Ullavan Cowboyt parisuhteestaan: ”Ei täältä maalta ehdi uusia katselemaan”

Yle esitti 10 vuotta sitten dokumentin miesparin yhteiselämästä maaseudulla. Dokumentista tuli pelkästään hyvää palautetta ja yhteinen maalaiselämä maistuu edelleen.

ilmiöt
Jyrki Meriläinen ja Simo Jurmu.
Jyrki Meriläinen ja Simo Jurmu.Yle

Jyrki Meriläinen ja Simo Jurmu elävät yhteiselämää rauhallisessa maalaismiljöössä Kokkolan Ullavassa. Kevät on pariskunnalle kuitenkin kiireistä aikaa maanviljelyn ja lehmien hoidon kannalta. Elämä ei ole oikeastaan muuttunut Ullavan Cowboyt -tv-dokumentin jälkeen.

– Siihen aikaan homojen elämä ei ollut vielä niin julkista ja oli kiinnostusta tehdä dokumentti, muistelee Jyrki Meriläinen.

– Ei mukaan lähtemistä tarvinnut oikeastaan miettiä. Kyllä me oikeastaan asia saman tien päätettiin. Kysyimme molempien vanhempia mukaan ja hekin lähtivät heti eli se oli selvä juttu ja halusimme viedä etenkin maaseudun homojen puolesta asiaa eteenpäin, jatkaa Simo Jurmu.

Kannustavia kommentteja ja viestejä tuli paljon. En muista, että olisi tullut yhtään negatiivista palautetta.

Jyrki Meriläinen

Miehet yllättyivät dokumentin tuomasta myönteisestä palautteesta ja siitä, kuinka se toi mukanaan uusia ystävyyssuhteita.

– Dokumentti lisäsi verkostoitumista ja kuultiin paljon erilaisia elämäntarinoita muilta, jatkaa Simo Jurmu.

– Kannustavia kommentteja ja viestejä tuli paljon. En muista, että olisi tullut yhtään negatiivista palautetta. Moni on tullut tämän jälkeen kaapista ulos ja ovat rohjenneet kertoa suuntautumisesta vanhemmilleen ja muille. Monilla on elämä helpottunut varsinkin maaseudulla, kertoo Jyrki Meriläinen.

Kyläläisetkin ovat jo tottuneet miespariin.

– Aluksi varmaan vähän jännittivät, mutta eivät he enää ajattelekaan koko asiaa, että ollaan homopari, jatkaa Jyrki.

Elämä asettunut sormuksitta

Miehet ovat seurustelleet avoimesti jo 15 vuotta. Arki pyörii maatilan ympärillä. Maata viljellään ja navetassa on 45 lehmää. Vuosien saatossa on on hankittu omakotitalo rivitalohuoneiston tilalle.

– Tietysti elämä muuttuu vuosien aikana, mutta aika lailla se on tasaista maalaiselämää. Näillä tuottajahinnoilla tässä yritetään pärjätä.

Miehet elävät avosuhteessa eivätkä ainakaan vielä ole rekisteröineet suhdetta, vaikka 10 vuoden aikana lainsäädäntökin on muuttunut sukupuolineutraalimpaan suuntaan.

– Se on hyvä, että lain myötä on samat oikeudet kuin muillakin ja pystyy esimerkisi perinnön kautta turvaamaan toisen elämää. Me emme ole vielä nähneet tarpeelliseksi rekisteröidä suhdetta, pohtii Jyrki.

Dokumentti lisäsi verkostoitumista ja kuultiin paljon erilaisia elämäntarinoita muilta.

Simo Jurmu

Tulevaisuus voi tuoda sormukset sormiin.

– Jään odottamaan sormuksia. 15 vuotta olen jo odottanut, hymähtää Simo.

– Taitaa mennä seuraavatkin 15 vuotta, naurahtaa Jyrki.

Mikä on pitkän parisuhteen salaisuus?

– Sitä on kasvettu yhteen ja suhde on hioutunut vuosien aikana. Sitä tuntee jo toisen läpikotaisin, sanoo Simo.

– Ei täältä maalta ehdi uusia katselemaan, ei ole aikaa. Vanhassa vara parempi, naurahtavat molemmat yhteen ääneen.