1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autot

"Jokainen katsomiskokemus on erilainen" – nykytanssi kurvaa tuunatulla autolla julkisiin tiloihin

Karvanopat heiluvat ja basso jytisee, kun Kajaanin ensi-iltansa torstaina saava esityskokonaisuus P*illuralli starttaa liikkeelle. Esitys ei riko lakeja ja järjestyssääntöjä, se korkeintaan kysyy niiden mieltä. Auton kyydissä tai kadulla esitystä seuraava katsoja voi valita osallistumisensa asteen itse.

Kuva: Pirjo Yli-Mattila

Hyvä kuulija, istut autossa. Auto liikkuu matkalla ties minne. Auto on mahdollisuus. Auton potentiaali on ääretön. Tänä iltana mitä tahansa voi tapahtua.

Näin alkaa kajaanilaisen nykytanssin tuotantoryhmä Roudan, kuopiolaisen Minimi tanssiryhmän ja Pyhäjärven Täydenkuun tanssien yhteistuotanto P*lluralli (siirryt toiseen palveluun). Esitys starttaa torstai-iltana Kajaanin Generaattorilta.

Tapahtumallinen esityskokonaisuus tapahtuu esikuviensa lailla tuunattujen autojen sisällä sekä niiden ulkopuolella. Mukana on maksimissaan viisitoista autoa, joista jokaisessa on tilaa kolmelle katsojalle, kertoo Roudan (siirryt toiseen palveluun) taiteellinen johtaja Kira Riikonen.

– Jokainen auto lähtee omalle reitilleen, joten se, mitä tapahtuu yhdessä autossa, on eri asia, mitä tapahtuu toisessa autossa. Näin ollen jokainen katsomiskokemus ja jokainen esityskerta on hyvin erilainen.

Karvanopat heiluvat ja basso jytisee, kun P*lluralli saa Kajaanin ensi-iltansa torstaina. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Esitys kestää kolme tuntia, mutta koko ajan katsojat eivät autossa istu.

– Liikumme aluksi keskustan alueella ja siellä tulee olemaan muun muassa flash mobia. Sen jälkeen pesemme ja kiillotamme autot, sitten autoarmeija hajaantuu kolmeen osaan ja liikkuu erilaisilla treffipaikoilla ja rasteilla katsomassa, mitä siellä tapahtuu.

– Nämä ovat sellaisia osia, missä kukin katsoja voi valita, kuinka paljon haluaa osallistua, katsoa vierestä tai jollakin tavalla jopa aktivoitua roolissaan, Riikonen lisää.

Onko julkinen tila yhteinen?

Esitys huipentuu salaiseen tapaamispaikkaan, missä katsotaan esityksen aikana kuvattu elokuva, Riikonen paljastaa.

– Elokuva koostuu kyseisen illan esityksestä. Kuvaamme katsojien avustamana videoita erilaisista tapahtumista pitkin esitystä, ja editoijamme Alli Mattila koostaa niistä noin 10–15 minuutin mittaisen elokuvan. Katsojat pääsevät näin näkemään esityksen lopuksi, mitä muissa autoissa on tapahtunut.

Roudan taiteellinen johtaja on Kira Riikonen on kuskina yhdessä P*lluralli -esityksen autoista. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Roudan taiteellinen johtaja Kira Riikonen sanoo, että esityskokonaisuus keskustelee vahvasti julkisen tilan käyttöoikeudesta.

– Meillä kaikilla tässä kaupungissa ja maassa on oikeasti oikeus käyttää julkista tilaa. Esitys keskustelee siitä, miten voimme liikkua julkisessa tilassa, nähdä tilan yhteiseksi ja mikä tekee siitä turvallisen tai turvattoman.

– Esitys on julkisissa tiloissa myös siksi, että saisimme sellaisetkin ihmiset katsomaan sitä, jotka eivät välttämättä tulisi katsomaan esitystä autoon. Silloin kyse ei ole siitä, onko jollain varaa ostaa lippua vai ei. Kuka tahansa voi tulla katsomaan vaikka jokaista esitystä aina uudelleen, Riikonen lisää.

Se, mitä tapahtuu yhdessä autossa, on eri asia, mitä tapahtuu toisessa autossa.

Kira Riikonen

Ensimmäiset P*llurallit ajettiin Pyhäjärvellä nykytanssin festivaaleilla kesällä 2015, syksyllä vuorossa oli Kuopio ja nyt Kajaanin kaduilla bilistellään kuuden esityksen verran.

– Toivon, että ihmiset riemastuvat lähteäkseen siihen mukaan esimerkiksi tanssimaan kadulla meidän kanssamme. Uteliaisuus on tervetullutta kuten myös kaikki osallistuminen. Toivottavasti saamme herätettyä vastaavanlaisen positiivisen pöhinän, mitä tähänkin asti, Riikonen naurahtaa.