Viking Linen alukset telakalla, alkuvuosi tappiolla

Yhtiö arvioi, että sen liiketulos heikentyy hieman edellisvuodesta, koska alustelakointeja on tänä vuonna enemmän.

talous
Viking Linen laiva satamassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Varustamoyhtiö Viking Linen alkuvuosi oli tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 106,9 miljoonaa euroa, hieman alle kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Liiketulos oli 11,6 miljoonaa tappiolla, kun tappio vuotta aiemmin oli 9,8 miljoonaa euroa.

Yhtiöllä on seitsemän alusta, jotka kuljettavat matkustaja- ja rahtiliikennettä pohjoisella Itämerellä. Alusten uudistukset ovat aiheuttaneet tavallista pidempiä liikennekatkoja, mikä on yhtiön mukaan kutistanut sen markkinaosuuksia.

Liiketulos heikentyi telakointien aiheuttamien suurempien käyttökulujen takia, Viking Line arvioi.

Matkustajatoiminnan tuotot kasvoivat alkuvuonna lähes neljä prosenttia 94,9 miljoonaan euroon. Rahtitoiminnan tuotot puolestaan supistuivat yli 10 prosenttia 11,2 miljoonaan euroon.

Telakoinnit heikentävät tulosta

Matkustajamäärä Viking Linen aluksilla oli alkuvuonna yli 1,3 miljoonaa, lähes kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Sen markkinaosuudet matkustajaliikenteessä supistuivat kaikilla reiteillä lukuun ottamatta risteilyliikennettä välillä Tukholma–Maarianhamina. Varustamon markkinaosuus oli alkuvuonna 34 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli yli 35 prosenttia.

Viking Linen rahtimäärä väheni hieman alle neljä prosenttia. Rahtimarkkinaosuus oli 22,2 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 23,6 prosenttia.

Yhtiö arvioi, että sen liiketulos heikentyy hieman edellisvuodesta, koska alustelakointeja on tänä vuonna enemmän. Talousnäkymien epävarmuutta lisää Suomen talouden laskusuhdanne. Lisäksi polttoaineiden hinnoilla on suora vaikutus konsernin tulokseen.