1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

Kesätöitä voi vielä saada – "On ihan itsestä kiinni, saako kesätöitä vai ei"

Suurin osa kesätyöpaikoista on täytetty, mutta paikkoja on edelleen tarjolla. 18-vuotias Viljami Tiikasalo on sitä mieltä, että töitä saa, kun jaksaa hakea.

Viljami Tiikasalo pakkeloi veneen pohjaa. Kuva: Petra Ristola / Yle

Suuri katamaraani on nostettu pukkien päälle, ja Viljami Tiikasalo pakkeloi sen pohjaa.

– Tämä on varmaan paikan isoin projekti. Yksi kerros pohjamaalia on jo vedetty. Pakkeloinnin jälkeen on tarkoitus laittaa vielä monta kerrosta pohjamaalia ja sen jälkeen myrkkymaali. Sitten sen voi pohjan puolesta laskea vesille, Tiikasalo kertoo.

Salolainen 18-vuotias Viljami Tiikasalo pääsi kesätöihin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Työpaikka löytyi Perniöstä Ranmarinan telakalta. Puolentoista kuukauden aikana monen veneen pohja on saatu valmiiksi Tiikasalon voimin.

– Tämä kesätyö tuli suhteiden kautta. Edellinen kesätyöntekijä sai tehtäväkseen hankkia uuden työntekijän, kun lähti itse opiskelemaan. Pääsin tänne töihin hakematta.

On pakko saada rahaa, kun pitää itse maksaa bensat ja auton käyttö.

Viljami Tiikasalo

Ahkeralle löytyy aina töitä

Vaikka tämä kesätyö tuli suhteilla, on Tiikasalo ollut kesätöissä joka kesä viimeisen viiden vuoden aikana. Hänen mukaansa kesätyötä löytyy, kun vaan jaksaa hakea. Tiikasalo myöntää, että kesätyöhaku ei ole kivaa hommaa.

– Ensin kannattaa hakea kaikkiin avoimiin paikkoihin. Jos niistä ei kuulu mitään, lähtee tuuppaamaan itseään joka paikkaan. Soittaa moneen paikkaan ja yrittää käyttää suhteitaan hyväksi.

Kesätöitä löytää vielä

Varsinais-Suomen TE-toimisto on välittänyt alkuvuoden aikana noin 4 000 kesätyöpaikkaa. Paikkoja on ollut auki hieman edellisvuosia enemmän.

Kesätyöntekijöitä on haettu etenkin palvelualalle, siivoukseen ja kiinteistönhoitoon, teollisuuteen sekä puutarha-alalle.

Kesätyötä kannattaa edelleen hakea. Esimerkiksi Varsinais-Suomen TE-toimistossa on tarjolla vielä vajaa parisataa kesätyöpaikkaa.

TE-toimistosta muistutetaan, että joihinkin kesätyöpaikkoihin on ikäraja ja joissakin ajokortti tai hygieniapassi on välttämätön.

Jokainen työnantaja tuntee iloa, kun voi tarjota nuorelle työpaikan.

Tauno Rantanen

Raha on hyvä motiivi

Kesätyöntekijä Viljami Tiikasalon mielestä raha on paras motiivi saada työpaikka.

– On pakko saada rahaa, kun pitää itse maksaa bensat ja auton käyttö. Se on ihan itsestä kiinni, saako kesätöitä vai ei.

Tiikasalon kesätyö voi olla pidempikin pesti.

– Olen hakenut opiskelemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon. Jos en pääse sisään, täällä Ranmarinalla olisi töitä vielä syksyllä ja ehkä talvellakin.

Työnantaja palkkaa mielellään nuoren

Ranmarinan omistaja Tauno Rantanen seuraa tyytyväisenä Viljami Tiikasalon otteita.

– Hyvä työntekijä on aktiivinen, oppimishaluinen ja tulee toimeen muiden työntekijöiden kanssa, Rantanen sanoo.

Ranmarinan telakalla nimenomaan kevät ja kesä ovat aikaa, jolloin apuvoimille on tarvetta.

– Meillä on ollut joka kesä harjoittelijoita, ja olemme olleet aina heihin tyytyväisiä. Olemme ylpeitä, kun voimme ottaa työntekijöitä. Jokainen työnantaja tuntee iloa, kun voi tarjota nuorelle työpaikan.