käytössä on myös omat reaaliaikaiset havainnot ja nämä on laitettu yhteen. Se tekee ainutlaatuiseksi.

Palvelua voisikin varmasti Saarton mukaan viedä ulkomaille.

– Ensimmäisenä tulee mieleen Viro, Ruotsi ja Suomen lähimaat, joissa on suurin piirtein samat olosuhteet kuin Suomessa. Niistä olisi hyvä aloittaa.