Ei mikä tahansa julkisivuremontti – Lakeuden Risti ehostetaan esittelykuntoon

Reilut 65 metriä korkea Seinäjoen maamerkki eli Lakeuden Risti päätettiin laittaa esittelykuntoon ennen kesän Asuntomessuja. Remonttiin tarvitaan 45 000 kiloa painava nosturi, kori puomin päähän ja työmies koriin korjaamaan vaurioituneita tiiliä.

kulttuuri
45 000 kiloa painava nosturi nostaa julkisivuremonttia tekevän työmiehen noin 60 metrin korkeuteen Lakeuden Ristissä.
Mirva Ekman / Yle

Seinäjoen keskustassa Lakeuden Ristin juurella seisoo 45 000 kiloa painava nosturi. Kellotornin julkisivuremontti päätettiin aloittaa vuotta suunniteltua aiemmin kesällä järjestettävien Asuntomessujen takia.

– Torni laitetaan nyt niin sanotusti esityskuntoon. Tällainen julkisivuremontti tehdään noin viiden vuoden välein, mutta päätimme aikaistaa tätä vuodella, kertoo kiinteistöpäällikkö Juha Tupeli Seinäjoen seurakunnasta.

Lakeuden Ristin kaltaisen rakennuksen julkisivuremontti ei ole aivan yksinkertainen ehostus. Alvar Aallon suunnittelema kirkko on rakennettu 1960 ja sen korjaukseen on monella osapuolella sanottavaa. Esimerkiksi vuonna 2012 kirkkohallitus, museovirasto ja Alvar Aalto -säätiö kävivät yhdessä läpi tornin ongelmia, ja uudistivat sen huolto- ja hoito-ohjeita. Samalla torniin asennettiin esimerkiksi lämmitysjärjestelmä.

Tätä sivua ei ole vielä työstetty Lakeuden Ristin julkisivuremontissa.
Tämä osa tiiliseinästä odottaa vielä ehostusta.Mirva Ekman / Yle

Tällä hetkellä tehtävä korjaustyö on tarkkaa, mutta remontti valmistunee parissa viikossa. Torni avattaneen yleisökäyttöön toukokuun lopulla.

Kahden miehen yhteistyössä

Julkisivuremontti hoituu pääasiassa kahden työmiehen ja nosturin voimin. Kaksikko on jatkuvasti radiopuhelinyhteydessä toisiinsa, ja korissa työtä tekevän on luotettava nosturinkuljettajaan sataprosenttisesti. Ammattimiehille työmaa ei ole kuitenkaan poikkeuksellinen.

– Aika tavallinen työmaa tämä on. Työ on tarkkaa aina ja siihen pitää tottua. Tämä on vähän erilaista sen puolesta, että nyt nosturin puomin päässä on kori, eikä tehdä koukulla yhtään mitään, pohtii nosturinhytissä maan tasalla työtään tekevä Petteri Panttila S. Uitto Nostopalvelusta.

HKJ-Rakennuksen Juha Javanainen on se, joka nostetaan 60 metrin korkeuteen korjaamaan vaurioituneita torninosia. Haastava työ tornissa ei kuitenkaan tunnu miestä painavan.

– Pitää tehdä se työ niin kuin se on alunperin tehty, eikä mennä sotkemaan eri tuotteita sinne. Pitää säilyttää se (julkisivu) sellaisena, kuin se on aina ollut, Javanainen miettii.

HKJ-Rakennuksen Juha Javanainen tekee Lakeuden Ristin julkisivuremonttia.
HKJ-Rakennuksen Juha Javanainen tekee Lakeuden Ristin julkisivuremonttia.Mirva Ekman / Yle
Juha Javanainen (oik., HKJ-Rakennus) ja Petteri Panttila (S-Uitto Nostopalvelu) valmistelemassa korkeuksiin lähtemistä.
Juha Javanainen (oik.) ja Petteri Panttila valmistelemassa korkeuksiin lähtemistä.Mirva Ekman / Yle
Lakeuden Ristin julkisivuremontti kestää Seinäjoella parisen viikkoa. Työmies nostetaan nosturilla noin 60 metrin korkeuteen.
Korkeanpaikankammoista voisi 60 metrin korkeudessa ja nosturinkorissa hirvittää.Mirva Ekman / Yle