Justinin seikkailu Afrikassa

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on hurmannut jo puoli maailmaa, mutta harvempi on kuullut kertomusta automatkasta Afrikan halki – suomalaisseurassa. Matkakumppani Vilho Sakari Leino muistaa, että Justin oli jo nuorena "aika elohiiri".

Ulkomaat
Justin Trudeau kuorma-auton kyydissä Afrikassa, taustalla sininen meri.
Nuori Justin Trudeau otti välivuoden opiskeluista ja lähti reppureissulle Afrikkaan. Vuosi oli 1994.Vilho Sakari Leino

Joukko parikymppisiä tyttöjä ja poikia rinkkoineen vilkuilee toisiaan parkkipaikalla Ramsgaten rannikkokaupungin satamassa Britanniassa. On poutainen syyskuun lopun päivä, vuosi on 1994.

Toisilleen ventovieraita nuoria yhdistää se, että kaikilla on aikaa, jonkin verran rahaa ja hinku suureen seikkailuun. Tarkoitus on ahtaa parinkymmenen ihmisen seurue kuorma-autoon ja ajaa auto Etelä-Eurooppaan.

Sieltä alkaa kuukausien hidas taival, joka vie Afrikan halki aina eteläiseen Kapkaupunkiin saakka. Englannin kielessä tällainen matka kulkee nimellä overlanding eli reissaus kaukaisiin kohteisiin niin, että itse matka on tärkeämpi kuin määränpää.

Helsinkiläinen Vilho Sakari Leino on lentänyt Britanniaan yksin. Hän ei ole reissaamisessa mikään keltanokka, vaan on 27-vuotiaana matkustellut jo eri puolilla maailmaa. Ajatus Afrikan läpi ajamisesta on kypsynyt edellisellä reissulla Zimbabwessa, jossa oltiin velipojan kanssa.

Kanadasta paikalle on tullut muuan Justin Trudeau, joka on liikkeellä kolmen ystävänsä kanssa. 22-vuotiaalla Trudeaulla on taskussaan tuoreet kandidaatin paperit McGillin yliopistosta Montrealista ja päässään suunnitelma lukea myöhemmin opettajaksi.

Sitä ennen hän on päättänyt viettää välivuoden matkustaen siellä täällä.

Vuotensa aikana hän päätyy muun muassa yksiöön Helsingin Töölössä. Mutta siitä lisää myöhemmin.

Afrikan-matkaan varustettu kuorma-auto parkissa Etelä-Euroopassa.
Afrikkaan suunnanneen kuorma-auton tärkeitä varusteita olivat vararenkaat ja lapiot, joilla autoa kaivettiin irti hiekasta. Vilho Sakari Leino

Sekalaisella matkaseurueella on kiire päästä pois Euroopasta. Ranskan ja Espanjan läpi hurautetaan muutamassa päivässä, öisin leiriydytään moottoriteiden levähdyspaikoille.

Eletään vielä puhelinkioskien aikaa, kännyköitä ei matkalaisilla ole. Viimeiset puhelut kotiin soitetaan Gibraltarista ja sitten ajetaan Marokon-lauttaan, muistelee Justin Trudeau vuonna 2014 julkaistussa kirjassaan Common Ground.

Ei mene kauan ennen kuin muille selviää, että kyydissä on yksi poikkeuksellisen kuuluisa matkustaja. Justin Trudeaun karismaattinen isä Pierre on johtanut Kanadaa 60-luvulta 80-luvulle ja tuonut poikaansakin jo pienestä pitäen julkisuuteen. Etenkin Britannian kansainyhteisön maissa Trudeaun sukunimi muistetaan hyvin.

Vilho Sakari Leino arvelee, että Justinin henkilöllisyys valkenee ensin seurueen briteille.

– Ensin siitä on kuiskittu ja lopulta se on ollut pakko sanoa ääneen, Leino muistelee.

