MTK epäilee ely-keskusten virkamiesten katselleen viljelijöiden tietoja luvatta – tekee kantelun oikeusasiamiehelle

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK aikoo tehdä kantelun viranomaisten viljelijöiden tietojen urkinnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle ja tietosuojavaltuutetulle. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Viranomaiset ovat luvatta katsoneet maanviljelijöiden tietoja Viljavuuspalvelun rekisteristä, kun ely-keskusten tarkastajat ovat tehneet maatilojen viljelystarkastuksia. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK epäilee, että ely-keskusten viranomaiset ovat luvatta katsoneet maanviljelijöiden tietoja Viljavuuspalvelun rekisteristä. Tietojen katselua on MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kailan mukaan tapahtunut, kun ely-keskusten tarkastajat ovat tehneet maatilojen viljelystarkastuksia.

– Hallinnolta tullut tieto on, että he (ely-keskus) ovat pyytäneet luvan viljelijältä suullisesti, mutta virkamiehen pitää tällaisessa tilanteessa pyytää lupa kirjallisesti, jos viljelijän tietoja käytetään ja käydään rekistereissä toisen käyttäjätunnuksilla, Kaila sanoo.

MTK aikookin nyt tehdä kantelun aiheesta eduskunnan oikeusasiamiehelle ja tietosuojavaltuutetulle. MTK:ssa epäillään, että kyseessä on ollut systemaattinen ja pitkään jatkunut toiminta.

– Siihen tämä kantelu liittyy, että ovatko viranomaiset toimineet oikein ja laillisesti sekä se kuinka laajaa tämä toiminta on ollut, Kaila sanoo.

Viranomaisten käytäntö tuli MTK:n tietoon Pohjois-Savossa tapahtuneen tapauksen yhteydessä. Kaila epäilee, että käytäntö on ollut käytössä myös muualla Suomessa.

– Näin ymmärtäisin, että tämä on ollut ihan vakiintunut käytäntö. Asiasta on myös keskusteltu Maaseutuviraston (Mavin) tukivalvontakoulutuksissa.

Tietoturva ehkä retuperällä

Kaila korostaa, että mitään ongelmaa ei olisi, jos viranomaiset olisivat pyytäneet viljelijöiltä kirjallisen luvan tietojen katseluun.

– Haluaisimme, että valvonta olisi yksinkertaisempaa ja viljelijää vähemmän vaivattaisiin, mutta kyllä viljelijällä on oikeus tietää, kuka hänen tietojaan käyttää ja mihin tarkoitukseen.

Kantelulla halutaan myös selvittää Viljavuuspalvelun ja sen Tuloslaarin tietoturva, joka on ilmeisesti ollut heikko.

– Tällaisten tietojen pitäisi olla salasanan takana, Kaila sanoo.

MTK:n suunnittelemasta kantelusta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun).