1. yle.fi
  2. Uutiset

Parrakkaiden veljeskunta laajentaa talkoista tositoimiin

He pukeutuvat mustiin huppareihin valkoisine tunnuksineen. He sanovat kokoontuvansa tehdäkseen hyvää. He torjuvat vertaukset samanoloisiin yhdistyksiin. Heillä on karmean pitkät ja tuuheat parrat. Bearded Villains -järjestön puuhamiehet kertoivat Ylen aamu-tv:ssä toiminnastaan.

Ylen aamu
Ville Arponen ja Samu Tuhkasaari
Partaiset pahikset eli Bearded villains on herrasmiesklubi, jonka jäsenet pyrkivät edistämään oikeudenmukaisuutta ja keskinäistä kunnioitusta. Aamu-tv:ssä partasuiden toiminnasta kertoivat kapteeni Samu Tuhkasaari ja prospect-jäsen Ville Arponen.

Herrasmieskerhoksi itseään luonnehtiva Bearded Villains Finland (siirryt toiseen palveluun) vaatii jäsenehdokkailtaan kunnon parran. Sen sijaan ikä, uskonto tai politiikka ei rajoita hakemista mukaan, Samu Tuhkasaari kertoo.

Veljeskunnaksikin esittäytyvä Suomen-jaosto syntyi vuosi sitten. Rekisteröity yhdistys vetää puoleensa hyväntekeväisyydestä kiinnostuneita parrakkaita. Toistaiseksi avunanto on tarkoittanut rahankeruuta Syöpäsäätiölle ja talkootyötä esimerkiksi lastentapahtumien ja palvelutalojen hyväksi.

– Ollaan nuori järjestö, ja tarkoitus on kasvattaa toimintaa samalla, kun kokemus ja jäsenmäärä karttuvat, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut kapteeni Tuhkasaari kuvailee.

Amerikkalaislähtöinen Bearded Villains -liike perustuu jossain määrin arvojärjestykseen, minkä vuoksi sitä on verrattu moottoripyöräkerhoihin. Tuhkasaaren mukaan tittelit, kuten kapteeni, kielivät kuitenkin lähinnä kokemuksesta ryhmän riveissä eivätkä partaveljet ole motoristeja.

– Toimintamme ei ole järin hierarkkista vaan suomalaisten malli. Kuten saunassa, merkit riisutaan ja samanarvoisia ollaan, koeajalla oleva Ville Arponen kertoo.

Keski-ikää lähenevän Arposen kasvoja parta on peittänyt 17-vuotiaasta lähtien, eikä mies usko että tunnistaisi peilikuvaansa, jos parta lähtisi. Karvanaamoilta kysytään välillä, miksi leualle on pitänyt kasvattaa niin tuuhea jatke, mutta suhtautuminen yhdistykseen on Arposen mukaan ollut lämminhenkistä.

Lue seuraavaksi