Itse Justin Trudeau ei taustaansa mainosta. Hän haluaa retkeillä anonyymina, yhtenä kavereista, eikä kerro oma-aloitteisesti itsestään juuri mitään.

Mutta puhelias Leino on kärkäs kysymään. Trudeaun kaverit tosin toppuuttelevat, että ainakaan perheasioista kuten vanhempien julkisuudessa puidusta avioerosta ei kannata viritellä keskustelua.

Kun Justin oli pieni, kotona saattoi olla Neil Young tai Leonard Cohen aamukahvilla.

Vilho Sakari Leino

Justinista hiljalleen irtoavat tarinat todistavat, että arjen mittasuhteet ovat pääministerin pojalla olleet erilaiset kuin muilla.

– Justin kertoi, että kun hän oli pieni poika, kotona saattoi olla Neil Young tai Leonard Cohen aamukahvilla. Elämä vain oli sellaista, Leino sanoo.

Isä kuljetti nuorta Justinia mukana matkoillaan tapaamassa maailman silmäätekeviä. Leino arvelee, että kotona Kanadassa on ollut tiukat säännöt siitä, mitä pääministerin lapset saavat tehdä.

Britannian pääministeri Margaret Thatcher juttelee 8-vuotiaalle Justinille Lontoossa mustavalkoisessa kuvassa vuodelta 1980.
Kanadan pääministeri Pierre Trudeau vei esikoistaan ulkomaanmatkoilleen. Britannian pääministeri Margaret Thatcher jutteli 8-vuotiaalle Justinille Lontoossa vuonna 1980.Ted Blackbrow / AOP

– Minusta hän on hyvin tasapainoinen kaveri siihen nähden, millaista elämää hän on elänyt, Leino arvioi.

Afrikan-retkueen ainoa muuta kuin englantia äidinkielenään puhuva Leino tulee matkaseurueesta erityisen hyvin toimeen juuri kanadalaisten kanssa. Hän uskoo, että se johtuu osin maiden samantyyppisestä yhteiskuntamallista.

– Heille ei tarvinnut niin kauheasti selittää sitä, millaisesta paikasta oli kotoisin. He tiesivät myös kylmät talvet ja neljä vuodenaikaa. Jääkiekosta puhuttiin aika paljon, sanoo Leino, Jokerien fani.

Politiikkaa kuorma-autossa ei puhuta, vaan urheilun lisäksi jauhetaan matkustamisesta, kaljasta ja tytöistä. Päivät kuluvat korttia pelatessa, musiikkia kuunnellessa ja maisemia katsellessa. Lounaaksi syödään kuivamuonaa, illalliseksi haalitaan paikallisia ruokatarpeita, kokataan yhdessä.

Trudeau itse kirjoittaa muistelmissaan olleensa Afrikan-matkansa aikoihin siinä määrin ujo, että hänen ei ollut helppoa ystävystyä. Mutta kun istuu viikkotolkulla samassa autossa ja nukkuu teltoissa, porukka tiivistyy. Ja lopulta sitä ystävystyy.

Justin Trudeau hymyilee kameralle taustallaan leirijakkaroita, joilla istuu kaksi ihmistä.
Matkakumppani Leino muistaa, että Justin Trudeau oli jo nuorena "aika elohiiri".Vilho Sakari Leino

Kanadan pojat osoittautuvat matkaseurueelle kullanarvoisiksi. He nimittäin ovat käytännössä kaksikielisiä ja selvittävät ranskankielisen Afrikan maissa monet hankalat tilanteet rajoilla ja poliisien kanssa.

– Jos vaikka poliisi pysäyttää kaupungilta leirintäalueelle palaavan taksin, jossa sattuu olemaan seitsemän ulkomaalaista matkustajaa ja vielä kolme takaluukussa, kielitaitoa tarvitaan. Joku kundeista oli siinäkin tilanteessa tulkkina ja selitti asiat parhain päin, Leino myhäilee.

Afrikan kartta

Mauritanian tullissa vierähtää pitkä tovi, kun tullimiehet löytävät jonkun matkalaisen vahingossa esille jättämät olutpullot. Silloinkin Trudeau ja kaverit toimivat puhemiehinä, kerätään kolehti ja maksetaan sakko.

Saharan alueen maissa kuorma-auto juuttuu usein hiekkadyyneihin, ja sitä joudutaan avittamaan eteenpäin työntämällä ja lapioimalla. Trudeau sairastuu rankkaan ruokamyrkytykseen, mutta sen pahempia tauteja ei kukaan saa. Yksi kanadalaisista joutuu Malissa ryöstetyksi, mutta menettää onneksi vain muutaman dollarin.

Jossain vaiheessa matkaa kaverukset päättävät ajella tukkansa pois. Trudeaun tummat kutrit putoavat Sahelin hiekkaan, samoin Leinon pitkät hiukset.

Matkakumppani Mathieu Walker on muistellut Althia Rajin kirjassa The Contender, että paria päivää myöhemmin Trudeau onnistuu myös rikkomaan silmälasinsa. Sen jälkeen pääministerin kaunis poika joutuu väliaikaisesti esiintymään pulipäänä teipillä korjattujen rillien kanssa.

Kaksi nuorta miestä leikkaa nuorelta Justin Trudeaulta hiuksia ulkoilmassa, taustalla näkyy rinnettä ja metsää.
Matkakaverukset päättivät ajella toistensa hiukset, ja myös Justin Trudeau menetti kiharansa.Vilho Sakari Leino

Guineanlahden rannikkovaltioiden kierros Länsi-Afrikassa etenee joulukuussa piskuiseen Beniniin, joka on kanadalaisten matkan päätepiste. He haluavat vaihtaa kulkupeliä ja ilmanalaa ja ostaa seuraavaksi liput Siperian halki kulkevaan junaan.

Nyt tarjoutuu Vilho Sakari Leinolle tilaisuus osoittaa ystävyyttään.

Leino jatkaa itse Afrikan-kierrosta mutta ehdottaa, että Trudeau ja kumppanit lentäisivät Cotonousta Helsinkiin, jossa he voisivat asua hänen sukulaistensa nurkissa ja hakea kaikessa rauhassa Siperian-matkaan tarvittavia viisumeita.

Olivat sanoneet puhelimeen, että broidisi mukaan sinulla on meille asunto.

Vilho Sakari Leino

Eipä aikaakaan, kun pojat jo soittavat Helsinki-Vantaan lentokentän yleisöpuhelimesta Leinon sisarelle.

– Olivat sanoneet puhelimeen, että täällä olisi joukko kanadalaisia, broidisi mukaan sinulla on meille asunto. Systeri siihen, että anteeksi mitä? Vastasivat, että meillä on kyllä vakuudeksi kirje, tunnistat varmaan veljesi käsialan, Leino virnuilee.

Leinon sisar ei jää sen enempää kummastelemaan, vaan käskee poikien hypätä taksiin ja ajaa Töölöön. Siitä seuraa, että Kanadan tuleva pääministeri viettää adventtiajan 1994 patjamajoituksessa yksiössä Minna Canthin kadulla.

Helsingissä on talvi. Trudeau ja hänen ystävänsä kiertelevät kaupungilla, käyvät syömässä. Leinon veli muistaa, että kanadalaiset viettävät paljon aikaa Töölön kirjastossa. Ehkä he tutkivat siellä tulevaa reittiään, sillä Venäjän arojen jälkeen he aikovat jatkaa matkaa Kiinaan, Thaimaahan ja Vietnamiin.

On mahdollista, että pojat ovat käyneet Helsingissä myös lätkämatsissa. Ainakin Leino on nähnyt noilta viikoilta tärähtäneen valokuvan, jossa Trudeaun kaksi ystävää poseeraa kadulla sen jälkeen kun he ovat käyneet hakemassa Jokeri-pipot ja -huivit.

