Hyppää sisältöön

Kylähullu iloitsee aidoista ihmisistä: ”Asiat sanotaan niin kuin ne ovat”

Kainuun maaseutukylien ja taajamien asuinalueiden kehittämisessä riittää työsarkaa. Kainuun Nuotan toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppinen tietää tämän ja on innoissaan kainuulaisesta kyläkulttuurista ja kylissä asuvista aidoista ihmisistä. Ei siis ihme, että Karppinen on valittu 50 aktiivisimman kainuulaisen joukkoon.

Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Veli-Matti Karppinen
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Veli-Matti Karppinen

Kainuussa on monia kyliä, joiden kehittäminen maakunnan kannalta on tärkeä asia. Tätä kehittämistä mietitään Kainuun Nuotassa, joka on kyläyhteisöjen, asukasyhdistysten ja niiden tukijärjestöjen perustama yhdistys. Periaatteena ovat tasavertaiset maaseutukylät ja taajamien asuinalueet.

Kainuussa kylien tasot vaihtelevat taantuvista elinvoimaisiin. Vahvimmin kasvavat kylät löytyvät Kajaani–Sotkamo -akselilta.

– Tämä on meidän haasteemme. Toki muualtakin löytyy kasvavia kyliä, jopa väestöltään kasvavia. Aina sanotaan, että kaikki kylät autioituvat. Ei se pidä paikkaansa, niitä on monenlaisia, sanoo toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotasta.

Joka syksy kullankaivuun jälkeen on pitänyt työt aloittaa.

Veli-Matti Karppinen

Karppinen on erityisen iloinen kainuulaisesta kyläkulttuurista, joka on erilaista kuin taajamakulttuuri.

– Kylissä ihmiset ovat aitoja, asiat sanotaan niin kuin ne ovat ja sosiaalisesti pidetään toisista huolta eli yhteisöllisyys on merkittävä tekijä. Tämä on minulle tärkeä asia ja se on muutenkin yhteiskunnassa iso voimavara.

Kylähullu nyt ja aina

Veli-Matti Karppinen on valtakunnan virallinen kylähullu, tämän arvonimen hän sai vuonna 2007. Valtakunnallisen virallisen kylähullun toimikausi kestää kaksi vuotta, mutta titteli on elinikäinen. Suomessa virallisia kylähulluja on kolmetoista, joista elossa on yksitoista.

– Me kylähullut teemme valtakunnallista toimintaa ja otamme kantaa monenlaisiin asioihin. Meillä on oma kilta ja viimeksi meillä oli valtakunnallisen kylähullukillan syväsukellus arvojen maailmaan. Se oli koko viikonlopun kestänyt kehittämistilaisuus Helsingin Käpylässä.

Karppinen tekee muutakin kuin miettii kylien olemassa olemista ja niiden parantamista. Lomalla mieli halajaa pohjoiseen ja tavoitteena äkkirikastuminen.

Kylissä ihmiset ovat aitoja, asiat sanotaan niin kuin ne ovat.

Veli-Matti Karppinen

– Kullankaivuu on tärkeä asia, mutta joka syksy kullankaivuun jälkeen on pitänyt työt aloittaa, naurahtaa Karppinen.

Veli-Matti Karppisen harrastuskirjo on moninainen. Kullankaivuu on yksi ja toinen varmasti yhtä tärkeä on moottoripyöräily.

– Harrastaminen on kausiluontoista. Hiihtäminen, uinti, judo ovat vanhoja harrastuksia. Kesällä harrastuksina ovat moottoripyöräily, kullankaivuu ja vaellus, kertoo Karppinen.

Veli-Matti Karppinen on yksi niistä viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.