Painetun elektroniikan pilottitehdas siirtyi uuteen aikakauteen

Sitä valvomaan on asennettu ensimmäisenä maailmassa teollista internetiä hyödyntävä ratkaisu. Oulussa sijaitseva pilottitehdas soveltuu muun muassa terveydenhuolto- ja hyvinvointialan diagnostiikan, puettavan elektroniikan, älyvalaisun sekä teollisuuden ja rakennusten teollisen internet (IoT) -teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen.

Kuva: VTT

VTT:n painetun elektroniikan pilottitehdas on siirtynyt uuteen aikakauteen. Sitä valvomaan on asennettu ensimmäisenä maailmassa teollista internetiä hyödyntävä ratkaisu.

Oulussa sijaitseva pilottitehdas soveltuu muun muassa terveydenhuolto- ja hyvinvointialan diagnostiikan, puettavan elektroniikan, älyvalaisun sekä teollisuuden ja rakennusten teollisen internet (IoT) -teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen.

– Pilottitehdas ja yllättävän moni muukaan elektroniikan tuotantolinja eivät ole hyödyntäneet IoT-huipputeknologiaa aiemmin. Halusimme muuttaa tämän kehittämällä elektroniikan tuotantolinjalle helposti jälkiasennettavan anturointi- ja visualisointijärjestelmän, joka mahdollistaa dataan liittyvät lisäarvopalvelut ulos avattujen rajapintojen kautta”, kertoo johtava tutkija Marko Jurvansuu VTT:ltä.

Tiedot pilvipalveluun

Tuotantokoneella voi nyt myös seurata herkkään rullalta-rullalle -tuotantoon vaikuttavia ympäristöolosuhteita ja tehdä lämpötila-, kosteus- ja painemittauksia. Mittaustiedot kerätään langattomasti pilvipalveluun, jossa niitä voidaan analysoida ja havainnollistaa käyttäjien mobiililaitteissa. Näin uudet tuotteet ja palvelut saadaan yhä nopeammin ja riskittömämmin markkinoille.

Teollisen internetin ratkaisun ansiosta saadaan jatkuvaa reaaliaikaista tietoa valmistusprosessin, laitteen, tuotantolinjan ja koneen toiminnasta ja kunnosta.

Kari Rönkä

Pilottitehdas tarjoaa yrityksille tutkimusympäristön, jossa uusia anturointi- ja IoT-ratkaisuja voidaan räätälöidä ja testata ”todellisessa” tuotantoympäristössä. Näin yritysten kynnys aloittaa käytännön toteutus omassa ympäristössään alenee ja tuotteiden käyttöönotto nopeutuu.

– Teollisen internetin ratkaisun ansiosta saadaan jatkuvaa reaaliaikaista tietoa valmistusprosessin, laitteen, tuotantolinjan ja koneen toiminnasta ja kunnosta. Poikkeamiin voidaan reagoida nopeasti ja näin parantaa prosessin laatua sekä pienentää riskejä vaikkapa ennakoimalla ja ajoittamalla laitehuoltoja entistä järkevämmin”, toteaa tiiminvetäjä Kari Rönkä.

Ratkaisu mahdollistaa myös isot toimintatavan muutokset, sillä esimerkiksi painokoneen kunnon seuranta ja ennakoiva huolto voidaan myös osin ulkoistaa mittausdatan avulla.

Ensimmäinen VTT:n ratkaisua hyödyntävä yritys on Offcode, jonka ADN IoT-alusta on integroitu mukaan. Järjestelmä yhdistää kerätyn sensoridatan, jolloin kukin osapuoli voi poimia siitä itseään kiinnostavan osan.