Joulupäivänä Leinon sisar tarjoaa kanadalaisille kotonaan perinteisen suomalaisen jouluaterian. Harmi kyllä kukaan läsnäolijoista ei enää muista, mitä vieraat ovat siitä tarkkaan ottaen tuumanneet.

Juuri joulupäivänä Justin Trudeau täyttää 23 vuotta. Hän siis viettää myös syntymäpäiväänsä Suomessa.

Tummaan pukuun pukeutunut Justin Trudeau koukistaa polveaan jooga-asentoon, vierellä kaksi voimisteluasuista naista tekee samaa.
Liberaalipuolueen puheenjohtaja Justin Trudeau otti jooga-asennon Kanadan parlamentin edustalla Ottawassa kesäkuussa 2013.Alec L. Boucher / AOP

Justin Trudeau kirjoittaa muistelmissaan palanneensa välivuotensa reissuilta kotiin eri miehenä kuin lähti.

Matkustaminen on opettanut arvostamaan enemmän kanadalaisen yhteiskunnan luonnetta, Trudeau maalailee. Hän selittää nähneensä kaikkialla muualla selvän jaon väestön enemmistön ja vähemmistöjen välillä: muualla oli aina niitä "toisia", joita pidettiin poikkeuksina.

Kanadalainen identiteetti taas ei perustu etnisyyteen, uskontoon tai maantieteeseen, vaan kanadalaisia on jokaista ihonväriä ja kulttuuria, Trudeau kirjoittaa ja viittaa pääministeri-isänsä ajaman kaksikielisyyden ja monikulttuurisuuden perintöön. Kanada on hänen mukaansa ainoa maa maailmassa, joka on vahva nimenomaan erojen ansiosta, ei niistä huolimatta.

Tätä viestiä Trudeau on sittemmin toistanut myös noustuaan pääministeriksi.

Pidempi poissaolo kotoa vaikuttaa meistä jokaiseen, ja hän oli vielä aika nuori poika.

Vilho Sakari Leino

Vilho Sakari Leinokin uskoo matkan muuttaneen Trudeauta. Hän kuitenkin kehottaa pitämään mielessä, että tämä oli tuolloin vasta parikymppinen.

– Kyllähän pidempi poissaolo kotoa vaikuttaa meistä jokaiseen, ja hän oli vielä aika nuori poika. Justin oli varmaankin kiertänyt koko maailman isänsä kanssa, mutta ei ehkä ollut matkustanut tuolla tavalla ilman vanhempiaan. Eikä Afrikassa, Leino sanoo.

Matkan jälkeen Trudeau palaa Kanadaan ja lähtee länteen jatkamaan opintojaan Brittiläisessä Kolumbiassa. Hän työskentelee muun muassa lumilautailun opettajana, ovimiehenä baarissa ja lopulta matematiikan- ja ranskanopettajana. Myöhemmin hän kokeilee siipiään radiotoimittajana ja näyttelijänä TV:n historiasarjassa.

Nykyään tämä liukasliikkeisyys on valjastettu huippupoliitikon imagotyön avuksi. Internetissä yhdessä humahduksessa leviävissä kuvissa ja videoissa Trudeau pukee talvivaatteita syyrialaispakolaisille, lähtee PR-mielessä nyrkkeilykehään, antaa tietoiskua kvanttitietokoneista tai hellii eläintarhassa syntyneitä pandanpentuja.

Kuvakaappaus Justin Trudeaun Instagram-tilistä, kuvissa Trudeau hellii ja ruokkii pandoja.
Justin Trudeau tiimeineen tietää, miten some valjastetaan poliitikon avuksi. Kuuluisia ovat muun muassa pandanhalauskuvat.Instagram

Se sama sähläys löytyy mun matkapäiväkirjastani.

