Palloliitto haluaa 25 miljoonan jättistadionin – HIFK:n suurhanke uhkaa jalkapallokenttiä

Helsingin Jalkapalloklubi ja Suomen Palloliitto suunnittelevat nykyisen Töölön jalkapallostadionin korjausta ja mahdollista laajentamista 25 000-paikkaiseksi jalkapallon suurstadioniksi. Samalle alueelle suunnitellaan HIFK:n massiivista monitoimiareenaa Helsinki Gardenia. Huolena on etenkin jalkapallokenttien jääminen areenan jalkoihin.

Kuva: N.E.O Ark Oy

Helsingin Jalkapalloklubi HJK ja Suomen Palloliitto jättivät 20. huhtikuuta Helsingin kaupungille suunnitteluvaraushakemuksen Töölön jalkapallostadionin peruskorjaamisesta ja laajentamisesta.

Stadion halutaan kasvattaa kansainväliset vaatimukset täyttäväksi 25 000 katsojaa vetäväksi jättistadioniksi. Nykyisin stadionille mahtuu 10 000 katsojaa.

Stadionin kehityssuunnitelmassa nykyinen pääkatsomo säilyisi lippoja lukuun ottamatta ennallaan. 25 000 katsojan kapasiteettiin päästäisin rakentamalla uusiin katsomolohkoihin 40 istuinriviä.

Uudistuksessa pitäisi ottaa huomioon myös kansainvälisten jalkapalloliittojen Fifan ja Uefan vaatimukset stadioneiden turvallisuudesta ja mediatiloista. Laajennus toteutettaisiin 25 miljoonan euron yksityisellä rahoituksella.

Mahdollinen stadionin laajennus on kuitenkin vielä vain suunnitelma.

– Stadion tarvitsee joka tapauksessa perusparannuksia ja meiltä puuttuu Suomesta kansainväliset standardit täyttävä jalkapallostadion. Jalkapallolla on tarpeita, joita nykyiset tilat eivät täytä, kertoo HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti.

Jalkapallokenttien säilyttävä

Jääkiekkoseura HIFK:n jättihanke Helsinki Garden -monitoimiareena on nykyisten suunnitelmien mukaan tulossa Nordenskiöldinkadun varrelle. Se tulisi Töölön jalkapallostadionin viereen ja mahdollisesti HJK:n harjoituskenttien päälle.

HJK:n ja Suomen Palloliiton jättämässä varaushakemuksessa (siirryt toiseen palveluun) tuodaan esiin huoli Helsinki Garden -hankkeen ja Töölön jalkapallostadionin laajennussuunnitelmien päällekkäisyydestä.

HJK:n ja Palloliiton mielestä nykyinen suunnitelma Garden-hankkeen sijanniksi heikentäisi jalkapalloilun mahdollisuuksia.

– Meille on nyt kaikkein tärkeintä se, ettei rakennushankkeita tule urheilukenttien päälle. Meidän mielestä suunnitelmaa voitaisiin siirtää parikymmentä metriä niin, että jalkapallokentät säästyisivät. Jalkapallon edellytykset ja alueen urheilutoiminnot pirstaloituisivat, jos joudumme siirtymään muualle, painottaa Riihilahti.

HIFK rahoittelee huolta

Nykyisessä HIFK:n monitoimiareenan suunnitteluvarauksessa mainitaan, että suunnitelmissa tulee huomioida myös jalkapallostadion. Kysymys onkin nyt siitä, missä määrin se huomioidaan.

– Aluetta pitää suunnitella kokonaisuutena, kun alueen käyttöä pohditaan vuosikymmeniä eteenpäin, Riihilahti toteaa.

Vaikka HJK:n ja Palloliiton virallinen jalkapallostadionin laajennuksen varaushakemus tulikin monelle yllättäen, ei keskustelu stadionin laajennuksesta ole HIFK:llekaan uutta. HIFK:n puolelta annetaankin rauhoittelevia signaaleja jalkapalloväelle.

– Ei tässä ole tarvetta huolestua. Uskon, että pääsemme yhteiseen ratkaisuun. Yhteistyö ja keskustelu kuuluvat tähän prosessiin. Tässä on monta asiaa ratkaistavana ja tämä on vain yksi niistä, toppuuttelee Helsinki Garden-hankkeen vetäjä ja Projekti GH Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi.

Helsingin kaupungilla päätösvalta

Helsingin kaupunki omistaa Töölön jalkapallostadionista 80 prosenttia. Kaupungilla on 97 prosentin äänivalta tilojen ja kenttien suhteen. Ne on vuokrattu HJK:lle ja Suomen Palloliitolle vuoteen 2026 saakka. Helsingin kaupungin puolesta ei allekirjoitusta jalkapallostadionin laajennuksen varaushakemuksessa kuitenkaan ole.

– Mielenkiintoiselta kuulostavat nämä suunnitelmat, kun he ovat meidän vuokralaisiamme. Vaikka mahdollinen laajennus on ollut Palloliiton strategiassa jo pitkään, virallinen varaushakemus tuli meillekin puskista.

– Totta on se, että tässä ratkaistaan alueen käytöstä aina 50 vuotta eteenpäin, joten Gardenin suunnitelmat eivät voi estää muiden tahojen laajentumista, toteaa HeSta Oy:n toimitusjohtaja ja  liikuntaviraston osastopäällikkö Stefan Fröberg.

– Suunnitelmat pitää sovittaa yhteen. Stadionin laajennuksen pitäisi sopia Gardenin alueelle, arvioi myös Helsingin kiinteistöviraston virastopäällikkö Jaakko Stauffer.

Jalkapallostadion tulevaisuudessa kaupan?

Helsingin kaupunki on käynyt epävirallisia keskusteluja Töölön jalkapallostadionin myymisestä mahdollisesti HJK:lle ja Suomen Palloliitolle.

– Kun keskustellaan asioista pitkälle tulevaisuuteen, on kaikkia vaihtoehtoja käyty läpi, myöntää Riihilahti.

– Jos Garden-hanke toteutuu, se pyörii yksityisellä rahoituksella. Se avaa keskustelun myös muiden alueen tilojen suhteen. Nämä ovat tosin niin suuria asioita, että niistä päättävät lopulta kaupungin päättäjät ja valtuusto, toteaa Fröberg.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta (siirryt toiseen palveluun) käsittelee Helsinki Garden -hanketta ja Töölön jalkapallostadionin laajennuksen varaushakemusta torstaina 19.5. kokouksessaan. Seuraavaksi Garden-hankkeen aluevarauksesta päättää Helsingin kaupunginhallitus mahdollisesti vielä ennen kesätaukoaan.