Vilho Sakari Leino

Leino muistaa Trudeaun jo nuorena "aika elohiirenä". Nykyisessä imagossa ei siis ole ainakaan siltä osin mitään feikkiä, hän sanoo.

– Justin oli jo nuorena vauhdikas, hän keskittyi moneen. Julkisuuskuva on ihan aito, se sama sähläys löytyy mun matkapäiväkirjastani, Leino sanoo.

Hän näyttää paksua mustakantista ruutuvihkoa, johon Justin Trudeau on kirjoittanut sivun mittaisen viestin.

Siinä Trudeau sanoo pitävänsä Leinoa ihan oikeana ystävänään ja lupaa majoittaa tämän Kanadassa koska tahansa. Ja kirjoittaa myös, että pelkäsi Leinoa aluksi – ja vieläkin vähän. Miksi ihmeessä?

Leinoa huvittaa.

– Varmaan siksi, että mä olin isokokoinen, pitkätukkainen ja ennen kaikkea suorapuheinen suomalainen, hän sanoo.

Leinon mielestä on silkkaa jälkiviisastelua pohtia, aistiko Trudeaussa jo vuonna 1994 tulevan valtiomiehen. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin sanoo olleen selvää, että Justin tulisi joskus olemaan tunnettu omistakin ansioistaan, ei vain isänsä takia.

– Ei hän tietenkään mitään sellaista puhunut, mutta kyllä se hänestä huokui. Hänessä on vahvaa karismaa.

Tummaan asuun pukeutunut Vilho Sakari Leino nojaa valkoiseen taksiautoon.
Vilho Sakari Leino on ajanut työkseen taksia 15 vuotta.Tiina Jutila / Yle

Afrikan-matkan jälkeisinä vuosina Leino lunastaa kanadalaisten majoituslupaukset. Hän käy Montrealissa kylässä pariinkin otteeseen 1990-luvun lopulla.

Leino saa veljensä kanssa arvovieraiden kohtelun, heille räätälöidään tiiviit matkaohjelmat ja heitä kierrätetään poikien perheiden kesämökeillä.

Leinot käyvät myös Trudeaun perheen kesähuvilalla, joka on "jäätävän kokoinen" rakennus, ja 1930-luvulla rakennetussa art deco -tyylisessä kaupunkitalossa Montrealin Pine Avenuella. Siellä heitä ei kuitenkaan majoiteta, minkä suomalaiset kyllä ymmärtävät, kysehän on selvästi aivan eri maailmasta. Justinin kahdeksaakymmentä lähestyvä isä Pierre Trudeau on vielä tuolloin elossa, mutta häntä Leino ei koskaan tapaa.

Justinin kanssa Leino ja hänen veljensä käyvät myös laskemassa vuorilla isoja koskia, sillä Trudeau vetää kesätyökseen melontaretkiä. Sitten mennään katsomaan baseballia ja syödään hotdogeja. Politiikassa Trudeau ei vielä tuolloin ole aktiivinen.

Myöhemmin yhteydet Kanadaan kuivuvat elämän pyörityksessä vuosiksi, mutta viriävät jälleen Facebookin myötä. Leino kertoo, kuinka Justinille saattoi laittaa pikaviestin ja tämä vastasi heti.

Muut Afrikan-matkan kaverit jatkavat viestittelyä, mutta Justin Trudeausta ei kuulu mitään enää sen jälkeen, kun hän vuonna 2012 lähtee kisaamaan liberaalipuolueen puheenjohtajuudesta. Valinta varmistuu 2013, ja lokakuun 2015 vaalivoiton myötä Trudeau nousee Kanadan pääministeriksi.

Nimi ja nuoruus vetoavat, ja kanadalaiset ovat kyllästyneitä pitkään valtaa pitäneeseen konservatiivihallitukseen. Poliittiseen keskustaan sijoittuvien liberaalien johtaja ratsastaa Obama-huumasta muistuttavilla toivon ja muutoksen viesteillä.

Kanadassa puhutaan jälleen Trudeau-maniasta, aivan kuten isä Pierren alkuaikoina.

Justin Trudeau, vaimo Sophie Grégoire Trudeau ja kolme lasta vilkuttavat yleisölle liberaalipuolueen vaalitilaisuudessa.
Toisen polven pääministeri Justin Trudeau vaimonsa Sophie Grégoire Trudeaun ja pariskunnan kolmen lapsen kanssa lokakuussa 2015.Arindam Shivaani / AOP

Pääministerinä Justin Trudeau panee tuulemaan. Ensimmäisen puolen vuoden vauhti on kova, ja monia linjauksia ihastellaan etenkin ulkomailla.

Alkajaisiksi Trudeau kokoaa hallituksen, jonka ministereistä puolet on naisia ja jossa monella on maahanmuuttajatausta. Hän avaa ovet syyrialaispakolaisille ja vetää Kanadan hävittäjät Irakista ja Syyriasta.

Ilmastonmuutoksen Trudeau näyttää ottavan vakavammin kuin kansainvälisiin neuvotteluihin penseästi suhtautunut edeltäjänsä. Hän liittää Kanadan Pariisin ilmastosopimukseen ja lupaa aiempaa enemmän tukea alkuperäisväestön olojen kohentamiseen.

Ihan kaikki ei kuitenkaan mene kuin elokuvissa. Kotikentällä päästöjen vähentäminen ei käy käden käänteessä, sillä osa provinsseista asettuu vastustamaan liittovaltion suunnitelmia.

Pääministeri joutuu myös tasapainoilemaan ympäristön ja talouskasvun välillä. Häneen kohdistuu paineita päättää uusista öljyputkista, joilla fossiilisia polttoaineita saataisiin ketterämmin markkinoille. Alkuperäisväestö valittaa, ettei heidän ääntään kuulla tarpeeksi.

Talous on kuopalla ja hallitukselta odotetaan tuloksia. Oppositio kauhistelee suureksi karkaavaa alijäämää, kun budjettiesitys tarjoaa lääkkeiksi elvytystä ja investointeja kasvua tukeviin hankkeisiin.

Justin Trudeau ja Barack Obama kävelevät selin kameraan Valkoisen talon kuistille suurten Yhdysvaltain ja Kanadan lippujen välistä.
Trudeaun suosiota on verrattu alkuaikojen Obama-huumaan. Pääministeri Justin Trudeau kävi Valkoisessa talossa presidentti Barack Obaman vieraana maaliskuussa 2016.A. Wilding / AOP

Samaan aikaan Suomessa Vilho Sakari Leinosta on tullut vantaalainen. Hän on ajanut työkseen taksia viimeiset viitisentoista vuotta.

Jos puoli maailmaa hurmannut pääministeri nyt tulisi jostain syystä Suomeen, ehtisikö hän tavata vanhaa tuttua?

Leino miettii. Toivottavasti, vaikka vartin verran, hän sanoo.

Mistä luulet, että puhuisitte?

– Varmasti aivan tavallisista asioista. Siitä, mitä muille kundeille kuuluu, entä lapsille. Koska hän on viimeksi käynyt laskemassa koskea. Ei mua se kiinnosta, minkälainen joku Obama on, Leino kuittaa.

Hän toivoo, että vielä joskus tulee aika, jolloin Justin Trudeau on taas hieman vähemmän kiireinen.

Justin kun on yksi niistä ihmisistä, joiden kanssa juttua voi aina jatkaa siitä, mihin se viimeksi jäi.

Kolme naista halaa Justin Trudeauta, taustalla ihmiset ottavat tilanteesta kuvia.
Fanit halaavat Justin Trudeauta seksuaalista ja sukupuolista tasa-arvoa ajavassa Pride-kulkueessa Vancouverissa elokuussa 2015.R. Jeanette Martin / AOP